Servei de Premsa
10/01/2025
[MERCÈ 2022] Barcelona i Kíiv enforteixen els seus vincles amb un conveni de col·laboració
24/09/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, acorden donar-se suport en la gestió de les dues ciutats, la tecnologia, l’educació i la salut, les arts i la cultura, el turisme, el transport i la seguretat pública
La capital ucraïnesa serà la ciutat convidada de La Mercè 2023
Barcelona ha destinat 354.000 euros d’emergència des de l’inici de la invasió russa per a cinc projectes que treballen sobre el terreny en l’atenció de les víctimes civils de la guerra a Ucraïna
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de la capital ucraïnesa, Kíiv, Vitali Klitxkó, han signat aquest dissabte un acord de col·laboració que en els pròxims tres anys permetrà enfortir els seus vincles. A partir d’interessos comuns, les dues ciutats han acordat donar-se suport i desenvolupar intercanvis pràctics mútuament beneficiosos en els àmbits de la gestió de la ciutat, la tecnologia, l’educació, la salut, les arts i la cultura, el turisme, el transport i la seguretat pública.
Ciutat convidada a la propera festa major
D’altra banda, la capital ucraïnesa serà la convidada de la Mercè 2023, tal com es va aprovar a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports el passat mes d’abril, i va acceptar l’alcalde ucraïnès. D’aquesta manera, a la propera festa municipal es teixirà un pont de cultura que vol plantar cara a la guerra.
Des de l’any 2007 Barcelona convida cada any a la seva festa major a una ciutat amb la qual manté vincles especials amb l’objectiu de presentar la seva escena artística contemporània. La primera ciutat va ser Medellín, l’any passat va ser l’Havana i enguany ho és Roma.
És de 350.000 euros d’emergència i material per al rescat de persones</b
Des de l’inici de la invasió russa, Barcelona ha adjudicat 354.000 euros de la Crida d’Emergència per a cinc projectes que treballen sobre el terreny en l’atenció de les víctimes civils de la guerra a Ucraïna. ACNUR, Creu Roja, Farma Mundi, Pallassos Sense Fronteres i UNICEF van ser les entitats seleccionades en la convocatòria d’urgència que va llançar l’Ajuntament coincidint amb l’inici de l’atac de l’exèrcit rus contra Ucraïna.
L’Ajuntament va adjudicar un total de 353.972 euros a cinc projectes d’acció humanitària internacional per l’atenció a les víctimes civils. Les subvencions tenien l’objectiu de pal·liar el patiment dels centenars de milers de persones ucraïneses que es trobaven sense poder abastir les seves necessitats més bàsiques. Els projectes subvencionats han estat:
1. ACNUR – Protecció i ajuda d’emergència a població refugiada a causa del conflictes a Ucraïna. L’Ajuntament ha finançat amb 80.000 euros, un 11% del total del projecte, la tasca que realitza el Comitè Català per als Refugiats. Aquesta entitat facilita protecció internacional a la població obligada a fugir de la violència a Ucraïna cap als països limítrofs.
2. Farma Mundi – Atenció a població desplaçada interna i/o persones refugiades. En aquest cas, el consistori també ha subvencionat amb 80.000 euros (un 69% del total) un projecte que busca distribuir articles de primera necessitat com per exemple medicaments, bolquers, roba o material ortopèdic, així com kits d’higiene i kits nutricionals a les persones desplaçades a causa de la guerra.
3. Pallassos Sense Fronteres – Rialles per a la infància ucraïnesa refugiada a Polònia i altres països veïns L’entitat ha rebut per part de l’Ajuntament 33.972 euros (un 32% del total del projecte) per fer fins a vuit gires d’espectacles de circ i pallasses/os. Les actuacions busquen contribuir al benestar emocional i psicològic de la infància refugiada, principalment a Polònia, i s’espera que els espectacles arribin a unes 12.000 persones.
4. UNICEF – Crisi a Ucraïna. L’Ajuntament ha subvencionat amb 80.000 euros (un 72% del total) la iniciativa per instal·lar, a la República de Moldàvia, Punts Blaus, centres de suport a la protecció de la infància i la família que se situen en enclavaments estratègics al llarg de les rutes de les persones migrants, en coordinació amb les autoritats nacionals i locals, per tal d’oferir informació i suport pràctic per ajudar les persones refugiades en els seus viatges.
5. Creu Roja – Crisi Ucraïna. Reforç de l’operació que duu a terme la Federació Internacional de societats nacionals de la Creu Roja (FICR). Amb una subvenció de 80.000 euros (un 65% del total del projecte concret), que està en fase de tramitació, l’Ajuntament vol contribuir a reforçar el desplegament de recursos humans especialistes que ja ha fet l’entitat sobre el terreny per tal de donar suport a la coordinació i resposta de la Federació Internacional de Creu Roja tant a Ucraïna com a Polònia, Hongria, Moldàvia, Romania i Eslovàquia.
A més a més, des de Barcelona es va organitzar al juny el lliurament d’equipament i material especialitzat per a tasques d’extinció d’incendis i rescat de persones, en coordinació amb Bombers de Barcelona, el Consolat d’Ucraïna a Barcelona, el Sistema Estatal d’Emergència Ucraïnès i la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional.
El material lliurat va consistir en un camió autobomba, amb una cisterna de 3.000 litres i de dos dipòsits d’escumogen, per a l’extinció d’incendis i molt útil en assistències tècniques o sinistres de trànsit; així com un vehicle autobraç articulat, per intervenir en el rescat de persones en casos d’incendi, deficiències en la construcció o evacuació de persones per la façana, entre d’altres. També es va donar diferent material especialitzat, tal com mascaretes, equips de protecció biològica, motoserres, làmpades, cascs i estacions de radio.
Paraules clauKíiv/ Urkaina/