Barcelona inicia els tràmits per desplegar les mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes a l’ordenança : Servei de Premsa

Barcelona inicia els tràmits per desplegar les mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes a l’ordenança

13/07/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La comissió de Presidència aprova inicialment una modificació puntual de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals per tal de suprimir el requisit de disposar de l’anomenat “Carnet de Tinència Cívica Responsable (CTCR)

Aquesta actualització permetrà desplegar les mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes en l’ordenança i promoure el Decret que establirà els espais reservats per als animals de companyia i en quines vies i zones i en quins horaris determinats els animals podran anar sense lligar

La Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participacio i Seguretat i Prevenció ha aprovat inicialment la modificació de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) per eliminar l’obligatorietat de disposar d’un “Carnet de Tinència Cívica Responsable (CTCR)”.  El punt s’ha aprovat amb el vot favorable del govern, Ciutadans i PP, i l’abstenció d’ERC, Junts, Valents i la regidora no adscrita.

Amb aquesta mesura, que quan es publiqui al BOPB es sotmetrà a informació pública per un període de 30 dies, l’Ajuntament de Barcelona inicia els tràmits per desplegar el conjunt de mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes en l’Ordenança vigent, aprovada pel Plenari Municipal el 2014 i que té com a gran objectiu reforçar la tinença compromesa d’animals. A grans trets, el text recull que els drets dels animals s’han de complementar necessàriament amb els deures dels seus propietaris i, per això promou la bona convivència i el civisme establint que, en el futur, els gossos hauran d’anar lligats a l’espai públic llevat dels espais explícitament assenyalats.

En concret, s’ha aprovat tramitar una modificació puntual de l’ordenança i suprimir el requisit de disposar de l’anomenat “Carnet de Tinència Cívica Responsable (CTCR)” perquè els animals de companyia puguin anar sense lligar en les àrees i zones establertes per decret en horaris determinats.

L’aprovació del carnet era un dels punts recollits en l’ordenança (estava previst en l’article 24.2.b) que no s’ha arribat a materialitzar mai per la seva complexa gestió administrativa i per una manca d’eficiència contrastada. De fet, les recomanacions de la Sindicatura  de Greuges i les conclusions presentades pel Grup de Treball sobre Convivència dels gossos a l’espai públic i pel Pla Estratègic de Gossos de Barcelona 2020-30 ja apuntaven a la necessitat d’eliminar el carnet de tinença cívica responsable com a obligació per poder fer ús de les àrees i zones on el gos pot anar deslligat.

Fruit d’aquest  anàlisi i recomanacions, i tenint present la situació actual, s’ha optat per eliminar les referència al CTCR de l’ordenança  per poder avançar i  desplegar la resta de mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes al mateix article.

En concret, com recull la normativa, un futur decret haurà d’establir els espais reservats per als animals de companyia, on aquests poden anar solts (Àrees per a Gossos (AG) i Àrees d’Esbarjo per a Gossos (AEG)), així com les Zones d’Us Compartit (ZUC), en les quals, en horaris determinats, els animals de companyia podran anar sense lligar, amb un espai mínim a cada barri per al seu lleure i bon desenvolupament social.

Segons la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, “la voluntat d’aquest govern és impulsar les ZUC per dotar d’espais d’esbarjo suficient per als gossos que avui viuen a la ciutat: més de 180.000. Però alhora volem ordenar els espais on aquests gossos poden anar deslligats per tal de mantenir una bona convivència amb els altres usuaris de l’espai públic.”

El decret d’espais per a gossos es farà un cop estigui aprovada definitivament la modificació de l’ordenança, previsiblement a la tardor. Actualment s’està treballant a nivell tècnic i amb els districtes, amb l’objectiu de tenir una ZUC per barri (73 en total) per garantir espais de proximitat per a l’esbarjo de gossos. La seva implantació, però, no es produirà fins avançat l’any 2023.

L’adequació de l’ordenança, que avui ha superat el primer tràmit en comissió, no afectarà els considerats gossos potencialment perillosos, atès que en cap cas poden restar a la via pública sense lligar, conforme la Llei 10/1999, de 30 de juliol sobre tinença de gossos considerats potencialment perillosos.





Paraules clau

gossos/