La Model acull més de 261.000 visitants i 2.500 activitats en cinc anys : Servei de Premsa

La Model acull més de 261.000 visitants i 2.500 activitats en cinc anys

06/01/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Des que va obrir les portes a la ciutadania al gener de 2018, l’antiga presó s’ha convertit en un espai cívic i social de referència que el veïnat ha pogut visitar i fer-se seu i on s’han organitzat activitats de tot tipus

S’hi han fet exposicions, rodatges, conferències, xerrades i múltiples activitats relacionades amb la memòria i els drets, la transformació del propi recinte i la vida comunitària del barri de l’Esquerra de l’Eixample

Conèixer les instal·lacions per dins és una de les propostes de més èxit: les visites lliures han atret unes 147.500 persones, i les guiades han superat ja els 20.200 participants

La Model ja és un espai ciutadà, cívic i social plenament integrat en la vida comunitària de l’Esquerra de l’Eixample i de la ciutat. En els quasi cinc anys que han passat des que va obrir les portes per sempre als veïns i veïnes, el 21 de gener de 2018, l’antiga presó ha acollit més de 261.000 visitants i 2.500 activitats que l’han omplert de vida i l’han consolidat com un espai singular obert a tothom i a disposició del veïnat i les entitats.

Al mateix temps que ha anat avançant el procés de la transformació definitiva, la Model ha tingut una àmplia diversitat d’usos temporals. Ha sigut la seu d’exposicions, xerrades, conferències, rodatges, cessions d’espais, visites lliures i guiades i múltiples activitats relacionades amb la memòria i els drets, la transformació del propi espai de la Model i la vida comunitària del barri de l’Esquerra de l’Eixample.

Les visites a la Model estan sent una de les propostes amb més èxit, tant les lliures com les guiades. Les lliures han atret un total de 147.500 persones que han pogut conèixer l’interior del recinte i passejar pel pati d’entrada, la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu. I les guiades ja superen els 20.200 participants –entre públic general i centres educatius– que han aprofundit en els coneixements relacionats amb l’antic centre penitenciari i els diferents col·lectius que va acollir al llarg de la seva història. Les visites lliures es fan de dijous a diumenge en diferents franges horàries i no cal reservar entrades, i les guiades, de divendres a diumenge i requereix reserva de places que es pot fer a través del web de la Model.

Entre les accions que hi ha hagut destaquen actes del programa de Primavera Republicana, del Festival Simfònic i de Barcelona Obertura Spring Festival, presentacions de llibres, les exposicions ‘Encara hi ha algú al bosc’ i ‘Infanteses a les guerres europees, 1914-1949’; l’obra teatral ‘Dones lliures. La Trinitat i la lluita per la democràcia els últims anys del franquisme’, i el taller ‘Nova Cançó’, entre altres. També s’hi ha fet més de 240 rodatges entre sessions fotogràfiques, treballs acadèmics, videoclips, programes de televisió, curts i curtmetratges, entre els quals destaca la gravació de la pel·lícula ‘Modelo 77’, basada en successos que formen part de la història de l’antiga presó.

 

 

A més, el desembre passat es va estrenar una nova exposició permanent al pati d’entrada que explica el procés de transformació que viurà tot el recinte en un futur proper. L’accés a l’exposició és lliure i està oberta cada dia, de dilluns a dissabte, de 10.00 a 20.00 hores i diumenge de 10.00 a 14.00 hores.

També s’han fet ampliacions dels patis de les dues escoles que hi ha actualment a l’àmbit (Xirinacs i Entença), i s’ha cedit temporalment espais del propi recinte a entitats veïnals perquè els utilitzin de manera regular. Ara mateix, Barcelona Rainbow Singers, l’Escola de Salut de Gent Gran de l’Esquerra de l’Eixample, Ballets de Catalunya, l’Agrupament Escolta Aldaia, Bicibús i Esquerdats-Colla Castellera de l’Esquerra de l’Eixample estan fent ús periòdicament d’algun d’aquests espais, i s’estan tramitant altres cessions. L’objectiu és arribar encara a més entitats, perquè això és positiu en un barri amb necessitat d’espais com és l’Esquerra de l’Eixample.

I per ampliar encara més els espais on poder dur a terme activitats veïnals, l’Ajuntament està redactant el projecte per obrir un interior d’illa provisional amb una urbanització del pati situat entre la segona i tercera galeria, que significaria l’obertura del mur cap al carrer de Provença. I s’ha encarregat ja la redacció d’un projecte per a l’adequació de la primera planta de l’edifici d’Entença per a usos veïnals.

I per ampliar encara més els espais on poder dur a terme activitats veïnals, l’Ajuntament està redactant el projecte per habilitar un dels espais interiors entre la segona i tercera galeria de manera provisional, amb l’adequació i una nova obertura en el mur cap al carrer de Provença. També s’ha encarregat ja la redacció d’un projecte per adequar la primera planta de l’edifici d’Entença per a usos veïnals.

 

Avenç de la transformació definitiva

Pel que fa als usos definitius, al setembre es va aprovar inicialment l’actualització del planejament urbanístic que dona compliment als eixos bàsics que es plantejaven al pla director i al concurs: el manteniment del patrimoni i l’essència del sistema panòptic, un nou parc urbà que serà un nou pulmó verd, uns 12.000 m2 de reserva per a habitatges públics i els set equipaments públics previstos.

I els primers projectes que s’activaran seran l’institut escola, el poliesportiu, el sistema de subministrament d’energia i l’espai Memorial. Es preveu iniciar la redacció dels projectes i llançar els concursos a principis d’aquest any, amb una dotació prevista de 2 milions d’euros, i l’objectiu és que els projectes d’aquesta primera fase entrin en funcionament entre el 2026 i el 2027.

Tots els detalls sobre el procés de transformació, la programació d’activitats i la reserva de places per a les visites guiades de la Model es poden consultar al web http://lamodel.barcelona.





Paraules clau

La Model/