Barcelona es consolida com a ciutat cuidadora : Servei de Premsa

Barcelona es consolida com a ciutat cuidadora

04/11/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Projectes pioners com l’espai Barcelona Cuida, el Concilia, el VilaVeïna o la Targeta Cuidadora, que ja arriben a més de 16.400 persones, han multiplicat l’oferta de serveis públics específics de cures i han situat Barcelona com a ciutat de referència en l’àmbit de la cura

187M € del pressupost municipal es vehiculen a les polítiques de cures, el que es tradueix en actuacions com la creació de serveis específics, la millora de les condicions laborals o les formacions amb certificat de professionalitat a treballadores de la Llar i les Cures

El servei de canguratge municipal, Concilia, incrementa el seu pressupost en un milió d’euros per arribar a 3 nous barris i contractar més personal especialitzat. A més, es posarà en marxa el servei de monitoratge pels infants al SARA i el projecte Mares Veïnes

S’estima que a la ciutat de Barcelona hi ha 355.000 persones que tenen cura d’altres de manera intensiva, en la gran majoria dins l’àmbit familiar i privat i assumida majoritàriament per dones, amb una alta presència de dones migrades i en situació de precarietat. El 39% de les dones afirma que són elles exclusivament qui s’ocupen de les tasques domèstiques, dedicant setmanalment una mitjana de 25 hores, just el doble de la que dediquen els homes. Això també s’exemplifica en la feminització dels treballs de cura, on el 95% de les treballadores de cures a domicili o empleades domèstiques són dones. Aquesta càrrega que assumeixen  comporta impactes negatius en la seva salut i benestar (el 65% de les dones que s’hi dediquen creuen que la seva salut és regular o dolenta) i pateixen més pobresa de temps el que repercuteix en menys lleure, participació comunitària o vida social.  Pel que fa a les desigualtats salarials, la bretxa salarial de gènere és del 17,5%, el que comporta  que més del 43% de les dones no podrien ser autònomes econòmicament únicament amb el seu salari.

L’Ajuntament de Barcelona té una llarga tradició en accions de provisió pública de cures, però és a partir de l’any 2015 que les polítiques de cures adquireixen un component feminista amb visió d’universalitat, per garantir a tothom el dret a cuidar i ser cuidat o cuidada; de proximitat, arribant als barris i dissenyant un model d’atenció sociosanitari més reduït i proper a les persones usuàries; i de comunitat perquè ningú cuidi en soledat.

Per fer-ho possible l’Ajuntament ha incrementat els recursos i ha innovat en serveis i actuacions; l’any 2021 va destinar 187 milions d’euros a aquestes polítiques. A més, totes elles s’han elaborat, implementat i avaluat de manera participativa amb la implicació d’entitats i grups amb l’objectiu de democratitzar les cures. En els diversos processos participatius han col·laborat més de 40 entitats relacionades amb l’àmbit de les cures.

 

Projectes pioners que amplien els serveis públics de cures

La posada en marxa de nous serveis pioners com l’espai Barcelona Cuida, Concilia, VilaVeïna o la Targeta Cuidadora, mostren la voluntat municipal d’ampliar la responsabilitat pública en la provisió de cures. Aquests projectes, i d’altres iniciatives i actuacions, han multiplicat l’oferta de serveis públics específics com a cap altra ciutat, en 2022 han atès a 16.490 persones.

Barcelona Cuida destaca com l’espai d‘informació i recursos per a les cures de referència a la ciutat. Des d’inicis del 2019 l’espai ha atès 10.688 persones, donant resposta a 8.694 consultes. A més, amb la finalitat de millorar la garantia de drets de les treballadores, ha realitzat 2.500 assessoraments a treballadores de la llar i de les cures, i també ha donat informació i suport per formalitzar les contractacions de persones cuidadores, aconseguint formalitzar més de 100 contractes i crear una línia especifica per a persones en situació administrativa irregular que ha permès regularitzar a 10 persones.

Pel que fa al servei de canguratge municipal, Concilia, ha estat clau per a fomentar la conciliació personal, laboral i el temps de respir per a famílies monoparentals amb pocs recursos, dones víctimes de violència de gènere i famílies sense teixit comunitari. Disposa de 9 espais repartits per la ciutat on s’han atès, des de la seva creació l’any 2020 i fins al juliol del 2022, un total de 2.456 famílies usuàries, realitzant-se 28.530 canguratges.

Els VilaVeïna han estat concebuts com un nou sistema públic de cures que pretén aconseguir un model d’atenció sociosanitari més reduït i proper a les persones usuàries. Estructurats en diverses superilles de cures, el seu objectiu és que les persones cuidadores puguin accedir a la informació sobre els serveis existents, així com crear comunitats de cures i de proximitat. Els VilaVeïna, presents en 10 barris de la ciutat, han atès enguany a 1.171 persones, de les quals el 84% són dones; el 34% tenen entre 65-80 anys i el 54% s’identifiquen amb la categoria de persones cuidadores. Les demandes més habituals fan referència a recursos i serveis específics per a persones en situació de dependència (32%) i recursos i serveis per a petita infància (25%).

La Targeta Cuidadora, recentment implementada, reconeix les persones cuidadores i ofereix accés a un paquet integrat de 14 mesures i serveis gratuïts, com assessorament emocional 24 hores, acompanyament o lleure per facilitar i reconèixer la seva tasca, ha estat molt ben rebuda, i ja ha estat sol·licitada per 2.300 persones.

Tots aquests projectes innovadors van de la mà de les ampliacions i millores de serveis de cura que l’Ajuntament de Barcelona fa anys que presta. En el cas del Servei D’atenció Domiciliària, el nou contracte de l’any 2019 va tenir un increment pressupostari d’aproximadament el 50% respecte a l’anterior any. Aquest increment s’ha traduït en la introducció de canvis que tenen per objectiu la millora de les condicions en què es presta el servei: s’han incorporat noves figures professionals (terapeuta ocupacional i fisioterapeuta); es van millorar indicadors de condicions laborals per a reduir la temporalitat, amb un total de 4.025 persones contractades; els contractes a temps complet han passat del 25% al 31%, els de 30 hores setmanals al 75%, i els contractes indefinits representen el 88% de la plantilla estructural. En aquest sentit, s’està estenent un nou model organitzatiu basat en la proximitat i des de l’abril de 2022 comptem amb un sistema de control extern del servei.

També s’ha avançat en l’ampliació i millora del servei de teleassistència que ja arriba a 108.000 persones a la ciutat i que ha desenvolupat un programa específic per a persones cuidadores.

 

Les cures com a element imprescindible de la política municipal

Amb l’objectiu d’incloure les cures com a element imprescindible de la política municipal, els últims anys s’han implementat un conjunt d’actuacions, projectes i serveis per socialitzar la responsabilitat de cura, reconèixer el seu valor social i visibilitzar la precarietat de les persones cuidadores.

Per millorar les condicions de les treballadores, el Pla d’Objectius de Contractació Pública Sostenible 2022 de l’Ajuntament ha establert una nova clàusula com a criteri d’adjudicació per reduir la contractació parcial femenina. Tanmateix, s’ha promogut una millora de les condicions laborals de les treballadores dels serveis municipals de cura amb millores tant en el tipus de contracte com en termes salarials, tipus de jornada o prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i de sexe, mitjançant la inclusió explícita d’aquestes qüestions en els plecs de contractació d’aquests serveis.

A més, des de Barcelona Activa s’ha facilitat assessorament específic per a la creació de cooperatives de cura a la ciutat i s’ha prestat suport socioempresarial a les 15 cooperatives que formen part del grup d’intercooperació “Impulsem les Cures”.

D’altra banda, s’ha invertit en la capacitació i professionalització de les persones cuidadores, on 832 dones han rebut formacions de durada curta per a persones amb problemes de conciliació i 130 més han participat de formacions més extenses amb certificat de professionalitat, que garanteix l’acreditació professional obligatòria per poder ocupar determinats llocs de treball.

En referència a la socialització des de la xarxa comunitària, s’han estès projectes com Radars -actiu a 59 barris de la ciutat -, Vincles o ‘Baixem al Carrer’, tots tres orientats a la lluita contra la solitud no desitjada i l’aïllament relacional de les persones grans o amb discapacitat. A més, s’ha reforçat el programa de Famílies Cuidadores i els grups d’ajuda mútua, els quals estan impulsats per entitats i adreçats a les persones cuidadores i persones afectades.

 

Ampliació del servei de canguratge municipal

El servei de canguratge municipal, Concilia, que ja ha atès a més de 2.400 famílies, s’ampliarà per arribar a 3 nous barris: el Carmel, el Congrés i els Indians, i la Maternitat i San Ramón. A més, ampliarà el personal dels 9 existents amb una inversió que arribarà a 1.622.032 € per any, el que suposa un increment  de més del 145% respecte a l’any anterior.

A més, també es crearà el servei de monitoratge pels infants al Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) i s’inicia el projecte Mares Veïnes, que treballa per l’equitat educativa primerenca i la prevenció de la salut dels infants a partir de l’articulació i activació d’una xarxa de dones i mares, pel que es formarà i es contractarà mares d’origen divers perquè actuïn com a agents comunitàries en el suport de la criança i el foment de la corresponsabilitat.

 

Document relacionat





Paraules clau

ciutat cuidadora/ cures/