Nous ajuts fins a 3.000 euros per a persones autònomes donades d’alta durant la pandèmia : Servei de Premsa

Nous ajuts fins a 3.000 euros per a persones autònomes donades d’alta durant la pandèmia

10/07/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Per primer cop la mesura subvenciona una part de la despesa del consum energètic, atès l’increment de preus

Les sol·licituds per rebre els ajuts es podran fer via telemàtica des del 8 d’agost fins al 30 de setembre de 2022, a través de l’Oficina Virtual de Tràmits municipal, i tota la informació es pot consultar al web barcelonactiva.cat/autonomes

L’Ajuntament de Barcelona oferirà nous ajuts econòmics, amb una dotació d’1M€, a persones autònomes que hagin iniciat una activitat econòmica a partir del 14 de març de 2020, data de la declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia.

Cada autònom o autònoma podrà optar, a través d’aquesta subvenció, a un màxim de 3.000 euros, per fer front a les despeses del seu primer any d’activitat. Algunes de les despeses habituals són: lloguer de local comercial, despatx o espais de cotreball, de gestoria, o l’acompliment de les obligacions socials o fiscals. Per primera vegada se subvenciona fins a 500 euros les despeses derivades del consum energètic, atès l’increment de preus en l’electricitat, gas i carburants.

Les persones en règim d’autònom de Barcelona poden optar a cobrir aquestes despeses, a més d’altres ajuts públics destinats a aquest col·lectiu per part del govern espanyol, amb subvencions i bonificacions, també per fer front a l’augment dels preus energètics.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha declarat que “les persones treballadores autònomes són un dels pilars de l’activitat econòmica de la ciutat i també les més vulnerables davant els canvis de conjuntura. Per aquest motiu, mantenim el suport als petits emprenedors i emprenedores que, fins i tot en temps de pandèmia, van decidir crear riquesa, ocupació i donar servei a la ciutat. Amb la nova convocatòria de subvencions volem reconèixer aquest esforç amb ajuts de fins a 3.000€ alhora que donem resposta a les noves necessitats del nostre teixit econòmic, que està patint els efectes de l’increment de preus i la crisi derivada de la guerra a Ucraïna”.

El programa ‘Activa Autòno+’ vol arribar a 450 persones, empresaris i empresàries individuals, o persones sòcies de cooperatives de treball, que abans de la pandèmia es trobaven en situació d’atur i ara ja tenen un negoci propi.

Aquests nous ajuts són complementaris a d’altres accions que l’Ajuntament i Barcelona Activa tenen engegades per a aquest col·lectiu, entre d’altres, i mitjançant col·laboracions públic-privades, s’ofereix: assessoraments, acompanyaments empresarials i de suport en la cerca de finançament. Els ajuts econòmics directes al col·lectiu d’autònoms ja s’han impulsat en anys anteriors com a instrument de suport a persones i professionals de la ciutat que en una primera fase tenen més dificultats en el desplegament dels seus negocis.

L’Ajuntament, a través de Barcelona Activa, vol donar suport a les persones que hagin decidit treballar donant-se d’alta d’autònoms, i alhora, es vol impulsar el creixement de les empreses i microempreses a la ciutat, i donar més oportunitats d’ocupació vinculades a nova activitat econòmica.

A Barcelona la forma jurídica més habitual és el règim d’autònoms. El 45% de les empreses de la ciutat s’han constituït amb forma jurídica d’autònoms, 87.200 d’un total de 183.300 empreses que hi ha actualment a Barcelona, segons dades del Directori Central d’Empreses (DIRCE). Per primera vegada s’ha superat el nombre de persones en règim d’autònoms a la ciutat, el 2019 abans de la pandèmia, hi havien 85.350 persones.

 

Més de 10M€ en ajuts durant el període 2016-2021

L’any 2016 es van iniciar els programes d’ajuts econòmics directes a aquest col·lectiu, i d’aleshores ençà, ja s’han fet tres convocatòries i s’ha donat suport a 2.500 autònoms i autònomes, atorgant ajuts per un import de 5,3 milions d’euros. El 2020, durant la pandèmia,  es va adoptar una mesura extraordinària de suport per 5 milions d’euros oferint un ajut a 16.666 professionals autònoms de la ciutat. En total els darrers 5 anys s’ha ofert ajuts per un valor de 10,3 milions d’euros.

Les persones que vulguin accedir als ajuts podran fer la sol·licitud des del 8 d’agost fins al 30 de setembre de 2022, de forma telemàtica a través de l’Oficina Virtual de Tràmits municipal. Més informació: www.barcelonactiva.cat/autonomes

 

 





Paraules clau

ajuts/ autònoms/ professionals autònoms/