Nou impuls a la protecció del Rec Comtal al seu pas per Vallbona i Can Sant Joan : Servei de Premsa

Nou impuls a la protecció del Rec Comtal al seu pas per Vallbona i Can Sant Joan

05/07/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els Ajuntaments de Barcelona i Montcada i Reixac acorden protegir i dignificar aquest element patrimonial amb una programació d’activitats lúdiques i diferents intervencions per evitar l’incivisme

La programació de “El Rec Comtal es Mou” s’allargarà fins al mes de setembre I proposa activitats lúdiques per a les famílies dels barris propers i activitats esportives per a les persones grans

Els Ajuntaments de Barcelona i Montcada i Reixac posen en marxa una sèrie d’accions destinades a protegir un tram d’un dels elements mediambiental i històric que uneixen els dos municipis: el Rec Comtal al seu pas pels barris de Can Sant Joan (Montcada i Reixac) i Vallbona (al districte de Nou Barris).

L’únic tram descobert del Rec Comtal a la ciutat transcorre entre els barris de Can Sant Joan i Vallbona, en un entorn verd i tranquil allunyat del bullici. Es tracta d’una joia mediambiental, paisatgística i històrica que cal preservar i defendre sense renunciar al gaudiment que proporciona.

L’arribada de l’estiu acostuma a esdevenir una època on es repeteixen situacions al voltant del rec que perjudiquen greument l’entorn natural i la seva infraestructura. Principalment es converteix en una zona d’esbarjo amb pícnics i banys, però també s’han registrat alguns abocaments d’escombraries o la vandalització de determinats elements.

És per aquest motiu que els dos consistoris han treballat conjuntament dues actuacions destinades a protegir aquest entorn sense renunciar a la seva vessant lúdica i cultural. Tot i que el projecte s’ha portat a terme sobretot durant l’estiu, enguany es proposen també accions la resta de l’any.

La principal acció és la programació d’activitats d’estiu “El Rec es Mou”, que fins ara es finançava des del Consorci del Besòs i ara passa a tenir el suport dels dos ajuntaments implicats. Es tracta d’un projecte de dinamització comunitària liderat per la Taula del Rec Comtal i que organitzen conjuntament les entitats, l’Ajuntament de Montcada i Reixac i el Districte de Nou Barris. L’objectiu és emfatitzar en la perspectiva més educativa del respecte a l’entorn i el coneixement de la història del Rec.

La programació ha començat aquesta setmana i s’allargarà fins al mes de setembre. La seva finalitat és dignificar l’espai, promoure la relació i participació veïnal, recuperar la memòria històrica de l’espai i afavorir la trobada i els vincles entre els dos barris units pel Rec, sempre amb civisme i preservant l’entorn únic. Entre les activitats més destacades es troben les propostes familiars lúdiques destinades a infants i joves i també les activitats orientades a persones més grans, les quals poden aportar un valor històric a l’espai a través de records, documents i vivències pròpies. La programació es manté en actiu i es pot consultar a través de les xarxes socials de “El Rec es Mou”.

Pel que fa a la segona acció, el Districte de Nou Barris treballarà, al llarg d’aquest estiu, en la incorporació de més vegetació en els punts on l’accessibilitat al Rec Comtal és més senzilla, així com en la instal·lació de barreres de protecció en un altre punt del Rec per evitar que es pugui saltar.

 

El Rec Comtal, un espai històric de Nou Barris

El Rec Comtal era un canal obert construït en temps del comte Miró I, a mitjan segle X. Durant gairebé un mil·lenni va ser una artèria vital a Barcelona i s’utilitzava per regar, fer funcionar els molins i, més tard, abastir les indústries tèxtils de Sant Andreu.

El Rec Comtal prenia l’aigua de Montcada i Reixac, travessava tot Ciutat Vella i desembocava al mar. Se sap que es netejava amb regularitat i que, al llarg dels seus gairebé 12 quilòmetres de longitud, nombrosos ponts el creuaven. Els murs eren de pedra procedent de Montjuïc i el fons, de terra natural. Actualment, al jaciment d’El Born Centre Cultural es pot veure les restes del seu pas per la Ribera.





Paraules clau

Rec Comtal/