Els lleons del Zoo estrenen casa a l’hàbitat dedicat a la Sabana del Sahel : Servei de Premsa

Els lleons del Zoo estrenen casa a l’hàbitat dedicat a la Sabana del Sahel

04/08/2020



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Les noves instal·lacions suposen una millora del benestar de les espècies que les habiten i són un important recurs pedagògic per explicar les característiques de l’ecosistema del Sahel

Aquest espai s’inclou en el pla estratègic del Nou Model de Zoo que contempla la participació en projectes de fauna als hàbitats naturals

El grup de lleons del Zoo de Barcelona s’ha traslladat a la nova instal·lació ubicada a zona del bioma Sabana-Sahel, que comparteixen amb les girafes i les elefantes i altres especies.

 

 

El nou espai dels lleons és ampli. Te una extensió de 2.000 m2, incloent-hi 400 m2 de dormitoris, i està constituït per dunes i roques d’aspecte similar a les zones muntanyoses sahelianes; incloent-hi, a més,  una zona amb aigua que recrea les gueltes (espais d’aigua permanents o temporals que permeten la vida aquàtica a zones seques) característics de la zona representada. També hi ha un petit salt d’aigua que es posa en funcionament durant el període de pluges del Sahel (que correspon al nostre estiu) que és l’encarregat d’omplir la guelta del Zoo.

La Run-Run, la Nima i la Zala, de 16 anys, i el  Kiumbe de 4, s’han adaptat bé al seu nou habitat sahelià. Aquest procés ha estat progressiu, de manera que han anat descobrint les diferents parts del seu nou espai a partir d’una ‘zona segura’ que es va establir al principi i les han anat incorporant al que ara consideren el seu territori.

 

 

 

Els lleons poden escollir la seva posició a la instal·lació en funció de l’època de l’any -més ombra o més sol-, i se’ls pot observar sense molestar-los des de quatre miradors.  Els visitants podran – si hi ha sort –  veure a tocar els exemplars, separats del públic només per un vidre,  comprovant la mida i els detalls anatòmics  de ben a prop.

 

Situació del lleó a la natura

El lleó (Panthera leo) es troba en situació Vulnerable segons la Llista vermella de la UICN i pateix un declivi possiblement irreversible a l’Àfrica, on les seves poblacions no són viables fora de les reserves i els parcs nacionals. Entre les seves principals amenaces es troben la caça indiscriminada per a l’autodefensa dels humans i la ramaderia, la pèrdua i fragmentació dels hàbitats, i la falta de preses. Al Sahel, n’hi ha poblacions petites i disperses i està extint en moltes de les seves zones de distribució saheliana original.

La seva distribució històrica abastava tota la conca sud mediterrània, així com l’Orient Mitjà i també les muntanyes de Grècia, Macedònia i Bulgària, d’on es van extingir durant l’Imperi romà. La subespècie extingida més recentment de la Mediterrània és el gran lleó de l’Atles, que va desaparèixer de la natura a principis del segle passat. https://www.zoobarcelona.cat/ca/animals/lleo

 

El Sahel del Zoo

Des de fa anys, el Zoo de Barcelona està activament compromès amb la conservació de la biodiversitat de la Sabana del Sahel i la divulgació i sensibilització dels seus valors naturals. El seu nou model se centra en la fauna propera, però sense deixar de banda la participació en projectes de fauna llunyana als hàbitats naturals on l’expertesa i la capacitat tècnica del seu equip de professionals pugui aportar beneficis directes a la conservació de la biodiversitat. És per això que ha inclòs aquest espai en el seu pla estratègic i treballa ja en les últimes fases de l’obra d’un gran complex  dedicat a l’ecosistema sahelià: la tercera i última fase de la instal·lació de les elefantes  i un nou Centre d’interpretació del Sahel, la primera part del qual veurà la llum en els pròxims mesos.

L’espai Sabana-Sahel té com a objectiu una millora del benestar de les espècies que les habiten i constitueixen un important recurs pedagògic per explicar les característiques de l’ecosistema del Sahel –extremadament depenent d’un curt període de pluges i, per tant, molt sensible als efectes del canvi climàtic– i els animals que hi viuen.

Ubicat al cor del Zoo, aquest gran complex acull elefants, girafes, lleons, gaseles dorcas i mangostes. Recrea també la vegetació i orografia d’aquest ecosistema predominantment pla i amb predomini de les acàcies, les gramínies i algunes euforbiàcies, i utilitza plantes originàries o altres espècies que ajuden a reproduir-ne el paisatge, gràcies a la col·laboració amb el Jardí Botànic de Barcelona.

El disseny de totes les instal·lacions està basat en les necessitats dels animals, i una de les seves característiques comunes és que aquests tenen lliure accés a les instal·lacions interiors i exteriors (exceptuant períodes de fred o estones dedicades a la neteja o altres aspectes tècnics).

Pel que fa a l’experiència dels visitants, els animals poden ser observats des de diferents punts a les zones descobertes de les instal·lacions, des de les perspectives diverses que ofereixen els diferents miradors. Alguns punts permeten una gran proximitat als animals sempre que aquests volen acostar-s’hi, i en alguns casos, també l’observació dels seus dormitoris.

El Zoo col·labora en projectes de conservació i reintroducció d’algunes de les espècies més amenaçades del Sahel, com les gaseles Mohor i Dorcas, especialment a Senegal, conjuntament amb el Consell Superior d’Investigacions Científicas (CSIC), i en els pròxims anys, preveu estendre aquests projectes a d’altres països de la regió i altres especies.

En els projectes duts a terme al Sahel senegalès, el Zoo de Barcelona ha treballat amb la població local i, sobretot, ha col·laborat amb una escola rural de la zona de Katané, dins la Reserva de la Biosfera de Ferlo Nord.

Vegeu el reportatge “Gasela Dorcas, projecte de reintroducció al Senegal” al canal de Youtube del Zoo de Barcelona

 

El Sahel

Es tracta d’una zona molt extensa de transició entre el desert del Sàhara i la sabana africana, que travessa el continent africà d’est a oest. De vegetació bàsicament herbàcia amb pocs arbres i arbusts escassos, es caracteritza per grans extensions generalment planes amb densitats variables d’animals segons la regió, amb poca aigua però amb dues estacions clarament diferenciades –seca i de pluges. Els països que comprèn són: Senegal, Mauritània, Mali, Burkina Faso, Níger, Nigèria, Txad, Sudan i Eritrea.

La regió està subjecta a moltes amenaces per a un important nombre d’espècies animals i vegetals, algunes de les quals ja desaparegudes i en procés de recuperació, com la gasela mhor (Nanger dama mhorr), la gasela dorcas (Gazella dorcas), l’òrix blanc (Oryx dammah), la tortuga d’esperons africana (Geochelone sulcata), i arbres com el baobab o el Koily (Mitragyna inermes) que estan en perill tant per la tala directa com pel sobre-pastoreig que pateixen les zones sahelianes.





Paraules clau

lleons/ zoo/