Servei de Premsa
04/01/2025
La recuperació del fred residual de la regasificadora a través de la xarxa d’Ecoenergies Barcelona serà una realitat el 2023
14/11/2022
Temps estimat de lectura: 6 minuts
Es tracta de la primera xarxa de l’Estat que introdueix un fred residual de regasificació com a font energètica i permetrà facilitar fred a nivell industrial i aportar climatització als edificis connectats (tant residencials, com de serveis o naus industrials) a través d’una xarxa de fred als entorns de la Zona Franca i el barri de la Marina del Prat Vermell
La xarxa d’Ecoenergies, que també aprofita la biomassa de Parcs i Jardins de Barcelona per produir calor i electricitat verda, subministra calor i fred en una àrea de 15 milions de m2 al barri de la Marina del Prat Vermell, el Port, la Zona Franca, el recinte firal Fira-Gran Via, i part de L’Hospitalet de Llobregat. A més, permet evitar l’emissió a l’atmosfera de 23.000 tones de CO2/any, equivalent a treure cada dia de la circulació uns 40.000 vehicles
Amb la posada en marxa d’una nova planta de recuperació de fred residual, prevista per entrar en funcionament el mes de novembre de 2023, la ciutat avança en la transició energètica, compromís recollit en la Declaració d’Emergència Climàtica
Ecoenergies Barcelona, empresa participada per l’Ajuntament de Barcelona, Veolia i Copisa, impulsa el desenvolupament d’una nova planta de fred d’alta eficiència a la Zona Franca, el Port, el barri de la Marina del Prat Vermell i part de L’Hospitalet. Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Barcelona, reforça seu compromís amb les energies renovables i l’eficiència energètica per tal de donar compliment als compromisos adquirits en la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona per reduir els gasos amb efecte d’hivernacle.
La nova planta que ara s’inicia i que estarà operativa al novembre del 2023, permetrà, en una primera fase, aprofitar el fred residual (fins a 18 MW) del procés de regasificació del gas natural liquat d’Enagás que ara es perd llançant-se al mar. Aquest fred de molt baixa temperatura (-20ºC) serà transportat a través d’una xarxa de canonades a la central d’Ecoenergies a la Zona Franca per ser transformat en fred a +5ºC i distribuït per la seva xarxa de climatització. Així mateix podrà ser utilitzat directament com a fred a -20ºC per necessitats de fred industrial a Mercabarna i en el propi Port, o emmagatzemat en forma de gel quan no hi hagi demanda dels clients.
Aquest fred residual substitueix els sistemes de refrigeració convencionals, i suposa un estalvi del consum elèctric en la seva producció i una disminució de l’impacte ambiental.
El projecte compta amb una inversió de 41 milions d’euros per tal de desenvolupar la planta de recuperació de fred i la interconnexió amb la Central. En aquest sentit, Ecoenergies és la primera xarxa de l’Estat que introdueix un fred residual de regasificació com a font energètica.
La ciutat de Barcelona encapçala l’aposta per les xarxes de calor i fred a l’estat espanyol i segueix altres ciutats europees que tenen una llarga tradició en el desplegament d’aquesta tecnologia.
De fet, la xarxa de calor i fred d’Econergies contribueix a l’estratègia de Barcelona per la transició energètica i el desenvolupament urbanístic de la ciutat aportant la reducció del consum d’energia sense reduir les prestacions, l’augment de la generació energètica local i l’aprofitament d’energia residual així com l’extensió de solucions energètiques urbanes eficients, econòmicament competitives i robustes.
Xarxa de calor i fred d’Ecoenergies Barcelona
La xarxa de climatització d’Ecoenergies permet a través de canonades distribuir calor (per calefacció i producció d’aigua calenta sanitària) i fred (per climatització i refrigeració) als edificis connectats (tant residencials, com de serveis o industrials) situats en una àrea de 15 milions de m2 al barri de la Marina del Prat Vermell, el Port, la Zona Franca, el recinte firal Fira-Gran Via, i part de L’Hospitalet de Llobregat.
La producció centralitzada que ofereix la xarxa de calor i fred davant els sistemes convencionals individuals de producció, permet incorporar de forma eficient tot el ventall d’energies primàries (renovables i residuals de forma prioritària, i fòssils només per puntes de demanda i seguretat del sistema), evitant l’emissió de gairebé 23.000 tones de CO2/any a l’atmosfera, equivalents a treure de la circulació uns 40.000 vehicles. Així mateix permet la incorporació dels avenços tecnològics en un sol punt sense necessitat de fer-lo a cadascun dels edificis.
El projecte de calor i fred d’Ecoenergies comprèn l’operació de tres centrals d’energia integrades en l’entorn urbà: la central de la Zona Franca, la central de la Marina i la central de fred del port de Barcelona:
- Central d’energies Zona Franca
La Central d’energies Zona Franca, ubicada al Parc Logístic de la Zona Franca, forma el nucli d’un sistema al servei de l’autosuficiència energètica. És el punt neuràlgic des d’on es desplega la xarxa de calor i fred d’Ecoenergies, i estarà unida a la Central Marina i en connexió amb la Planta del Port en 2023.
És en aquesta Central on està ubicat el centre de control que analitza i processa en temps real les dades de totes les plantes, subestacions i xarxes de transport. Aquí es produeix electricitat, calor a 90ºC, fred a 5ºC i fred industrial a -10ºC amb equips d’alta eficiència.
La Central compta amb una planta de biomassa que utilitza 24.000 tones/any en un sistema caldera-turbina de cogeneració d’electricitat i calor a partir de restes de poda de Parcs i Jardins de Barcelona (25%) i d’estelles de fusta provinents de treballs forestals (75%)
Aquesta Central comptarà també amb l’emmagatzematge del fred recuperat del procés de regasificació del gas natural liquat, amb capacitat per albergar 7.500m3 de gel.
És una central d’arquitectura moderna, contemporània i representativa de les energies renovables utilitzades. El seu disseny està pensat per permetre visites de grup còmodes i segures gràcies a un sistema de passarel·les exteriors, punts d’observació i sala multimèdia.
- La Central Marina
Situada al subsòl del Fira de Barcelona – Gran Via i construïda inicialment per donar servei al barri de la Marina del Prat Vermell i al recinte firal passarà a ser una central de puntes i/o de suport quan la xarxa troncal estigui connectada amb la central de la Zona Franca en 2023.
- La Planta del Port
Permetrà aprofitar el fred residual (fins a 18 MW) del procés de regasificació del gas natural liquat en el Port que ara es perd al mar, transportant aquest fred a la central de la Zona Franca per al seu ús a la xarxa.
Avantatges de les xarxes de fred i calor en la transició energètica de les ciutats
Les xarxes de fred i calor s’emmarquen en el canvi de paradigma cap a una nova realitat energètica més sostenible a les ciutats, que han d’agafar cada vegada més protagonisme, no només com a consumidores sinó també com a productores i gestores dels seus propis recursos, aprofitant els recursos energètics locals, revaloritzant els residus, fonts renovables o energies residuals.
A més, en aquest tipus d’infraestructures, la proximitat entre la font de generació d’energia i els centres consumidors representen un gran avantatge en el plantejament d’autosuficiència energètica en els espais urbans.
La implantació d’aquestes xarxes de fred i calor, amb una llarga i àmplia trajectòria al centre nord d’Europa, permet calefactar i refrigerar edificis, a més de donar resposta a les necessitats d’aigua calenta sanitària i esdevenen infraestructures clau a la ciutat per avançar en la transició energètica.
Representen, respecte als sistemes d’ús individual, millores d’eficiència energètica. Es calcula, per exemple, que aquest sistema és energèticament un 30% més eficient que solucions individuals com calderes o aires condicionats, representant també estalvis i avantatges en termes d’espai i d’inversió inicial per part dels usuaris. Alhora, disminueix sorolls, redueix vibracions, elimina riscos d’explosions, minimitza emissions de CO2 i redueix costos de manteniment i reposició.
La connexió de nous edificis a aquestes xarxes té doncs un interès públic general pel que fa a matèria climàtica i ambiental, atès que es considera una alternativa avantatjosa enfront a altres sistemes de climatització. Actualment a més de la Xarxa Econenergies, la ciutat de Barcelona també disposa de la xarxa Districlima, que dona servei a la zona del Fòrum i del 22@.
Material relacionat
Paraules clauEcoenergies Barcelona/