Servei de Premsa
23/11/2024
L’Ajuntament de Barcelona aconsegueix que una setantena de famílies vulnerables tinguin un contracte de lloguer social en pisos de la Sareb
03/11/2022
Temps estimat de lectura: 3 minuts
El consistori també aconsegueix el compromís de l’entitat de no desnonar famílies vulnerables i aturar tots els processos que s’ajustin a criteris de vulnerabilitat per estudiar la seva regularització i evitar el desnonament
El descens de les ocupacions a Barcelona en un 17% confirma que el desplegament de polítiques d’habitatge és la millor eina per revertir la precarietat habitacional.
L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb la Sociedad Gestora de Activos (Sareb) per tal de regularitzar 68 famílies vulnerables que havien ocupat prèviament els habitatges de la Sareb. Algunes d’aquestes famílies ja han signat el contracte de lloguer social i d’altres estan en procés de fer-ho.
Les converses entre ambdues parts han permès que les persones que viuen en aquests habitatges i que es troben en processos de desnonament en diferents estats d’execució puguin accedir a signar un contracte de lloguer social, pel qual passaran a pagar un lloguer d’entre el 12% i el 30% dels seus ingressos.
Des de la Unitat Antidesnonaments de Barcelona, s’està fent el seguiment de quasi 300 famílies en procés de desnonament en habitatge de la Sareb. L’acord al que ha arribat l’Ajuntament amb aquesta entitat no es limita al 68 casos esmentats, sinó a la revisió del total, d’aquest quasi 300. Aquest acord inclou el compromís amb la Sareb de no desnonar famílies vulnerables i aturar els processos de desnonament que s’ajustin a criteris de vulnerabilitat per tal de garantir que aquestes famílies puguin regularitzar la seva situació.
La majoria de d’unitats familiars són llars amb criatures, moltes d’elles encapçalades per dones, en situacions laborals precàries que passaran a pagar un lloguer i que gràcies a l’acord podran estabilitzar la seva situació vital. La Sareb disposa a la ciutat de 824 habitatges, dels quals només 60 estarien buits, segons fonts de la pròpia Sareb, i la resta estarien llogats o ocupats.
Recentment l’Ajuntament de Barcelona publicava les “Dades de l’evolució de les ocupacions a la ciutat de Barcelona 2019-2022”, on es feia palesa disminució del 17% a la ciutat de Barcelona entre el tercer trimestre de 2019 i el del 2022. Una disminució que està estrictament lligada a la inversió en polítiques d’habitatge, com son l’ampliació del parc públic de lloguer, que amb 11.500 habitatges, ja és el parc municipal més gran de tot l’estat. Així com en la mediació a través de la Unitat Antidesnonaments de Barcelona que ha mediat en més de 14.000 desnonaments, activant ajuts per cobrir deutes i impagaments de lloguer a centenars de petits propietaris/es particulars, per garantir que puguin cobrar els seus lloguers i, per tant, que els seus llogaters i llogateres no hagin de perdre l’habitatge. O també, la despesa municipal en reallotjaments d’emergència, que ha passat de 3,5M€ l’any 2015 a prop de 25M€ aquest 2022.
Aquest acord que anunciem avui torna a confirmar que a més polítiques d’habitatge, menys ocupacions. Tot i que aquest important acord per protegir a les famílies vulnerables que a hores d’ara viuen a habitatges de la Sareb i que estaven en risc de ser desnonades, des de l’Ajuntament se segueix exigint, que després que l’Estat hagi passat a ser el soci majoritari a la Sareb, i, per tant, sigui majoritàriament pública, tots els habitatges i terrenys que són propietat seva a Barcelona, passin al parc públic d’habitatges i sol.
Paraules clauSareb/