Servei de Premsa
22/11/2024
La Xarxa d’Ateneus de Fabricació (XAF) posa en marxa el Programa Educatiu de Fabricació Digital
03/11/2021
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Aquest Programa és fruit de la col·laboració entre la Xarxa municipal d’Ateneus de Fabricació i el Consorci d’Educació de Barcelona
Enguany compta amb 32 centres educatius inscrits, uns 60 docents i més de 800 alumnes que es formaran en com aplicar aquestes eines en la seva pràctica educativa
La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, visita a Nou Barris el Col·legi Mare Alfonsa Cavin i l’Escola Mestre Morera per conèixer els projectes que han desenvolupat i destaca que “equipaments com l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana permeten apropar la tecnologia de fabricació digital a infants i adolescents, promovent futures vocacions tecnològiques”
La Xarxa municipal d’Ateneus de Fabricació està formada per 5 ateneus que funcionen a ple rendiment i Ca l’Alier que s’incorpora a la xarxa
Tret de sortida del Programa Educatiu de Fabricació Digital, que és fruit de l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona i té com a objectiu aproximar la fabricació digital a la comunitat educativa. Per fer-ho, a través de la Xarxa municipal d’Ateneus de Fabricació (XAF), es faciliten eines, recursos i instruments al professorat i alumnat per tal que puguin incorporar en el seu imaginari les tecnologies de fabricació digital com una eina més en el desenvolupament de la seva pràctica educativa.
En concret aquest curs serà el primer on es podrà aplicar el programa complert tal i com s’ha repensat després de les restriccions i complicacions dels 2 cursos anteriors. Gràcies a la sistematització de les experiències d’èxit d’algunes escoles i de la creació d’espais de transferència de coneixement entre la comunitat docent, el programa comptarà aquest curs amb 32 centres participants, uns 60 docents formant-se i més de 800 alumnes que es formaran en com aplicar aquestes eines en la seva pràctica educativa.
La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, acompanyada del comissionat d’innovació digital, Michael Donaldson, i els responsables de la XAF, ha visitat avui el Col·legi Mare Alfonsa Cavin i l’Escola Mestre Morera, totes dues usuàries de l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana, per conèixer els projectes transformadors dels centres i l’entorn que s’han fet a través de la fabricació digital.
Els alumnes han explicat alguns dels projectes que han fet a l’Ateneu: un panell de fusta de mínims ortogràfics que tenen penjat a l’aula, fet amb talladora de vinil i talladora làser, per no fer les faltes més habituals o una estació meteorològica. Amb la implicació molt activa de l’AFA han dissenyat unes plantilles de plakene que han servit per pintar jocs al terra del pati, com xerranques, mirrow, twister o el cuc per acabar amb el monopoli del futbol. Els següents projectes que tenen previstos passen per dissenyar i fer bancs de fusta pel pati i noves papereres de reciclatge.
Bonet ha assegurat “que aquest és un magnífic exemple de com els Ateneus de Fabricació són una eina per a la innovació i la transformació, també en l’àmbit educatiu”. “La col·laboració entre els Ateneus i els equips docents d’aquestes escoles del Districte de Nou Barris no només permet fabricar elements útils per a la pràctica educativa sinó que permet apropar la tecnologia de fabricació digital a infants i adolescents, promovent futures vocacions tecnològiques”, ha destacat Bonet davant representants dels dos centres, alumnat i famílies.
Despertar més vocacions científiques
El Programa Educatiu de Fabricació Digital té una especial incidència en la perspectiva de gènere, el foment de les vocacions científiques i tecnològiques dels i les més joves i la sostenibilitat. Proposa accions educatives que fomenten la reflexió, la creativitat, l’experimentació i l’aprenentatge conjunt mitjançant el desenvolupament de projectes interdisciplinaris. També ofereixen al professorat i l’alumnat l’oportunitat de caminar de la idea a l’objecte, aplicant continguts curriculars de les diferents àrees i competències personals.
La participació de les escoles en aquest programa es pot fer per diferents vies. A través dels Programes Educatius, que impulsen la transformació educativa del centre amb la formació a docents i alumnes; participant en activitats que enriqueixen els projectes educatius del centre o com a servei puntual que dona suport a les diferents necessitats educatives dels centres en quan a fabricació digital.
La Xarxa Ateneus de Fabricació: 5 ateneus a ple rendiment i Ca l’Alier que s’incorpora a la xarxa
La Xarxa d’Ateneus de Fabricació està formada pels 5 ateneus que funcionen a ple rendiment ( Les Corts, la Fàbrica del Sol, Gràcia, Parc Tecnològic i Ciutat Meridiana), i al que s’hi sumarà en breu el de Ca l’Alier, al 22@. Té com objectiu la divulgació, formació i creació vinculades a les tecnologies de fabricació digital, i està sempre al servei de la ciutadania, la comunitat educativa i el món empresarial, associatiu i comunitari.
Els ateneus de fabricació digital neixen amb l’objectiu de divulgar tot el potencial de les noves tecnologies de fabricació digital, afavorint espais i processos d’aprenentatge i capacitació digital per a tota la ciutadania, i fomentant la innovació social ciutadana.
Els objectius principals són els següents:
- Acostar la tecnologia i la ciència de la fabricació digital (i les seves aplicacions) a tota la ciutadania: veïns i veïnes, col·lectius, entitats, empreses, escoles i institucions.
- Desenvolupar models de participació i treball en xarxa, orientats a la innovació social i al foment de l’economia col·laborativa, que promoguin noves formes de comunicació, d’intercanvi de talent i d’aprenentatge obert i compartit.
- Donar suport a projectes que tinguin retorn social i siguin transformadors per a un col·lectiu, per al barri, per a la ciutat o per al món.
- Compartir el coneixement generat en tots els processos per al màxim aprofitament d’aquests.
Paraules clauAteneu de Fabricació de Ciutat Meridiana/ Nou Barris/ Programa Educatiu de Fabricació Digital/