Servei de Premsa
22/01/2025
Els ajuts a la innovació de “La Ciutat Proactiva” permeten millorar l’habitabilitat de cinc finques del Raval
10/12/2021
Temps estimat de lectura: 4 minuts
La tercera tinenta d’alcaldia Laia Bonet visita el projecte CO-HAB-Raval subvencionat per la convocatòria d’ajuts a la innovació “La Ciutat Proactiva 2020” amb 80.000€
Aquesta proposta pretén millorar les condicions de vida de les comunitats de veïns del barri gràcies al co-disseny i co-fabricació de solucions de ventilació, il·luminació o eficiència energètica a les finques
En concret, hores d’ara s’està intervenint en cinc finques del Raval
La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha visitat avui el projecte CO-HAB-Raval subvencionat per la convocatòria d’ajuts a la innovació “La Ciutat Proactiva”, convocada per l’Ajuntament mitjançant BIT Habitat, i que ha rebut 80.000€ per desenvolupar la proposta guanyadora que pretén millorar les condicions de vida de les comunitats de veïns i de les persones residents al barri del Raval. Impulsat per la UPC i l’associació OasiUrbà, CO-HAB-Raval és un projecte d’investigació, disseny, fabricació de petits prototips de baix cost per rehabilitar vivendes i espais comuns del edificis del barri del Raval per millorar-ne les condicions d’habitabilitat.
La proposta que avui ha pogut conèixer de primera mà la tinenta d’alcaldia i el comissionat d’innovació digital, Michael Donaldson, consisteix en el co-disseny i la co-fabriació, amb la implicació i la participació activa del veïnat, d’un Catàleg de Microprojectes que ajudin a millorar l’habitabilitat de les finques. Això és possible gràcies a la introducció de millores en la ventilació i il·luminació d’espais interiors, l’accessibilitat d’espais comuns,l’eficiència energètica o el foment d’hàbits d’ús saludables. Es tracta de solucions necessàries en un barri d’alta densitat i on el parc d’edificis és antic i amb deficiències.
Laia Bonet ha destacat que el projecte “ofereix petites solucions que resolen problemàtiques concretes de cinc comunitats de veïns, demostrant que les petites intervencions, no només les grans rehabilitacions, també poden ajudar a millorar la convivència o la qualitat de vida dels seus residents” . Bonet ha subratllat la “capacitat d’innovar que suposa poder aterrar projectes i transformar la realitat gràcies al treball en comú i horitzontal de perfils professionals ben diferents com son el veïnat implicat en resoldre les necessitats concretes de la seva finca, la universitat aportant experts, sociòlegs o arquitectes i els industrials del barri, que poden acompanyar i ajudar a replicar els projectes en altres comunitats”.
En concret, hores d’ara el projecte subvencionat des de l’Ajuntament està intervenint en cinc finques del Raval amb la co-fabricació de cobertes comunes per dotar d’ús comunitari els terrats en dues finques, una escala accessible per fer-la més segura i agradable, la instal·lació d’una claraboia i l’obertura de finestres a l’escala millorar la qualitat de l’aire interior i el confort i ventilació al vestíbul i a l’escala d’un altre des blocs de pisos o un prototip per millorar la il·luminació ens els espais comuns interiors d’una altra finca. Les intervencions tenen lloc a cinc finques ubicades als carrer Carretes, Sant Ramon, Rambla del Raval, Sant Pacià i Peu de la Creu.
Els microprojectes son solucions prototipables de baix cost, desmuntables i reciclables, que poden ser realitzades a traves de la co-fabricació mitjançant tècniques senzilles i processos d’autoconstrucció assistida, donant com a resultat l’apoderament de les persones veïnes en la gestió, transformació i millora del seu espai habitable i comunitari.
El projecte està liderat per la UPC (grups REARC-UPC i GICITED) i per l’associació OasiUrbà, i compta amb la participació de la Xarxa Veïnal, Tot Raval i l’Eix Comercial així com dels veïns i veïnes i industrials locals que s’han implicat en el disseny de solucions i en la co-fabricació dels prototips.
Link al vídeo del projecte a Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=moX8ayKxavY
En marxa els sis projectes guanyadors de la primera edició de La Ciutat Proactiva
Actualment estan en marxa i en desenvolupament els 6 projectes guanyadors de la primera convocatòria de “La ciutat proactiva” i ara?”, llançada l’any passat, en plena pandèmia, amb l’objectiu d’accelerar el procés de recuperació de la crisi sobrevinguda per l’emergència sanitària provocada per la Covid-19. En la primera edició els projectes havien de donar resposta a dos reptes urbans associats a àrees afectades de manera especial per la pandèmia. En l’àmbit socioeconòmic es buscaven accions d’impuls de l’economia local i en l’àmbit ambiental accions de millora de la sostenibilitat i la resiliència urbana, com és el cas de CO-HAB-Raval.
La segona convocatòria de La Ciutat Proactiva s’ha resolt tot just ara fa un mes i els guanyadors tenen un any per davant per implementar les solucions proposades. En concret enguany es subvencionaran un total de 11 projectes que aporten solucions per garantir una transició digital justa i inclusiva, i millorar la sostenibilitat urbana per fer front a l’emergència climàtica. En total la convocatòria destinarà 627.000 euros a subvencionar propostes que busquen promoure nous models de ciutat que siguin més resilients des del punt de vista social, econòmic, ambiental i polític.
Paraules clauLa ciutat proactiva/