Servei de Premsa
27/12/2024
El Port Olímpic avança en la configuració del nou model de restauració del Balcó Gastronòmic
16/12/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) adjudica el 80% de les propostes gastronòmiques previstes al Port Olímpic
La diversitat d’ofertes presentades al concurs de selecció consolida l’aposta per un model culinari per a tots els perfils de públics basat en la qualitat, la diversitat i el compromís amb l’alimentació sostenible i saludable
L’oferta culinària d’aquesta nova etapa preveu propostes que van des de la innovació fins a la cuina de mercat d’arrel mediterrània
Les obres de construcció del Balcó Gastronòmic començaran a finals del mes de gener i finalitzaran l’estiu del 2024, coincidint amb la celebració de la Copa Amèrica de Vela
El Port Olímpic fa un pas més en la configuració del Balcó Gastronòmic, el nou espai de restauració que connectarà la ciutat amb el mar, i que veurà la llum l’estiu del 2024, a les portes de la Copa Amèrica de Vela. Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) ha adjudicat el 80% de les propostes gastronòmiques que integraran la nova oferta de restauració del Port Olímpic.
La selecció de projectes que formaran part d’aquesta nova etapa s’ha fet per mitjà d’un concurs públic en què s’han tingut en compte, entre altres criteris, la qualitat i l’estil de cuina i producte, el disseny i ambientació proposats per als espais interiors dels locals i les mesures de sostenibilitat establertes. En total, s’hi han presentat 15 propostes, que han estat valorades per un jurat format per representants de l’Ajuntament de Barcelona, B:SM, el Centre de Convencions Internacional de Barcelona, el Gremi de Restauració de Barcelona i la Fundació Alícia, entre altres agents vinculats al sector.
En coherència amb els objectius inicialment establerts, les propostes guanyadores oferiran cuines diverses i complementàries entre sí, pensades per a tots els perfils de públic i ocasions. Amb la qualitat i l’aposta per l’alimentació sostenible com a punts de partida, el Port Olímpic es convertirà en una ubicació privilegiada amb una proposta arquitectònica oberta al mar i a la ciutat que convidarà a passejar i degustar des d’opcions innovadores vinculades a la cuina-fusió fins a cuina de mercat d’arrel mediterrània.
El resultat de la licitació ha estat el següent:
- Cuines del món – innovació: Grup Sagardi
- Cuines del món – innovació: Pantea Group
- Gastronomia blava: El Cangrejo Loco
- Cuina flexiteriana: Pantea Group
- Cuina catalana: La Fonda del Port Olímpic
- Cuina del Mediterrani: La Barca del Salamanca
- Cuina del mar: La Taberna Gallega de Marcos
- Aperitiu: Platets
- Menú diari: Los Huevos de Colón
Un primer pas per a la transformació de la restauració del Port Olímpic
Aquest primer concurs ha permès adjudicar 9 dels 11 restaurants que conformaran el Balcó Gastronòmic. Els 2 espais restants seran adjudicats durant el primer trimestre del 2023. També en aquest mateix període s’obrirà el concurs que determinarà com seran els tres establiments gourmet que completaran el Balcó Gastronòmic. Aquests espais actuaran com a petites botigues gastronòmiques complementàries als restaurants.Els actuals restaurants del Port Olímpic tancaran el proper 8 de gener. Fins que es produeixi la inauguració dels nous espais, els treballadors i treballadores, que tenen garantida la seva continuïtat, tindran accés als serveis d’orientació professional de Barcelona Activa i a un complet pla formatiu de 1.000 hores que preveu diferents itineraris dins l’àmbit de l’hostaleria i la restauració. L’objectiu és fomentar el creixement professional d’aquestes persones i facilitar l’actualització dels seus coneixements d’acord amb les actuals necessitats del mercat.
El nou eix gastronòmic del litoral barceloní, a punt per a la Copa Amèrica de Vela
El Balcó Gastronòmic serà un gran passeig que connectarà la ciutat amb el mar. Es tracta d’una àrea de 24.000m2, 8.000 dels quals destinats a espais de restauració, ubicada al Moll de Gregal, un àmbit que es començarà a renovar per complet a finals del mes de gener i que estarà enllestit a finals de l’estiu del 2024. En total, el projecte té un pressupost de
15,9 M€.
La reforma permetrà definir un entorn sense obstacles que afavorirà el diàleg entre l’activitat del Port Olímpic, Barcelona i el Mediterrani. El nou centre gastronòmic disposarà d’una connexió directa amb la platja de la Nova Icària i tres eixos verticals equipats amb escales i ascensors que milloraran la connexió de tots els àmbits del Port Olímpic amb la ciutat. A més, es construiran zones d’estada i miradors que convidaran a relaxar-se, seure-hi i gaudir de les vistes.
La llum i la transparència seran dos elements protagonistes en la definició dels nous locals, on materials com el vidre facilitaran la comunicació visual amb el mar i l’activitat portuària. A més, els espais situats al nivell superior s’ubicaran a un voladís sobre el mar, incrementant encara més la sensació d’obertura i proximitat al litoral; mentre que els restaurants ubicats a la cota port comptaran amb àmplies terrasses, construïdes sota la gran pèrgola fotovoltaica que presidirà la coberta del Balcó Gastronòmic i que serà capaç de generar l’energia equivalent al consum de 250 llars, contribuint a fer del Port Olímpic un espai sostenible.
Paraules clauCopa Amèrica de Vela/ gastronomia/