El barri de Torre Baró millora el seu accés al Parc de Collserola creant una zona de passeig i d’estada per al veïnat : Servei de Premsa

El barri de Torre Baró millora el seu accés al Parc de Collserola creant una zona de passeig i d’estada per al veïnat

06/08/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Comencen les obres de reurbanització de l’espai d’accés al parc de la Font d’en Magués on es contempla la construcció d’un camí de vianants i la creació d’una plaça d’accés i una zona de pícnic

Aquesta intervenció millorarà l’accés al Parc de Collserola, dignificarà la zona i esdevindrà un espai urbà, de més de 4.500 m², saludable per al veïnat

La previsió del fi d’obres s’estima per a principis de l’any 2022 i l’actuació suposa una inversió municipal de 880.000 euros

El districte de Nou Barris comença aquest estiu les obres de reurbanització i reconversió de l’espai d’accés al parc de la Font d’en Magués, al barri de Torre Baró, amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat d’aquesta porta d’entrada a Collserola i fomentar un nou entorn urbà saludable per al veïnat.

L’àmbit d’intervenció integra un tram del camí d’aproximadament 330 metres de longitud que queda comprès pel camí del Torrent de la Font d’en Magués, entre la placeta d’accés al camí per l’avinguda d’Escolapi Càncer i el pas per la cota 85 de l’actual camí. Actualment, aquesta àrea ja és utilitzada com a zona de passeig pels veïns i veïnes del barri i com a punt d’accés a alguns habitatges, malgrat el seu estat degradat i la falta de continuïtat entre aquest espai i el carrer Escolapi Càncer al seu extrem.

Amb una superfície total de 4.541 m², l’actuació pretén dignificar l’espai millorant l’accessibilitat, la renaturalització i la relació entre l’aqüeducte amb l’entorn natural. Cal destacar la proposta de renaturalització de l’entorn, ja que el nou passeig s’entendrà com un entorn amplificador de la biodiversitat a la ciutat, tot considerant el lloc privilegiat on es troba, al peu de Collserola, i la seva particularitat com a camí d’elevat pendent i grans talussos verds. En aquest sentit, les obres contemplen la construcció d’un camí de vianants i la creació d’una plaça d’accés i una zona de pícnic.

 

 

Per a reforçar l’inici del nou camí la placeta de l’Avinguda Escolapi Càncer transformarà la seva imatge per convertir-se en porta d’accés a Collserola i per a fomentar la trobada i la vida de barri del veïnat. Es contempla l’enderroc i substitució del ferm per paviment continu de formigó i el muret de contenció que salva el nivell entre l’esplanada i l’avinguda serà substituït per una cinta de mur de gabions amb diferents altures i tractaments que resultaran en l’element central i icònic de l’espai.

Els gabions situats a la part més baixa i de menor alçada s’habilitaran per acollir un hotel d’insectes amb varietat de refugi per a diferents espècies beneficioses per al medi ambient i la biofília. D’aquesta manera es crearà un espai vistós i acollidor a la  nova porta d’accés al parc de Collserola.

El camí de vianants tindrà una amplada de 3,5 metres fins al pas per l’aqüeducte i es reduirà a 3 metres a partir d’aquest. A causa de l’elevat pendent del vial, el paviment del camí serà de formigó amb un acabat oxidat amb sulfat de ferro per tal que quedi integrat a l’entorn. Pel que fa a la zona alta d’estada, al final del camí, s’instal·larà un paviment de sauló donat que l’àrea disposa d’un pendent molt suau.

Per acabar el recorregut, passat l’aqüeducte es crearà una zona d’estada habilitada per a pícnic i altres activitats en relació amb la natura i la zona de Collserola en la que es troba. Per a tal efecte es col·locaran elements de mobiliari urbà com ara taules, cadires,  aparca bicis i papereres que permetin que aquesta zona d’estada sigui agradable i convidi als veïns de l’entorn a fer un ús més intensiu d’aquest parc.

Pel que fa a la vegetació, s’apostarà per espècies autòctones i adaptades als condicionants del medi on es troben, per tant, el projecte de jardineria es configurarà a partir d’un estrat arbori amb marcat caràcter mediterrani amb espècies com els pins, alzines, llentiscles i cireres d’arboç, entre d’altres, sempre amb l’objectiu d’aconseguir un aspecte forestal que s’integri al paisatge del Parc de Collserola.

Per l’últim, s’il·luminarà tot el traçat del camí per millorar el confort i la seguretat del veïnat. Alhora, també es reforçarà la il·luminació en els punts més importants com la placeta d’accés o la zona de pícnic per remarcar el seu caràcter com a porta d’entrada a Collserola. Aquesta il·luminació també permetrà ampliar els períodes d’activitat veïnal i de trobada per a una millor convivència entre tots i totes.

Aquesta actuació dona resposta a la petició veïnal que demanava potenciar i dignificar aquest espai del barri on es generarà un nou node d’activitats amb previsió d’una possible continuïtat futura per apropar encara més el Parc Natural de Collserola a la ciutat. S’estima que les obres finalitzaran a principis de l’any 2022 i han suposat una inversió municipal de 880.000 euros.





Paraules clau

Nou Barris/ Parc de Collserola/ torre baró/