Servei de Premsa
21/11/2024
Creix el consum de risc i el consum compulsiu d’alcohol
14/11/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Segons dades de l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021, el consum de risc d’alcohol és del 7,9% en dones i del 14,1% en homes, i el consum compulsiu del 6,9% en dones i del 13,2% en homes, el que suposa un augment respecte a 2016.
D’altra banda, l’alcohol és la primera causa d’inici de tractament per trastorn de consum de substàncies psicoactives, l’any 2021 va causar el 54,9% dels inicis en dones i el 43,5% dels inicis en homes.
En la setmana de la sensibilització sobre els riscos del seu consum, l’ASPB recorda que l’alcohol és la substància psicoactiva més consumida i sovint el seu consum és banalitzat tot i el seu impacte per a la salut i la societat.
Segons la darrera Enquesta de Salut de Barcelona 2021, el consum de risc i el consum compulsiu d’alcohol ha augmentat de forma important respecte a 2016, sobretot entre els joves. Es considera de risc el consum de 17 unitats setmanals o més en dones i 28 setmanals o més en homes, entenent que una copa de vi, una cervesa o un cigaló o xopet equivalen a una unitat i una copa o combinat amb whisky o licor similar equival a dues. El consum de 5 o més consumicions seguides més d’un cop al mes es defineix com a consum compulsiu. Així, l’any 2021 el consum d’alcohol de risc és del 7,9% en les dones i del 14,1% en els homes, mentre que en 2016 els percentatges eren 4,2% i 9% respectivament. Pel que fa al consum compulsiu, l’any 2021, és del 6,9% de les dones i del 13,2% dels homes, mentre que en 2016 els percentatges eren 3,3% i 8,3% respectivament.
Evolució del consum d’alcohol de risc segons edat i sexe. Barcelona 2006-2021. ESB 2021
D’altra banda, cal recordar, que l’alcohol és la primera causa d’inicis de tractament per trastorn de consum de substàncies psicoactives en els Centres d’Atenció i Seguiment (CAS) a les drogodependències de Barcelona i que el seu abús comporta importants conseqüències tant per a les persones consumidores com per a les seves famílies i amics, i per a la societat. A Barcelona, l’any 2021 es van produir 1.117 inicis de tractament en dones i 3.066 inicis de tractament en homes, el 54,9% dels inicis en les dones (613) i el 43,5% dels inicis en els homes (1334) van estar motivats pel consum d’alcohol. En els darrers anys, tant el nombre d’inicis com l’edat d’inici de tractament, que en 2021 va ser de 48 anys tant en dones com en homes, s’han mantingut estables.
Coincidint amb la setmana de la sensibilització dels riscos del consum de l’alcohol l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) fa públiques aquestes dades i recorda que l’alcohol és la substància més consumida, tant entre els joves com en la població adulta, i si bé és conegut que provoca problemes de salut i socials de gran importància, en el nostre entorn el seu consum està molt acceptat i sovint banalitzat. Per això, posa èmfasi en la importància de la prevenció dels riscos que comporta el seu consum.
L’alcohol és un dels principals factors de risc evitables de mortalitat i morbiditat al món. Està associat a un gran nombre de malalties (càncer, digestives, circulatòries…), així com a morts tant directes com indirectes, com per exemple les morts per lesions de trànsit. A més, l’abús d’alcohol es relaciona també amb conductes de risc i situacions de violència. El consum de risc és el límit per orientar la intervenció precoç par part de professionals de la salut, ara bé, cal tenir en compte que en el consum d’alcohol no hi ha un nivell segur, per tant, si es consumeix, com menys millor.
En aquest sentit, l’abordatge d’aquesta problemàtica és una prioritat per a la salut pública i l’ASPB fa temps que hi treballa amb intervencions preventives dirigides a infants, joves i població adulta, així com amb accions sobre l’entorn. De fet, aquesta és una estratègia de ciutat que es recull en el Pla sobre Drogues i Addiccions de Barcelona 2021-2024 i en els anteriors. Entre les accions recollides en el darrer Pla destaquen l’actualització dels programes de prevenció escolars, la continuïtat dels programes preventius als barris, així com de les accions sobre l’entorn per al compliment de la normativa sobre l’alcohol i per reduir l’impacte del consum d’alcohol i altres drogues a la via pública. Un altre dels objectius és implementar programes de reducció de danys per a persones que consumeixen alcohol, com s’ha fet de forma pionera al centre de primera acollida de persones sense llar consumidores de substàncies.
Per últim, l’ASPB vol recordar que la ciutat disposa d’una xarxa de recursos públics per a l’atenció a les drogodependències, accessibles a tots els veïns i veïnes, on poden accedir a assessorament i ajuda professional. En concret, hi ha 15 CAS als diferents districtes i el Servei d’Orientació sobre Drogues (SOD), el qual es dirigeix als joves de 14 a 21 anys, les seves famílies i els professionals que treballen amb ells, de l’àmbit educatiu o d’altres.
Paraules claualcohol/