Ajuntament de Barcelona i agents econòmics, socials i formatius tracen les línies del nou Acord per l’Ocupació de Qualitat fins a 2030 : Servei de Premsa

Ajuntament de Barcelona i agents econòmics, socials i formatius tracen les línies del nou Acord per l’Ocupació de Qualitat fins a 2030

29/09/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’objectiu és millorar l’accés a l’ocupació a la ciutat i l’accés a la feina de les persones en situació d’atur, mitjançant el disseny de la concertació entre les administracions i els agents implicats en les polítiques actives a la ciutat

En un moment de conjuntura on la Covid-19 ha impactat fortament en el mercat de treball es fa palesa la necessitat de treballar el model d’orientació, la formació i aspectes com la millora en l’acreditació de competències, atenent les noves necessitats i nous models de treball de les empreses

Barcelona tindrà un nou Acord de Ciutat per l’Ocupació de Qualitat fins a 2030 amb eixos i accions concretes, que donaran resposta a les necessitats del mercat de treball actual, coordinat des de l’Ajuntament de Barcelona i amb la implicació de tots els organismes i entitats influents en polítiques d’ocupació i mercat de treball. Aquest acord es tancarà a finals d’aquest any i per obtenir una visió conjunta i marcar les línies d’actuació, decisió i governança, avui ha tingut lloc una sessió que ha reunit virtualment l’ecosistema de l’ocupació amb una trentena d’assistents.

Entre els reptes plantejats, es troben promoure la qualitat de les condicions laborals, abordar l’atur juvenil de forma integral amb reforç de l’educació, donar més espai a processos formatius vocacionals i tècnic-professionals, millorar els mètodes d’acompanyament a la ciutadania en la recerca de feina i consolidar noves estratègiques públiques de foment de la contractació, entre moltes altres iniciatives. Un dels factors claus  és vetllar per l’equitat, un dels eixos claus de l’agenda econòmica Barcelona Green Deal.

La Comissionada de Promoció de l’Ocupació i Polítiques contra la precarietat, Raquel Gil, ha subratllat que “l’acord vol el màxim consens i caldrà la coordinació entre tots els serveis i el treball en xarxa, i per això es treballa en base a uns criteris comuns entre els que s’inclou l’accessibilitat i equitat a un lloc de feina, la inclusió laboral, i la qualitat dels llocs de treball a la ciutat”. La Comissionada ha exposat que “el nou acord serà una evolució de l’anterior Estratègia d’Ocupació de Barcelona,  amb nous avenços per donar més respostes i millor acompanyament a la ciutadania”.

L’objectiu és millorar l’accés a l’ocupació a la ciutat i l’accés a la feina de les persones en situació d’atur, mitjançant el disseny de la concertació entre les administracions i els agents econòmics, socials i formatius i actors en polítiques d’ocupació, assolint un concert social cap a l’equitat. Aquests plantejaments tenen en compte la situació de complexitat que ha deixat un món postpandèmic, i tots els factors que ja tradicionalment han fet que certs col·lectius tinguin més dificultat per trobar un lloc de treball. A més, es treballa tenint present les noves necessitats empresarials, els coneixements d’alta digitalització que moltes companyies requereixen o els nous models de treball de les empreses.

La reunió d’aquest matí ha recollit el treball col·laboratiu per confeccionar l’Acord que es va el passat mes de juliol. Els diferents integrants: sindicals, patronals, universitats, i  teixit associatiu, entre d’altres han fet retorn amb les seves aportacions on destaquen: la focalització en les necessitats de les persones treballadores autònomes, el jovent i les persones en situació de vulnerabilitat, un abordatge de l’ajut ocupacional des dels territoris i de proximitat, despertar les professions vocacionals, i potenciar l’accés equitatiu al treball per a tothom.

 

Millora de les acreditacions de competències professionals

En el cas del jovent, una de les situacions que es vol transformar és la sobrequalificació que paradoxalment pot ser un handicap a l’hora de trobar feina, i, és important donar tot el valor que correspon a les carreres professionals, coneixements i habilitats. Un altre aspecte destacat del debat ha estat les competències professionals que, a diferència d’altres ciutats europees, es considera que caldrà reforçar a Barcelona perquè les acreditacions siguin un plus a l’hora d’interactuar amb les empreses contractants.

L’acord final, que veurà la llum a finals de 2021,  vol promoure l’adhesió per part de tots els actors que impacten en matèria d’ocupació de qualitat. A més de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, la sessió d’avui s’ha celebrat conjuntament amb CCOO, UGT, AMB, CEB, Consell de Gremis de comerç, serveis i turisme, Consell de la Joventut, Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB), Diputació de Barcelona, Esade, IESE, FEICAT Empreses d’Inserció de Catalunya, Fira de Barcelona, Foment del Treball, Fundació Bancària La Caixa, Fundació BCN-FP, IMEB, Mercabarna, Mobile World Capital /Digital Future Society, PIMEC, Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, Taula d’Entitats del Sector Social de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Universitat de Barcelona (UB), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Xarxa d’Economia Solidària (XES).





Paraules clau

Acord per l’Ocupació de Qualitat/ ocupació/