Barcelona i Maputo renoven la seva col·laboració fins al 2025 per a la protecció del medi ambient, l’alimentació ecològica i l’agricultura periurbana : Servei de Premsa

Barcelona i Maputo renoven la seva col·laboració fins al 2025 per a la protecció del medi ambient, l’alimentació ecològica i l’agricultura periurbana

31/05/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Laura Pérez viatja a Moçambic per revalidar el Protocol d’Amistat i Cooperació amb la capital amb diversos projectes amb perspectiva feminista

Barcelona i Maputo han renovat el seu acord de col·laboració per al període 2022-2025, el quart que segellen les dues ciutats. La quarta tinenta d’Alcaldia responsable de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha viatjat a la capital de Moçambic per tal de revalidar el conveni de col·laboració actual i poder desplegar diversos projectes amb perspectiva feminista en els àmbits del medi ambient,  l’alimentació ecològica i l’agricultura periurbana.

 

 

El Protocol d’Amistat i Cooperació preveu de cara al futur fer front als desafiaments metropolitans que comparteixen les dues ciutats. D’aquesta manera, el nou conveni farà èmfasi en la protecció del medi ambient, l’alimentació ecològica i l’agricultura periurbana. En concret, un dels elements que es treballarà serà la xarxa de control de qualitat de l’aire urbà, ja que l’Agència de Salut Pública de Barcelona donarà suport al disseny de la xarxa de Moçambic. Així mateix, també s’incidirà en l’acompanyament per a la gestió del nou Mercat de Zinpeto.

Les relacions van començar fa vint anys quan representants de Barcelona van visitar la ciutat després de la gran inundació que va patir, per tal d’oferir ajuda, tot i que els primers convenis formals es van iniciar fa 15 anys. Al llarg d’aquest temps, s’ha treballat sobre àmbits tan diversos com biblioteques i arxius, mercats, ordenació urbana, salut, gestió de residus i crisi climàtica i resiliència urbana.

 

Projectes amb perspectiva feminista

La comitiva encapçalada per Laura Pérez va arribar al país dissabte, quan va visitar el projecte d’Enginyeria Sense Fronteres al barri de KaMuvucuane, on hi ha un pla de desenvolupament sostenible mitjançant compostatge i agroecologia amb perspectiva feminista.

Aquest dilluns, la comitiva s’ha reunit amb el president del Conselho Municipal, Eneas Comiche, per tal d’avaluar la cooperació entre les dues ciutats en els darrers quatre anys. Ha estat en el marc d’aquest acte on s’ha renovat el Protocol d’Amistat i Cooperació fins al 2025. Avui també s’ha treballat el projecte CoM SSA de disseny de la xarxa de qualitat de l’aire de Maputo, amb una sessió tècnica, i ha tingut lloc una trobada amb l’ambaixador d’Espanya al país, Alberto Cerezo, per tal d’analitzar els projectes actuals i futurs.

Demà dimarts, la tinenta i el seu equip visitaran els projectes de la Creu Roja, en concret en el Centre d’Atenció a dones víctimes de violència, a més de tenir lloc una reunió amb el grup multisectorial de coordinació per a la prevenció i combat d’aquesta violència.

La comitiva també visitarà els projectes d’Arquitectura Sense Fronteres de suport als processos de reparcel·lació, ordenació i obtenció de DUATs (el títol que dona dret als ciutadans a la propietat de la terra i els protegeix davant l’especulació) en els barris informals de Maputo. També visitaran el barri de Xamanculo i es reuniran amb la responsable d’UNFPA a Moçambic, Berangere Boell, per analitzar els programes de lluita contra la violència de gènere al país.





Paraules clau

maputo/