Les trobades d’economia de Nou Barris conclouen que el tractament de dades, la latència zero, els sistemes de simulació i les eines facilitadores són els elements que transformaran les empreses i la vida de les persones : Servei de Premsa

Les trobades d’economia de Nou Barris conclouen que el tractament de dades, la latència zero, els sistemes de simulació i les eines facilitadores són els elements que transformaran les empreses i la vida de les persones

04/11/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els beneficis d’aquestes tecnologies ja s’estan veient en sectors com la salut, l’energètic, la indústria o la comunicació

Per Gabriela Ramos, directora general adjunta de les Ciències Socials de la UNESCO, per preservar els drets de les persones és necessari que les tecnologies siguin auditables

Per Jaume Collboni, els avantatges no són útils si no s’aconsegueix evitar el distanciament entre els motors de canvi i una part de la ciutadania

A les Trobades d’Economia de Nou Barris, que es van celebrar ahir i que van abordar la relació de la tecnologia amb l’ètica i els beneficis per les persones i les empreses, els experts van assenyalar que el tractament de dades, la latència zero, els sistemes de simulació i les eines facilitadores són ja, en l’actualitat, els elements que més transformaran l’activitat de les empreses i la vida de les persones. A la jornada va participar un representatiu panel de persones expertes de diferents àmbits del món empresarial i tecnològic i també va comptar amb les intervencions de Gabriela Ramos, directora general adjunta de les Ciències Socials de la UNESCO; de Jaume Collboni, primer tinent d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona i de Xavier Marcé, regidor de Nou Barris.

En aquest procés, per Gabriela Ramos, és fonamental protegir els drets de les persones i que, per això, “les tecnologies haurien de ser auditables i disposar d’un marc legal específic per fer-ho”. Per l’alt càrrec de la UNESCO, l’aplicació d’algoritmes estan comportant discriminacions que afecten els drets humans i per l’administració hauria de prendre’s decisions que garanteixin la protecció de les persones.

 


 

Per la seva part, Jaume Collboni, va fer èmfasi en la vessant local i va afirmar que era fonamental acompanyar a totes les persones “per evitar el distanciament i fractura entre els motors de canvi i transformació digital i una part de la ciutadania”. Collboni va posar com a exemple el projecte ‘Connectem Barcelona’, amb un pilot que agrupa 400 famílies i que té com a objectiu valorar quin percentatge de persones tenen accessibilitat o no a Internet, si tenen dispositius per accedir-hi i si finalment, disposen de les competències per treure’n profit.

A les Trobades d’Economia de Nou Barris, que van tenir lloc a la Casa de l’aigua de Trinitat Nova, van participar els experts Genís Roca (Fundació Puntcat), Eduard Martin (Mobile World Capital), Cristina Villà (CCMA) José Maria Cela (BSC), Miguel Ángel Acero (Barcelona Cable Landing), Iván González (Seidor), Ferran Sáez (autor del llibre Pantallas), Marta Clua (Fundació Cercle Tecnològic de Catalunya i Basetis) i Michael Donaldson i Sònia Fuertes (Ajuntament de Barcelona).

Per aquestes persones expertes, els beneficis de la tecnologia ja s’està veient en sectors com la salut, l’energètic, la indústria o la comunicació i ja estan complint una funció disruptiva per la rapidesa en la qual s’estan desplegant i impactant a la societat.

El districte de Nou Barris impulsa aquestes jornades davant de la preocupació pel fet que el progrés tecnològic no sempre disposa de punts de referència ètics universals i que encara no hi ha un accés equitatiu de la població als avenços que poden millorar la seva vida. Una de les qüestions centrals que es plantejaran és com aconseguir un ús ètic de la tecnologia per convertir-la en un motor de canvi positiu per a les persones i la societat.

Per a les persones expertes, l’ètica en el camp de la tecnologia garanteix una millora social en voltant de la inclusió digital. Cada cop més, és necessari fer partícip a la ciutadania del missatge i aconseguir minimitzar la fractura digital. Mantenir una mirada específica i incloure la tecnologia al servei de les persones i els seus valors.

La jornada va finalitzar amb la intervenció de Xavier Marcé, regidor de Nou Barris, que va destacar l’evolució de la tecnologia com a espai de canvi i transformació en la societat. “Aquestes jornades són també un posicionament tecnològic, és important estar aquí i que aquestes jornades siguin un debat”. Afirma que estem en procés de revolució, és rellevant repensar en la millor voluntat per mantenir l’estat del benestant entorn les noves tecnologies.

Les Trobades d’Economia de Nou Barris continuaran el proper 17 de novembre en una jornada en el que s’abordaran temes relatius a l’ocupació com quins són els sectors generadors d’oportunitats; quines les competències clau en la cerca de feina i com utilitzar els recursos tecnològics. Aquesta jornada estarà adreçada a personal tècnic (matí) i als veïns i veïnes de Nou Barris (tarda).





Paraules clau

economia/ Nou Barris/ tecnologia/