Servei de Premsa
22/11/2024
Comença el procés de licitació per construir la promoció de 238 habitatges públics de l’Illa Glòries
30/03/2021
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Es tracta de la promoció pública més gran de l’Estat actualment, on viuran més de 800 persones, i que suposarà una inversió de 41,6 milions d’euros
La previsió és tenir les obres adjudicades en un termini aproximat de sis mesos i poder iniciar les obres el quart trimestre d’enguany
El projecte arquitectònic de l’Illa Glòries, guanyador d’un concurs internacional, defineix una tipologia d’habitatges amb perspectiva de gènere, estances desjerarquitzades i adaptables a tota mena de models familiars i de convivència
Més de la meitat dels habitatges seran de lloguer protegit, i la resta tindran un règim de dret de superfície
Pas endavant d’una de les promocions públiques municipals més emblemàtiques de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) i la més gran de lloguer i dret de superfície de tot l’Estat en marxa actualment. Comença ara el procés de licitació de les obres de construcció de la promoció de l’Illa Glòries, formada per quatre edificis en un sol conjunt i un total de 238 habitatges. L’import de licitació és de 41,6 milions d’euros i la previsió és que l’adjudicació tingui lloc en un termini aproximat de sis mesos i les obres es puguin iniciar el quart trimestre de 2021.
Es tracta de la promoció pública més important de l’IMHAB, i la més gran impulsada els darrers anys per un ajuntament en tot l’Estat, només superada per una promoció del govern autonòmic basc. Aquesta licitació dona continuïtat a l’estratègia municipal d’ampliació del parc públic d’habitatge, amb xifres d’inversió rècord que col·loquen l’IMHAB com un dels licitadors més importants d’obra pública de Catalunya, segons el balanç de 2020 realitzat per la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya. L’informe de la Cambra situa l’IMHAB, promotor únicament d’habitatges, molt per sobre de qualsevol altre operador públic del mateix ram i només superat per l’empresa autonòmica d’infraestructures, obres més costoses que la construcció d’habitatges. Només durant el 2020 l’Institut Municipal d’Habitatge va tirar endavant licitacions per un import de més de 160 milions d’euros.
Amb 238 habitatges, 125 dels quals de lloguer protegit i 113 de dret de superfície, l’aproximació és que hi puguin viure més de 800 persones, en una zona en transformació com és tot l’àmbit de la plaça de les Glòries. Més concretament, la promoció s’alçarà a l’illa delimitada per la Gran Via de les Corts Catalanes, la mateixa plaça de les Glòries i el carrer dels Encants Vells, i s’obrirà d’una banda sobre del gran parc de la Canòpia Urbana, i de l’altra, sobre el mercat dels Encants.
El projecte està format per quatre blocs que alhora composen dos cossos diferenciats, de diferents alçades. El cos més baix el formaran dos edificis de 6 i 7 plantes, i els dos altres del cos més alt tindran 9 i 11 plantes. Tots dos cossos s’uneixen a les tres primeres plantes d’habitatge, deixant un espai lliure a la planta baixa que prolonga un recorregut de vianants des de la Diagonal fins als Encants. Quant a nombre d’habitatges, els quatre blocs en tindran 51 (en sis i set plantes), 60 (en set i quatre plantes), 67 (en nou i onze plantes) i 60 (en onze plantes).
A banda, tots dos cossos disposaran de dos respectius patis interiors per a l’ús veïnal, des d’on també es podrà accedir als habitatges i, ateses les seves grans dimensions, garantiran la il·luminació i la ventilació de les llars. Aquesta disposició permetrà reforçar el sentiment de comunitat entre els diferents blocs, ja que gràcies als patis compartiran zones comunes que es podran habilitar com a espais d’estada, jocs infantils, estacionament de bicicletes, entre d’altres possibles usos. Les passarel·les que connectaran totes les plantes d’habitatge també contribuiran a reforçar el sentiment comunitari com a espai de trobada, així com les cobertes, on també s’hi podran ubicar zones de gaudi del veïnat, a banda d’equipaments tècnics i captadors solars.
En aquest projecte també destaca l’estratègia ambiental, la qual es basa, per una banda, en la reducció de l’impacte ambiental per mitjà de l’ús de fusta en l’estructura d’un dels blocs i, per l’altra, en la reducció de la demanda d’energia de calefacció i refrigeració per mitjà de mesures passives – com l’increment d’aïllament a la façana, les proteccions solars o la ventilació natural creuada- i d’un sistema de climatització centralitzat d’alta eficiència. A més, els edificis comptaran amb cobertes verdes, mecanismes de reaprofitament d’aigües grises i plaques fotovoltaiques a la coberta per la generació d’energia renovable.
Habitatges amb perspectiva de gènere i estances desjerarquitzades
Dels 238 habitatges, 128 seran de tres habitacions, 97 de dues habitacions i 13 d’una habitació. Totes tres tipologies compartiran però una concepció dels espais amb una perspectiva de gènere, en el sentit que desapareix qualsevol jerarquia entre les estances, i la disposició prevista permet adaptar-se a nous models familiars i de convivència. El model d’habitatge previst dignifica espais com cuines, banys, safareigs, sovint condemnats a ser zones sense llum natural ni ventilació, dotant-los les mateixes condicions que estances considerades principals com les sales d’estar i els dormitoris.
El disseny persegueix facilitar noves formes de vida i afavorir la flexibilitat. La disposició de les estances dotarà de més llibertat a les pròpies unitats familiars que hi visquin a què destinen cada un dels espais, possibilitant que funcions diferents tinguin cabuda als mateixos espais.
Aquesta concepció dels habitatges surt del concurs internacional d’idees que es va realitzar el mandat passat, i tots quatre grups han treballat conjuntament amb l’IMHAB en la definició del projecte executiu del qual ara se’n liciten les obres.
Els grups d’arquitectes són:
- Cierto Estudio, format per les joves arquitectes Marta Benedicto, Carlota de Gispert, Ivet Gasol, Anna Llonch, Lucía Millet i Clara Vidal, i Franch Llonch
- La UTE formada per Haz Arquitectes SLP, Bayona Valero Arquitectes Associats SLP, Cantallops Vicente Arquitectes i Ensenyat Tarrida Arquitectes SLP.
- La UTE formada per Pau Vidal i Estudio Vivas Arquitectes SCP
- SV60 Arquitectos
La zona de Glòries, un barri d’habitatge protegit
La transformació de tot l’àmbit de la plaça de les Glòries concentra en aquesta confluència dels barris de l’Eixample i Sant Martí un dels pols de l’increment de l’habitatge públic a la ciutat. A més dels 238 habitatges de l’Illa Glòries, i de l’edifici de 105 habitatges per a gent gran obert el mandat passat al carrer de la Ciutat de Granada, l’Ajuntament està treballant en noves promocions de prop de 170 pisos més.
Es tracta de diverses promocions al carrer de Bolívia, entre les quals hi ha l’APROP de 42 allotjaments provisionals de proximitat, així com un parell d’edificis amb 125 habitatges més.
IMATGES ADJUNTES
Paraules clauGlòries/ habitatge/ Illa Glòries/