Servei de Premsa
27/01/2025
La millora de la salut mental i l’impuls de la salut comunitària seran dues de les prioritats del nou Pla de Salut de Barcelona 2021-2025
01/08/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
El Pla ha estat elaborat tenint com a marc de referència el Pla de Salut de Catalunya, del Departament de Salut, conjuntament amb el Consorci Sanitari de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), en el marc d’un procés participatiu amb professionals, entitats i ciutadania
L’estratègia posa especial èmfasi en l’abordatge dels determinants socials de la salut, l’atenció a les cures, la salut ambiental, així com en la integració dels serveis socials i sanitaris i els sistemes d’informació, entre d’altres
Garantir l’accés a la salut de la població més vulnerable i desplegar accions que permetin millorar la salut mental de la ciutadania són dues de les prioritats que recull el nou Pla de Salut de Barcelona 2021-2025, tal com marca el Pla de Salut de Catalunya del Departament de Salut. El document, que ha estat elaborat conjuntament pel Consorci Sanitari de Barcelona (CSB) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), amb la participació de professionals, entitats i ciutadania, defineix els objectius claus per a la millora de la salut i la qualitat de vida de la població. De fet, en aquest procés de priorització d’objectius hi han participat 44 persones expertes en diferents àrees del CSB, l’ASPB, l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Català de la Salut, a banda d’una sessió de participació ciutadana per discutir cadascuna de les línies fixades.
Així doncs, el nou Pla de Salut de Barcelona 2021-2025 s’estructura en 4 grans línies estratègiques i 15 eixos que es tradueixen en poc més de 200 accions prioritzades, adaptades a les característiques de Barcelona, amb una especial consideració per les intervencions que tenen a veure amb els determinants socials de la salut. Aquest pla ha estat desenvolupat tenint com a marc de referència el Pla de Salut de Catalunya, que indica el full de ruta a seguir, així com els objectius, estratègies i actuacions per tot Catalunya, i que marca les línies que cal concretar i aterrar a cada regió sanitària. Així doncs, el Pla de Salut de Barcelona inclou 12 línies específiques per a la ciutat, definides per les direccions del CSB i l’ ASPB, amb les actuacions estratègiques corresponents, entre les quals es troben la necessitat d’actuar per millorar la salut mental de la població i la promoció de la salut a través de l’impuls de la salut comunitària.
La nova estratègia posa l’èmfasi en l’abordatge dels determinants socials de la salut i s’ha construït a partir d’uns principis ètics que en determinen l’estructura i l’orientació: el respecte per les persones, la justícia social i l’equitat, la cura de les persones i de l’entorn i l’eficiència i la sostenibilitat. El principal repte que planteja és avançar en la transformació del sistema sanitari adoptant una visió més àmplia de la salut, que va més enllà de l’absència de malaltia i que és el resultat de la relació entre les persones, l’entorn físic i social. Incorpora noves formes de treball per aconseguir una atenció més integrada i resolutiva, així com la necessitat de fer front de manera decidida a les desigualtats en salut i els seus determinants amb intervencions transversals i intersectorials. Així doncs, se centra especialment a garantir l’equitat en la salut, els entorns saludables, la salut mental, la integració dels serveis socials i sanitaris i la millora i l’impuls d’aspectes transversals com la participació ciutadana, els sistemes d’informació, la recerca i la docència.
Els anys 2020 i 2021 han estat marcats per la pandèmia de la covid-19, que ha tingut un fort impacte sobre la salut de les persones i sobre la mortalitat, sobretot entre les persones més grans, però també conseqüències per la salut mental i els hàbits de la població, relacionats amb aspectes socials com el canvi en la manera de relacionar-nos, la pèrdua de la feina o la reducció d’ingressos, l’augment de la pobresa, la solitud, l’aïllament o la incertesa pel futur, així com les relacionades amb la reducció de l’accés als serveis sanitaris. Aquests aspectes s’afegeixen a altres condicionants de la salut a la ciutat com les dificultats pel que fa a l’habitatge, les desigualtats socials entre barris o la contaminació ambiental i l’emergència climàtica. Per això, es prioritzen les intervencions adreçades a la millora d’aquests determinants socials de la salut.
Les 12 línies d’actuació específiques que responen a les necessitats de la ciutat amb els seus corresponents projectes inclouen:
- Promoure la salut a través de l’impuls de la salut comunitària, garantint l’atenció integrada a la salut de les persones, les famílies i les comunitats, especialment de la població més vulnerable.
- Garantir els drets sexuals i reproductius a Barcelona mitjançant la promoció, la prevenció i l’atenció a la salut sexual i reproductiva, als seus determinants i a l’equitat.
- Desplegar accions orientades a la millora de la salut mental de la població i l’atenció a les persones amb problemes de salut mental i addiccions.
- Impulsar accions per prevenir i atendre adequadament la violència en la infància i adolescència, la violència masclista i el maltractament a les persones grans.
- Impulsar l’atenció integrada social i sanitària i el suport a les cures de l’entorn proper.
- Desenvolupar la intel·ligència epidemiològica aplicada a la vigilància i control de les malalties transmissibles.
- Accés a la salut bucodental i altres serveis sanitaris per a poblacions vulnerables.
- Millorar la salut ambiental i promoure entorns més saludables, resilients i justos.
- Impulsar l’alimentació sana, segura i sostenible.
- Promoure un entorn de treball segur i saludable.
- Avançar en la millora dels sistemes d’informació de manera que permeti monitorar la salut, prioritzar i avaluar les intervencions i, comunicar de manera més eficient i amb transparència.
- Impulsar la participació en les actuacions de salut pública.
Aquesta nova estratègia en salut, per tant, és el resultat de la concreció i aterratge dels objectius, estratègies i actuacions que marquen el Pla de Salut de Catalunya, les iniciatives de l’ASPB, i les línies prioritàries en l’àmbit de salut de l’Ajuntament de Barcelona. Les accions que s’hi defineixen representen el compromís de les estructures sanitàries de la ciutat per als pròxims quatre anys amb la ciutadania i els professionals, i seran objecte de monitoratge continu i rendició de comptes al final del període.
Paraules clausalut/