La 4a edició de ‘La GRAN Pantalla’ torna amb el 100% d’aforament : Servei de Premsa

La 4a edició de ‘La GRAN Pantalla’ torna amb el 100% d’aforament

11/06/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona portarà la seva quarta edició als Cinemes Girona, del 28 de juny al 3 de juliol

Aquest any es recupera el 100% de l’aforament en totes les projeccions i activitats, després de dos anys de pandèmia en què el festival s’ha hagut de fer, total o parcialment, en línia

Més enllà de les projeccions de llargmetratges i curtmetratges, cinefòrums i la secció de vídeos participatius realitzats per persones grans de Barcelona, que es va estrenar l’edició anterior, aquest any hi haurà també activitats dedicades a la indústria del cinema

‘La GRAN Pantalla’ arrencarà amb la pel•lícula ‘La vida era eso’ i un col•loqui amb el seu director, David Martín de los Santos, i tancarà amb la projecció de la guardonada ‘Alcarràs’

El proper dimarts 28 de juny arrenca la quarta edició de La GRAN pantalla, el Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona, que després de dos anys condicionat per la covid-19, ja podrà celebrar-se amb aforament complet a les sales dels Cinemes Girona del dimarts 28 de juny fins al diumenge 3 de juliol -creixent així en dies, ja que aquesta vegada durarà gairebé una setmana.

El Festival és un lloc de trobada cinematogràfica intergeneracional que pretén desmuntar els prejudicis i estereotips sobre les persones grans. La GRAN pantalla inicia la seva quarta edició sent un espai per conversar sobre els temes que afecten aquest col•lectiu, ampliant-ne la mirada tradicional i entenent-lo amb totes les seves diversitats.
El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha manifestat que “el festival de La Gran Pantalla fa la seva gran aposta a Barcelona tot i que ha començat a estendre’s fora de la nostra ciutat”. “El festival és una bona mostra dels resultats que la col•laboració público-privada aporta a la ciutat en aquest cas de la mà de l’entitat ElParlante”, ha afegit.

“És l’únic en el seu gènere a Barcelona, Catalunya, Espanya i gairebé al món”, explica Alfredo Cohen, director del Festival, i “explica l’envelliment com una cosa natural, positiva, que ens està passant a tots, i jo crec que entendre-ho és una qüestió necessària per a tothom”. Així, La GRAN pantalla és un espai per gaudir de l’art i del cinema, però també “entendre que la gent gran és molt diversa, que hi ha moltes maneres diferents de ser gran, que hi ha moltes possibilitats, actituds i maneres d’entendre’s a un mateix i a les altres persones grans”, afirma Cohen. Temes com la solitud no desitjada, la bretxa digital, les cures, l’amor entre persones grans o l’eutanàsia són realitats que es tracten a través de diàlegs amb especialistes durant i després les mateixes projeccions.

El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona és un projecte de l’entitat elParlante en col•laboració amb la regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona i amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

 

La GRAN pantalla torna a ser totalment presencial

Aquest any els Cinemes Girona acolliran, com la primera edició, la totalitat de la programació del festival -tant les projeccions com les activitats paral•leles. La segona edició de ‘La GRAN Pantalla’, l’any 2020, es va haver de fer completament en línia a causa de la pandèmia, amb la col•laboració de la plataforma Filmin, que va acollir les projeccions de l’esdeveniment. I tot i que la tercera edició va tornar als cinemes, encara va ser sense aforament complet i amb algunes activitats en línia.

Joan Ramon Riera afegeix “Barcelona és una ciutat amigable amb les persones grans, però vol arribar a ser-ho més, empoderant a les persones grans, i donant una imatge real de les aportacions que fan aquestes persones a la societat i a la nostra ciutat”.

“Entenem que hem tornat a la normalitat, que la gent necessita trobar-se, parlar, socialitzar i que el cinema ens pot ajudar a entendre què hem après d’aquesta pandèmia i que la comunitat és important, la reflexió és important, però sobretot que la gent gran també ha adquirit més importància i està una mica més a l’agenda”, diu Cohen sobre la tornada a la presencialitat del cinema.

 

El millor cinema intergeneracional

La programació de ‘La GRAN pantalla’ pretén desmuntar estereotips sobre les persones grans i l’envelliment a l’hora que destapar-ne els tabús i abordar els temes més sensibles des de la diversitat de continguts i perspectives.

En aquesta línia, la pel•lícula que inaugura el festival és La vida era eso, del director David Martín de los Santos, que serà a l’acte, presentarà el llargmetratge i protagonitzarà un diàleg amb les persones assistents un cop s’hagi acabat la projecció. En el film dues dones espanyoles de diferents generacions (les actrius Petra Martínez i Anna Castillo) es troben en un hospital belga i comencen una curiosa amistat. A través d’aquest inesperat encontre, el director viatja per les reflexions i dubtes de Maria, la protagonista de més edat.

En aquesta quarta edició la selecció oficial de llargmetratges creix, incloent vuit pel•lícules reconegudes internacionalment. Un dels plats forts de l’esdeveniment arribarà a la clausura amb la projecció d’Alcarràs, la pel•lícula de la catalana Carla Simón guanyadora de l’Ós d’Or a la darrera Berlinale. En aquest film amb crítiques extraordinàries s’hi retrata la vida d’una família que viu del camp i en la qual l’avi, el padrí, ens condueix pels remordiments, la culpa i la desesperació en relació al llegat que deixa a la seva família. A més, després de la projecció es comptarà amb la presència de protagonistes del film, que seran el centre del diàleg que tancarà el festival.

Destaca també entre les projeccions Tot ha anat bé, de François Ozon, una pel•lícula que parla d’un tema tan complicat com és la mort digna. Després d’aquesta projecció es farà un debat amb Núria Terribas, de la Fundació Grífols i experta en bioètica i eutanàsia, que parlarà sobre aquest tema que és tan important per a la gent gran.

Tenint en ment sempre buscar la diversitat de mirades i sortir dels estereotips, es projectarà també el film Swan song, en què es parla d’orientació sexual i amb un protagonista d’edat avançada que lluita contra la discriminació que li ha suposat ser homosexual als anys 80.

En general, “Cada personatge de cada pel•lícula està empoderat de la seva situació i es mostra la gent gran com a gent resolutiva, creativa i lluitadora”, reflexiona Cohen.

 

Mirades en curt però de ben lluny

La Selecció oficial de curtmetratges mostra quinze curts internacionals, procedents d’Espanya, Croàcia, Corea, Itàlia, Mèxic i Brasil escollits entre els més de 250 rebuts a la convocatòria. Aquesta secció entra en competició als premis ‘Millor Curtmetratge Internacional La Gran Pantalla’, Esment Especial del Jurat i Premi del Públic i, com a novetat de la quarta edició, un d’aquests curts es veurà a la Filmoteca de Catalunya juntament amb una projecció d’un curt del Llac del Cignes en 3D. A més, en aquesta edició s’hi projectaran també deu curtmetratges convidats que formen part del festival uruguaià ‘Miradas a Través del Tiempo’, amb qui s’ha agermanat La GRAN pantalla.

Cohen comenta que el festival és rellevant en aquest sentit perquè “dona suport a pel•lícules que tenen menys visibilitat i també dona un espai a curtmetratges: a realitzadors joves que estan intentant incursionar al món del cinema i fer les seves primeres obres i els donem uns premis que poden donar més visibilitat als seus treballs”.

 

Homenatge a Carme Sansa

Durant el festival se li entregarà un premi a l’actriu Carme Sansa, de 79 anys, guardonada amb guardons tan destacats com el Margarida Xirgu, la Creu de Sant Jordi o el Premi Nacional de Teatre. En una conversa amb la presentadora de l’esdeveniment, Montse Alcoverro, Sansa ens parlarà de la seva trajectòria, del seu activisme -en lluites com l’independentisme o els drets i llibertats de les dones i, en concret de les actrius-, i del que suposa ser una actriu quan s’envelleix.

 

Mirada a la indústria cinematogràfica

En les activitats paral•leles, el festival presenta dos de claus en les que ha volgut interpel•lar a la indústria cinematogràfica i la comunitat educativa interessada en aquest àmbit.

La primera és el debat entre DOCS Barcelona, FIRE i Inclús sobre la representació de la gent gran al cinema i a les seves programacions dels festivals: si n’hi ha o no i si n’hi ha, com és, quin percentatge de representació hi ha, si té a veure amb la representativitat de la població més gran d’una ciutat com Barcelona. Totes aquestes qüestions i moltes d’altres s’abordaran des d’una perspectiva global i diversa cap a la gent gran.

L’altra activitat és una masterclass de Núria Vidal, experta en cinema i crítica cinematogràfica que fa més de 30 anys que fa crítica i reflexió i que ha escrit més de 30 llibres sobre cinema. Amb ella es farà un debat per explicar els pilars de la crítica cinematogràfica i per parlar sobre si en aquesta època amb tant d’internet, efervescència i rapidesa té sentit aquesta crítica i quins són els formats que se’n poden fer. “Destaquem d’aquest acte que sigui una persona gran qui el faci i que, per tant, donem visibilitat a aquest col•lectiu també fora de la pantalla”, recalca el director del festival.

 

Descarregar nota de premsa (PDF)





Paraules clau

cinema/ La GRAN pantalla/ persones grans/