Servei de Premsa
27/12/2024
Barcelona engega el Projecte Alimenta per promoure el dret a una alimentació digna, sostenible i saludable entre persones en situació de vulnerabilitat
27/07/2021
Temps estimat de lectura: 4 minuts
L’Ajuntament obrirà 4 Espais Alimenta, de la mà d’entitats socials, que atendran un centenar de persones usuàries a partir d’un projecte pioner que inclou cuines comunitàries i tallers formatius que treballaran l’alimentació com a dret
L’any passat el consistori va multiplicar els ajuts econòmics per despeses d’alimentació i els àpats servits a persones en situació de vulnerabilitat fins arribar a gairebé 50.000 persones en total
La iniciativa entronca amb la designació de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 i forma part de la Mesura de Govern d’Innovació Social
L’Ajuntament de Barcelona ha engegat aquest mes de juliol el Projecte Alimenta, una iniciativa pionera que pretén promoure la garantia del dret a l’alimentació i, a la vegada, empoderar i potenciar l’autonomia de persones incidint en la seva inclusió comunitària i laboral. La novetat, en aquest cas, és que la base del projecte passa per la promoció d’una alimentació saludable i sostenible, seguint criteris de proximitat, de temporada i de respecte al medi ambient. La iniciativa forma part de la Mesura de Govern d’Innovació Social que es va aprovar el mes de febrer passat i entronca igualment amb la designació de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible aquest 2021. A més a més, s’inspira en els principis de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, concretament els impulsats per la Xarxa pel dret a una alimentació adequada a Barcelona (XDAA), atès que serà un projecte compartit amb diferents entitats socials de la ciutat en favor del treball en xarxa i d’un sistema de governança compartit.
El Projecte Alimenta ha arrencat aquest mes de juliol amb l’obertura de dos cuines comunitàries que fan de catalitzador del projecte, mentre que al mes d’octubre proper està previst que n’obrin dues més. Aquestes accions s’emmarquen dins d’uns dels eixos del projecte anomenat Espais Alimenta i els 4 primers espais seran els següents:
- Espai Alimenta Jovent. Gestionat per la Fundació Privada Jovent comptarà amb dos espais diferenciats i donarà servei als barris del Carmel, la Teixonera i la Vall d’Hebron.
- Espai Alimenta Gregal. Gestionat pel Menjador Solidari Gregal, està funcionant actualment en un espai alternatiu mentre durin les obres d’adequació del seu espai habitual i donarà servei al barri del Besòs i el Maresme.
- Espai Alimenta Roure. Començarà a funcionar a l’octubre, gestionat per la Fundació Roure, i donarà cobertura al veïnat del Gòtic i el Casc Antic.
- Espai Alimenta Norai. Gestionat per la cooperativa Impulsem, obrirà portes igualment al mes d’octubre proper i atendrà persones del barri del Raval.
La previsió inicial de l’Ajuntament és que cadascun d’aquests espais atenguin unes 25 persones, amb una inversió inicial d’uns 275.000. Els Espais Alimenta, tot i tenir elements comuns com són la dinamització i l’empoderament de les persones que hi participin, sí que compten amb les especificitats de cada territori i de cada entitat. Així, per exemple, l’Espai Jovent utilitzarà una part de les instal·lacions d’un centre cívic que és propietat de la Generalitat de Catalunya, l’Espai Gregal tindrà uns nous espais que s’estan remodelant gràcies al finançament aportat pel Pla de Barris, l’Espai Roure utilitzarà el rebost que ja complementa l’alimentació d’algunes famílies i l’Espai Norai preveu utilitzar la cuina i el menjador del restaurant que hi ha al Museu Marítim. Tot plegat amb la voluntat afegida de millorar la prescripció de recursos alimentaris des dels centres de serveis socials de la ciutat.
L’any 2020, i com a conseqüència de la crisi socioeconòmica derivada de la irrupció de la Covid-19, l’Ajuntament de Barcelona va multiplicar de forma considerable els dispositius de provisió d’aliments en relació a l’any anterior, fins arribar gairebé a les 50.000 persones. A tall d’exemple, el consistori va distribuir més de 28.000 ajudes per valor de 6,46 milions d’euros enfront de les 7.700 ajudes i 1,26 milions d’euros de l’any anterior, mentre que es van lliurar més de 557.000 àpats a través dels menjadors socials a unes 17.500 persones (+16%). A banda, es van distribuir més de 430.000 àpats a través dels dispositius extraordinaris engegats per la Covid-19 i es van servir 1,2 milions d’àpats a domicili o en companyia. Val a dir que ens aquests moments les ajudes d’emergència d’alimentació tripliquen les que donaven els serveis socials municipals abans de la pandèmia. El Projecte Alimenta, per tant, treballarà igualment per millorar l’eficiència i l’equitat en els procediments de prescripció i els criteris d’entrada i sortida als recursos actuals, així com per garantir la traçabilitat i el seguiment dels casos.
Sense deixar de banda tota aquesta millora en l’atenció, el Projecte Alimenta vol anar més enllà i promoure un nou model d’atenció social a la ciutat que, garantint en tot moment l’accessibilitat a l’alimentació, promogui també accions que desestigmatitzin situacions de pobresa econòmica o habitacionals (com per exemple viure de relloguer en una habitació sense dret a cuina), tant de la mà de les entitats socials com del teixit empresarial i que lluiti contra el malbaratament alimentari i afavoreixi el consum de proximitat. Vol superar el tradicional enfocament assistencialista per un altre que fomenti l’autonomia personal i l’autoorganització en l’adquisició d’aliments (com per exemple la compra col·lectiva) i en l’ús dels Espais Alimenta per cuinar, menjar, cultivar-se o educar-se, relacionar-se i establir vincles socials o orientar-se en l’àmbit laboral.
El Projecte Alimenta actuarà també de forma transversal amb l’objectiu de garantir el dret a una alimentació sostenible a totes les persones. Es tracta d’una alimentació bona per la salut de les persones, pel planeta i per la dinamització econòmica del territori. Una alimentació basada en productes de proximitat, ecològics, frescos i de temporada, que vinculin a les persones consumidores amb aquelles que produeixen aliments sans i sostenibles. Així, inclourà accions rellevants impulsades per la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021.
Paraules clauProjecte Alimenta/