Servei de Premsa
22/01/2025
Barcelona posa en marxa programes culturals i d’estimulació cognitiva a les residències municipals amb més de 600 sessions
07/08/2021
Temps estimat de lectura: 3 minuts
Amb aquesta programació que apropa i adapta diversos programes culturals a la realitat dels centres, el consistori ha volgut fer front al deteriorament cognitiu que ha suposat la pandèmia de la Covid-19
Els resultats constaten un impacte positiu en la salut de les persones residents i es signarà properament un conveni de col·laboració perquè els museus de la ciutat facin visites a les residències
Portar activitats d’estimulació cognitiva a les residències de gent gran, i més des de la irrupció de la Covid-19 i les mesures d’aïllament adoptades en aquests equipaments, aporta beneficis i millores en els rendiments cognitius de les persones residents. Així ho ha comprovat l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) en les quatre residències de titularitat municipal que hi ha a la ciutat, on en els últims mesos ha desenvolupat diverses activitats d’aquest tipus. La conclusió inicial és que aquest tipus d’activitats suposen no només una millora en els rendiments cognitius de les persones residents, sinó també millores conductuals en persones amb deteriorament cognitiu sever i fins i tot un manteniment de la situació personal malgrat l’aïllament i la falta d’estimulació que s’ha produït arran de la pandèmia. L’Ajuntament consolidarà aquestes activitats durant els propers mesos, amb l’objectiu que es generi un nou model d’intervenció que pugui ser escalat i utilitzat igualment per les aproximadament 300 residències que hi ha a la ciutat. Les quatre activitats que s’han dut a terme durant els últims mesos han estat les següents:
- Els Museus van de visita:
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Museu Picasso i el Museu Nacional d’Art de Catalunya han fet unes 300 sessions als quatre equipaments municipals en que s’han presentant obres i exposicions a les persones residents, amb la intenció que això servís per traslladar sensacions i emocions que portessin a incentivar l’exercici cognitiu del reconeixement, la memòria, el record i la conversa. L’aproximació als museus, que s’ha fet seguint totes les mesures sanitàries i sense sortir de l’equipament, ha tingut una valoració molt positiva. Per aquest motiu, està previst que durant el proper any l’IMSS signi un conveni de col·laboració amb l’Apropa Cultura i l’ICUB per tal d’ampliar aquesta experiència a d’altres residències de la ciutat que així ho vulguin.
- Musicoteràpia:
De la mà del projecte Singular Música & Alzheimer, les quatre residències municipals han desenvolupat més de 300 sessions de musicoteràpia, en grups reduïts d’unes cinc persones cadascun, tot respectant els grups bombolla i amb assistència voluntària. L’experiència ha estat molt positiva, no només pels musicoterapeutes, sinó també per les 75 persones residents que han participat en total.
- Bicis sense edat:
Gràcies a la feina de les persones voluntàries del projecte, i tot i que aquesta activitat ja s’havia realitzat amb anterioritat, en els últims mesos s’han repetit unes passejades en bicicletes adaptades en què les persones residents surten d’aquesta manera al carrer. Els beneficis a nivell psicològic i social han estat evidents, atès que s’observa una millora del seu estat anímic i una reducció de l’ansietat, entre d’altres. Fins al moment hi han participat una quarantena de persones a cadascuna de les quatre residències municipals.
- Fundació Pasqual Maragall:
Fins a 133 professionals han rebut formació per part de la Fundació Pasqual Maragall per aprendre nous conceptes a nivell cognitiu, emocional i funcional. Així, han pogut desenvolupar noves activitats i metodologies entre les persones residents, com pot ser el ball, la cura de les plantes, el reconeixement d’objectes, la tertúlia o la reminiscència.
Paraules clauestimulació cognitiva/ gent gran/