Barcelona fa la major adjudicació d’habitatges amb serveis per a la gent gran, amb quasi 350 pisos : Servei de Premsa

Barcelona fa la major adjudicació d’habitatges amb serveis per a la gent gran, amb quasi 350 pisos

08/12/2022



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’assignació s’emmarca en el Programa +65 Anys pensat per facilitar un habitatge a mida de les persones grans, amb serveis complementaris, a canvi d’un preu assequible

Amb aquestes promocions, el parc públic d’habitatges de lloguer destinat a les persones grans s’enfila fins als 1.778 pisos

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona, fa la major adjudicació d’habitatges dotacionals amb serveis per a persones amb més de 65 anys, amb un total de 345 habitatges. Aquests habitatges, que es començaran a adjudicar al gener, estan ubicats a les promocions Porta Trinitat (al barri de la Trinitat Vella, amb 85 habitatges), Casernes de Sant Andreu (amb 152 habitatges) i  Veneçuela (a Provençals del Poblenou, amb 60 habitatges). A aquests cal sumar-li la promoció de 48 habitatges del carrer Puigcerdà, al Besòs – Maresme, ja adjudicada, i de la qual es farà el lliurament de claus pròximament.

L’adjudicació d’aquests habitatges s’emmarca en el Programa +65 Anys pensat per facilitar un habitatge a mida de les persones majors de 65 anys, gràcies al qual, pagant un preu assequible, disposen d’un habitatge i de serveis complementaris que els ajuden a viure el seu dia a dia de manera independent. Els habitatges ofereixen el dret a utilitzar-los durant tota la vida pagant un lloguer que s’estableix en funció dels ingressos de cada persona usuària.

Totes aquestes promocions se sumaran als 1.433 els habitatges de lloguer per a gent gran  que existeixen a la ciutat, distribuïts en 24 promocions ubicades en tots els districtes i a diferents barris de la ciutat. Per tant, els pròxims mesos, la xifra de pisos amb serveis per a gent gran a Barcelona s’enfilarà als 1.778. A més, encara hi ha dues promocions més en curs, la de Germanetes (47 pisos), a l’Eixample, i la de l’antiga Quirón (83 pisos), a Gràcia. D’aquesta manera, en dos anys, Barcelona arribarà a gairebé 2.000 habitatges amb serveis per a persones grans, que allotjaran a unes 3.000 persones.

La inversió per aixecar aquestes sis noves promocions (Puigcerdà, Porta Trinitat, Casernes, Veneçuela, Germanetes i l’antiga Quirón) se situa en més de 60 milions d’euros, una inversió que l’Ajuntament de Barcelona assumeix en solitari tot i que les competències tant en habitatge com serveis per a persones grans corresponen a la Generalitat de Catalunya. A més, el cost anual que li suposa a l’Ajuntament mantenir els lloguers a preus assequibles a les promocions amb serveis en funcionament és de 4,73 milions d’euros.

 

Habitatges amb serveis

Aquests habitatges tenen uns 40 m2 de superfície, amb dormitori, un menjador- sala d’estar- cuina i un bany adaptat. Aquestes promocions també inclouen diferents espais com sales polivalents i solàriums a més de serveis de consergeria, i neteja dels espais comunitaris i dels habitatges.

L’objectiu del programa és facilitar un pis a mida per a les persones majors de 65 anys d’edat. Els habitatges amb serveis per a gent gran són molt complets perquè ofereixen a les persones grans de la ciutat un habitatge adaptat, segur, confortable i integrat en la comunitat, amb l’atenció directa (personal del centre) i indirecta (teleassistència) perquè puguin gestionar el dia a dia de manera independent.

 

Adjudicació amb novetats

Com a novetats, a les pròximes adjudicacions dels habitatges de Porta Trinitat, Veneçuela i Casernes de Sant Andreu, s’ha incrementat la puntuació a les persones de més edat. Així, les persones de 80 tenen més possibilitats d’entrar, ja que l’experiència d’aquests anys mostra que en termes generals són perfectament autònomes. També, s’ha incrementat la puntuació en aquelles situacions amb problemes d’accessibilitat. L’objectiu és evitar que cap persona gran estigui confinada a casa seva per problemes d’accessibilitat.

També es dona prioritat a aquelles persones que participen en la convocatòria i que perden o són desnonades del seu habitatge habitual: ja sigui que estan a la Mesa d’Emergència o persones grans que ja sigui directament o a través de serveis socials es tingui coneixement que viuen en habitacions i que estan sent expulsades.





Paraules clau

gent gran/ habitatge/