L’Escola Font d’en Fargas celebra mig segle envoltada de natura : Servei de Premsa

L’Escola Font d’en Fargas celebra mig segle envoltada de natura

25/03/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Escola Font d’En Fargas (Passeig de la Font d’en Fargas, 65) arriba al mig segle i ho celebra amb una festa aquest dissabte 26 de març a partir de les 10 del matí. En la jornada hi participaran el regidor d’Educació de l’Ajuntament, Pau Gonzàlez, referents del Consorci d’Educació i la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, a més de mestres, personal no docent i famílies de l’escola, exmestres i exalumnes.

La matinal està emmarcada dins dels actes del programa de la XIX Jornada de Primavera i coincideix amb la cloenda de les III Jornades Mediambientals que han tingut lloc durant tota la setmana. Així, s’iniciarà l’acte amb visites a l’Escola de Natura i es realitzaran pintures murals al pati del centre fins a les 13:00 hores, quan està previst que comencin els parlaments de les autoritats.

Per celebrar els 50 anys de l’Escola Font d’en Fargas també s’han programat altres actes, com una taula rodona “Salut mental i escola” el dia 30 de març a les 17:00 hores al Casal Font d’en Fargues; una exposició en el mateix casal des del 23 de maig fins el 23 de juny titulada “50 anys fent escola”; i una festa de cloenda de tots els actes el dia 17 de juny.

Durant tot el primer trimestre s’han dut a terme activitats amb l’alumnat com una fotografia col·laborativa del 50è aniversari i l’elaboració d’un calendari commemoratiu.

Actualment, a l’Escola Font d’en Fargas hi estudien 450 alumnes en dues línies d’educació infantil i primària. Del 2009 al 2011 es va fer una reforma integral del centre a les aules, els passadissos, la cuina, i el menjador. Es va fer aquesta intervenció perquè els dos edificis de primària es comuniquessin internament, es van incorporar dos ascensors al centre, i es  van construir dos edificis nous per als lavabos.

 

Escola de Natura i Refugi Climàtic

L’Escola de Natura és un espai que permet l’alumnat treballar en el medi natural  a partir de l’entorn de l’escola, desenvolupant les competències bàsiques des de l’àmbit de coneixement del medi d’una manera més activa i experimental des d’I3 fins a 6è. Un espai integrat a l’activitat escolar que facilita la sensibilització per tenir cura del medi ambient. Hi treballen en diferents àmbits com el bosc, els horts i parterres de cultiu, la caseta de les eines i l’aulat “Taller de natura”, la bassa naturalitzada amb un ecosistema mediterrani, i l’hotel d’insectes.

Cada any es convoca a tota la comunitat educativa per celebrar dos jornades de convivència entre les famílies i els mestres de l’escola. A la Jornada de Tardor es preparen els horts de l’escola de natura per poder plantar durant el curs i a la de Primavera es convoca una altra jornada per mostrar el que s’ha treballat durant el curs.

Al maig del 2018 va ser escollida com una de les deu escoles de la ciutat dins el programa “Adaptant escoles al canvi climàtic a través del blau, el verd i el gris”, projecte emmarcat en el Pla Clima de l’Ajuntament de Barcelona. El curs 2019-2020 va passar a ser l’escola Refugi Climàtic del districte d’Horta-Guinardó, i per aquest motiu s’han condicionat els patis amb més vegetació i s’ha creat un jardí mediterrani i el pati dels lledoners. S’ha millorat el paviment dels patis per evitar inundacions en episodis de pluja i s’han instal·lat fonts per refrescar-se. A l’interior del centre s’ha instal·lat la ventilació creuada per millorar la qualitat de l’aire.

 

50 anys d’història

L’Escola Font d’en Fargas va obrir les portes el 1971 amb el nom d’Apolo XI, nom del coet que la NASA havia enviat a la Lluna dos anys abans. Però popularment la gent anomenava a l’escola “Font d’en Fargas” i amb el temps va ser el seu nom definitiu.

L’escola des de sempre ha tingut un tret característic, treballar la innovació en educació.  En el 1985 va passar a ser Centre Experimental de Règim Especial (CERE), donant continuïtat al projecte iniciat en el 1983 d’Agrupament Flexible d’Alumnes (AFA), i posant en pràctica el nous cicles i etapes educatives obligatòries de la LOGSE. Va ser així un centre pioner que impartia l’escolaritat dels 4 als 16 anys, i en el 1990 quan va incorporar l’educació infantil de 3 anys.

Aprofitant la seva situació en un entorn privilegiat, el curs 1994-1995 s’engega el projecte Escola de Natura. L’adequació dels espais a l’entorn de l’edifici possibilita passar d’un antic abocador a un espai arbrat en consonància amb el Parc del Guinardó. Així es promouen projectes d’innovació que tinguin en compte la natura i el medi, participant des dels inicis en el Programa Escoles Verdes i posteriorment formant part de les Escoles + Sostenibles. El centre també participa de diferents programes com l’Eines per al canvi, el Xarxes per al Canvi i a la Xarxa de Competències Bàsiques. A més a més, en els darrers cursos el centre participa en el Pla d’Educació Digital de Catalunya (PEDC), millorant així les competències digitals tant dels docents com de l’alumnat.

Des del curs 2006-2007 l’escola té un conveni de col·laboració amb la Fundació Els Tres Turons a partir del qual treballen conjuntament un projecte d’aprenentatge servei que ha anat creixent al llarg dels anys, i des de l’octubre 2017 s’inclou en el currículum competencial dels alumnes, rebent el reconeixement com a centre amb projecte d’innovació a l’àmbit Relació i Cooperació amb la Comunitat Educativa.

 





Paraules clau

educació/ escola/ natura/