Canvi de fase a les obres del eixos verds : Servei de Premsa

Canvi de fase a les obres del eixos verds

19/01/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Aquesta setmana han començat a modificar-se els àmbits d’obres dels futurs eixos verds de l’Eixample i es passa a treballar a la banda muntanya del carrer Consell de Cent i a la banda Besòs de Rocafort, Comte Borrell i Girona

Els canvis es fan per trams i de manera progressiva, realitzant talls de trànsit intermitents i de màxim dues hores. Es preveu que la variació de fase es realitzi durant tot el mes de gener

Les obres avancen al ritme previst. En els àmbits on s’ha treballat s’ha tret el paviment de l’antiga calçada i s’han fet les canalitzacions d’aigua freàtica, enllumenat, telecomunicacions i altres, a més de reordenar el clavegueram

També ha desaparegut l’asfalt en aquests àmbits de treball i ha estat substituït per granit i panot, paviments característics dels nous eixos verds

Aquesta setmana s’ha iniciat un canvi de fase a les obres que s’estan duent a terme als quatre futurs eixos verds de l’Eixample. Fins ara els treballs s’han estat executant a la banda mar del carrer Consell de Cent, i a la banda Llobregat de Rocafort, Comte Borrell i Girona. A partir d’aquest dimecres s’ha començat a invertir  l’àmbit de les obres a cada via i es passa a ocupar la banda muntanya del carrer Consell de Cent i la banda Besòs de Rocafort, Comte Borrell i Girona.

El canvi de fase es realitza per trams i de forma progressiva, en el sentit de la circulació, duent a terme talls de trànsit intermitents per poder desplaçar les tanques de formigó. Està previst que els talls de carrer no superin el parell d’hores. Es preveu que la intervenció per modificar l’àmbit d’obres als quatre futurs eixos verds duri durant tot el mes gener. En total s’actuarà sobre 35 trams d’obra.

Amb el canvi de fase es deixa habilitat un carril per la circulació de vehicles de com a mínim 3,6 metres d’amplada. Les afectacions per les obres obligaran a ocupar la totalitat dels xamfrans i això comportarà que les actuals zona de càrrega i descàrrega i de zona blava deixin d’estar operatives. Per aquest motiu, es permetrà la càrrega i descàrrega a dins dels mateixos trams d’obra.

Els vianants comptaran amb franges de pas d’amplada suficient i la circulació de bicicletes continuarà estant garantida.

 

Intervencions ja realitzades

A dia d’avui ja s’ha executat la demolició dels paviments de l’antiga calçada i s’ha fet el rebaix de terres per encabir les canalitzacions d’aigua freàtica, enllumenat, telecomunicacions i altres serveis.

També s’ha reordenat el sistema de clavegueram amb la reposició i ampliació de nous embornals a ubicacions compatibles amb la nova urbanització. La xarxa de recollida d’aigües s’ha renovat completament. S’han disposat els elements del nou enllumenat i s’han modificat diversos serveis de companyies.

Finalment s’ha fet la reposició de terres adequades, s’han ampliat els escocells (que passen d’1m2 a 4m2) i s’han posat les bases de formigó allà on es preveu el pas de vehicles. En aquests àmbits ja s’ha pavimentat amb els materials característics dels eixos verds que són el granit i el panot, creant la plataforma única que anirà de façana a façana. Aquesta primera fase serà completada amb els treballs de la segona, corresponent a l’àmbit del carrer que incorpora els espais de vegetació i arbrat de més superfície.

 

Eixos verds per transformar la ciutat

Amb la futura Superilla Barcelona a l’Eixample es posa el vianant, la vida de barri i el comerç de proximitat al centre de les prioritats. La transformació de Consell de Cent, Girona, Rocafort i Comte Borrell i la creació de quatre noves places suposarà un guany de 58.000m2 per als vianants.

S’elimina l’asfalt per donar lloc al panot i el granit com a paviments, el verd passa a ocupar de l’1% al 12% de les vies, els carrers seran 100% accessibles i hi haurà més mobiliari urbà i una millor il•luminació. Les places de les cruïlles de Consell de Cent amb Girona i Comte Borrell es convertiran en espais cívics i d’activitats, i les de Rocafort i Enric Granados seran àmbits enjardinats que potenciaran el verd i l’estada.  Tot plegat comportarà transformar aquest àmbit central de Barcelona per caminar cap a una ciutat més verda, més amable i més sostenible.





Paraules clau

Eixample/ eixos verds/