S’inicia el projecte ‘El museu més Gran’ per acostar les persones grans als espais d’art i promoure la seva socialització : Servei de Premsa

S’inicia el projecte ‘El museu més Gran’ per acostar les persones grans als espais d’art i promoure la seva socialització

15/06/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El projecte s’adreça a les persones grans dels casals i espais municipals de gent gran

Les persones grans de la ciutat podran participar entre el juny i el desembre en els tallers previstos

Aquest projecte promou el benestar físic i emocional i fomenta una socialització saludable

El projecte ‘El museu més Gran’, iniciativa de la Taula de Museus i Accessibilitat i el Departament de Promoció de les Persones de l’Ajuntament de Barcelona, s’inicia aquest dimecres en una quinzena de museus de la ciutat i s’adreça a les persones grans dels casals i espais municipals de gent gran per tal d’acostar els museus i el patrimoni cultural a les persones grans generant xarxa entre uns i altres.

 

Eugènia Ortiz, "El museu més gran"
Eugènia Ortiz, “El museu més gran”
 

Per al regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, Barcelona té una gran riquesa i producció culturals. “Volem que apart de consumidors, les persones grans augmentin la seva implicació en la producció cultural”, ha afirmat. Per a Riera, fer una ciutat amigable “també és facilitar l’accés de les persones grans en els circuits culturals de ciutat, fent aquests més accessibles i inclusius”.

En conjunt es realitzaran 60 tallers gratuïts amb 4 sessions de dues hores de durada en què s’utilitzaran imatges i fotografies dels diferents museus i que culminaran amb una creació col·lectiva portada a terme per les persones grans que s’exposarà en un dels museus participants. Amb aquestes activitats es pretén, per una banda, incentivar l’interès i la creació artística a través d’imatges i fotografies dels museus, i per l’altra, estimular la conversa i la socialització entre les persones grans des d’una proposta cultural.

‘El museu més Gran’ vol fomentar el coneixement i facilitar el gaudi de les persones grans als museus perquè està demostrat que la participació en aquests espais genera benestar físic i emocional i fomenta una socialització saludable. Es tracta d’un projecte actiu i participatiu on les persones participants poden socialitzar amb altres persones en l’entorn d’un museu a través d’una proposta cultural, en tot moment guiada per professionals.

 

Construir un imaginari conjunt

Amb quatre sessions de dues hores cadascuna, cada grup (amb 12 persones com a màxim) estarà associat a un museu. Cada museu durà a terme la mateixa activitat, i disposarà del mateix material per a dur-la a terme (una capsa amb 90 imatges i fotografies provinents dels 15 museus participants, ordenades en 6 temàtiques diferents).

Cada grup farà un exercici d’observació d’aquestes imatges i en conjunt faran una tria de 12 imatges, amb un procés dinamitzat per especialistes per tal que la tria final sigui significativa pel grup sencer. Un cop feta la selecció, les persones participants s’enduran una còpia a casa, a on hauran de fer una fotografia amb el mòbil, tauleta o càmera digital, cercant el diàleg amb la imatge triada de la col·lecció, per a generar una nova fotografia en els seus espais de la quotidianitat, a les seves cases, de manera que trobin paral·lelismes i diàlegs entre les imatges aportades pels museus i les noves fotografies generades.

Aquesta activitat busca construir un imaginari i fer observar als i les participants d’una manera més activa, tant les peces de les institucions com els objectes que els envolten i fer una anàlisi crítica, una valoració, de la importància dels objectes artístics i quotidians. Amb aquestes fotografies generades en cada grup, es farà un treball d’observació i de debat per tal de plantejar una sèrie narrativa o nova col·lecció de les seves fotografies. Totes les sèries de fotografies provinents dels diferents tallers als 15 museus, s’exposaran com a cloenda del projecte.

Participen en el cicle un total de 15 museus. Són el Recinte Modernista Sant Pau; el Museu Nacional d’Art de Catalunya; el Museu d’Història de Catalunya; el Museu Marítim de Barcelona; el Museu Frederic Marès; el Museu d’Arqueologia de Catalunya; la Fundació Joan Miró; la Fundació Tàpies; el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; el Museu Olímpic de Barcelona; el Museu del Disseny; la Fundació Suñol; el Museu Etnològic i de Cultures del Món; el Monestir de Pedralbes, i l’Arts Santa Mònica.





Paraules clau

el museu més gran/