Barcelona defineix un gran passeig verd a la Mar Bella adaptat al canvi climàtic per completar el front litoral : Servei de Premsa

Barcelona defineix un gran passeig verd a la Mar Bella adaptat al canvi climàtic per completar el front litoral

26/05/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Govern municipal comparteix amb el veïnat l’avantprojecte per transformar el que avui és un lloc desertitzat en un nou passeig humanitzat i ben comunicat que s’allargarà per dignificar el front marítim i cosir-lo amb els barris i l’àmbit del Besòs

Per millorar l’arribada al mar des dels barris de la zona, la proposta suprimeix els dos nivells que separen la sorra de l’espai de pas i crea baixades àmplies amb rampes accessibles i talussos amb vegetació i llocs per seure

Es farà un passeig per a vianants de 12 m com a mínim, es plantarà més de 800 arbres i 25.000 m2 de zones verdes i hi haurà un carril bici a tot el traçat

Per descomprimir la intensitat d’activitats i ordenar-les, es contempla una segona línia de platja amb espais de lleure i pràctica esportiva i zones de joc per als infants

Ara es comença a redactar els projectes executius per tenir-ho tot llest i poder iniciar obres el següent mandat, i mentrestant es faran actuacions immediates: es reubicaran les guinguetes per alliberar el passeig i es faran pistes de vòlei-platja al costat del camp de futbol

Barcelona projecta un nou gran passeig verd a la Mar Bella, naturalitzat i adaptat al canvi climàtic que millorarà la connexió amb el litoral dels barris de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou i el Besòs i el Maresme. El Govern municipal té a punt l’avantprojecte d’urbanització del passeig, que es preveu reformar a partir del mandat següent per unir el Complex Esportiu de la Mar Bella amb la plaça de Llevant, a l’alçada del Fòrum. Se saldarà, doncs, el deute històric de renovar l’últim tram de la costa barcelonina que queda per dignificar, completant així el front marítim de Barcelona i cosint-lo amb l’àmbit del Besòs.

 

 

Els objectius principals seran garantir la continuïtat de pas a tot el traçat, fer més fàcil i accessible l’arribada al front marítim, adaptar l’entorn perquè sigui resilient i resistent davant els impactes del canvi climàtic i la pujada del nivell del mar i promoure-hi nous usos esportius i espais jugables i de contemplació que facin l’estada més agradable. Un projecte que tindrà un impacte positiu no només en Barcelona sinó a nivell metropolità, tenint en compte la seva envergadura i la posició limítrofa amb Sant Adrià de Besòs i tot l’àmbit del Besòs.

Es tracta de seguir avançant cap a un litoral que s’acosti de nou a la ciutadania. L’obertura de Barcelona al mar viscuda pels Jocs Olímpics del 1992 es va focalitzar en el centre del litoral, sense incorporar les puntes del Llobregat i el Besòs. Més tard, la relació amb el litoral es va donar a través de macroprojectes com el Fòrum o de nous espais per a creuers i el turisme.

Des del mandat passat, el Govern municipal treballa per canviar aquest model i recuperar els usos ciutadans i quotidians per a aquesta zona de la ciutat. En són una mostra les transformacions del Port Olímpic i la Nova Bocana, l’impuls de l’economia blava, projectes com el del Morrot i el que s’està treballant amb el Port de Barcelona i el Liceu i, ara, el futur passeig verd de la Mar Bella.

Des de l’octubre passat, el consistori ha dut a terme un procés de participació ciutadana per recollir les demandes i requeriments del veïnat pel que fa al futur de l’espai. S’han celebrat  fins a vuit sessions entre trobades, marxes exploratòries i tallers per detectar mancances i treballar solucions. Un dels consensos principals ha estat la necessitat de convertir el que fins ara ha estat un lloc desertitzat en un nou passeig humanitzat i ben comunicat. Amb aquestes premisses, doncs, s’ha elaborat el document de l’avantprojecte, que dibuixa el futur de l’espai i que s’ha presentat avui als membres del procés participatiu.

 

Connectar el litoral barceloní de cap a cap

L’àmbit del projecte suma un total d’11 hectàrees que es reforumlen per aconseguir connectar el litoral barceloní de cap a cap.

 

 

Per integrar bé el passeig amb les platges, s’ordenen i es transformen totes les baixades a la sorra de tal manera que es garanteix la total accessibilitat i connectivitat amb els barris. Els dos nivells que hi ha a dia d’avui, que generen efecte barrera, s’eliminen per fusionar el passeig amb la platja. Per aconseguir-ho, es creen unes baixades àmplies amb rampes còmodes i totalment accessibles, i talussos que redueixen al màxim el desnivell i fan aparèixer nous espais amb vegetació i ombra per seure i estar-s’hi.

640
 

A més, el futur passeig verd es complementarà amb una intervenció que s’impulsarà en paral·lel per unir el passeig amb la rambla de Prim i els banys del Fòrum. D’aquesta manera, s’allargarà un traçat que a dia d’avui acaba a l’alçada de Bac de Roda perquè arribi a connectar amb la plaça de Llevant. L’actuació permetrà finalitzar l’obertura de la ciutat al mar amb la integració del front del litoral en l’entorn del barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou.

Connexió amb la rambla de Prim i els banys del Fòrum
 

Un passeig pensat en clau de naturalització i emergència climàtica

El passeig s’ha pensat en clau de naturalització i emergència climàtica. La supressió del desnivell actual s’adapta a possibles pujades de nivell del mar, i al llarg de tot el traçat es crearan llocs de confort i qualitat, tant de pas com d’estada, amb el verd com a protagonista. Es plantaran més de 800 arbres per generar llocs d’ombra i hi haurà més de 25.000 m2 de zones verdes, i un 65% de l’àmbit –uns 68.000 m2– serà de paviments permeables.

 

 

L’amplada del passeig per als vianants serà de 12 metres com a mínim, estarà ben il·luminat i tindrà bona visibilitat per assegurar la percepció de seguretat. I a tot el traçat hi haurà un carril de 4 m d’amplada per a bicicletes, patins i la mobilitat activa.

 

 

Pel que fa als usos, en aquest tram del litoral se n’hi acumulen molts i de diversos, sobretot a la platja de la Mar Bella. Per descomprimir la platja en si i ordenar les activitats, s’ha definit una segona línia de platja que aculli espais de lleure i pràctica esportiva, com ara camps de vòlei, i zones de joc pels infants, amb jocs d’aigua i espais de sorra.

 

Segona línia de platja a l’alçada del c/Selva de Mar.

 

 

Calendari i properes passes

Un cop fet l’avantprojecte, ara comença la fase de redacció dels projectes executius. Un cop es tinguin enllestits, es licitaran les obres per poder-ho tenir tot a punt i iniciar la transformació entre finals de 2023 i principis de 2024. S’estima que la inversió total rondarà els 44,3 milions d’euros. En paral·lel, ara també es comença a redactar l’avantprojecte que connecti la rambla de Prim i la plaça de Llevant amb el litoral.

Mentre tot aquest procés avança, es tiraran endavant unes actuacions de condicionament de l’espai que ja s’adequaran a la proposta sorgida del procés participatiu. En concret, a l’estiu es preveu executar dues pistes de vòlei-platja adossades al Camp Municipal de Futbol Poblenou – Agapito Fernández, que se sumaran a una que ja hi ha actualment, i de cara a la temporada 2023 es ressituaran les guinguetes al seu lloc definitiu per alliberar el passeig.

 

Descarregar renders (55 Mb)





Paraules clau

Mar Bella/ passeig verd/