Servei de Premsa
20/01/2025
La ciutadania aposta per accelerar les accions per combatre la crisi climàtica
19/01/2023
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Un centenar de veïns i veïnes de Barcelona han participat en l’Assemblea Ciutadana pel Clima, un espai que ha permès consensuar 34 propostes que s’entreguen a l’equip de govern i als grups municipals
Les propostes giren al voltant de tres eixos, l’energia, la mobilitat i el model de consum i residus
Els 100 veïns i veïnes, seleccionats a l’atzar representatius de la ciutadania de Barcelona a partir d’un sorteig estratificat, han participat en les 10 sessions de treball de l’assemblea entre els mesos de setembre i desembre de 2022
Un centenar de veïns i veïnes de Barcelona han consensuat un total de 34 propostes de ciutat per fer front a l’emergència climàtica. Les propostes giren al voltant de tres àmbits concrets: l’energia, la mobilitat sostenible i el model de consum i residus.
Aquestes persones que han format part d’aquest procés participatiu han entregat les propostes a l’alcaldessa Ada Colau i als representants dels grups municipals. Les assemblees ciutadanes pretenen impulsar que les decisions polítiques siguin el resultat d’un debat just i raonat entre la ciutadania. Aquesta metodologia de democràcia directa permet donar veu a persones de tots els estrats socials en les deliberacions, per influir directament en les decisions polítiques de diferents àmbits.
En total s’han celebrat 10 sessions entre els mesos de setembre i desembre. En les tres primeres sessions es va realitzar formació sobre la crisi climàtica, una visita a l’ecoparc i es van triar els tres àmbits de treball: energia, mobilitat i consum i residus. Després es van realitzar 6 sessions de treball que van permetre concretar diferents propostes. En l’última sessió, al mes de desembre, es va fer la presentació i votació de les 34 propostes definitives. El procés ha comptat amb una comissió de seguiment amb representants de tots els grups municipals i entitats vinculades a l’àmbit de l’acció climàtica de Barcelona, que han vetllat pel bon funcionament. A més, s’ha comptat amb l’assessorament del grup d’expertes i experts d’emergència climàtica de Barcelona pel que fa als continguts tractats.
En els tres àmbits de treball les accions que es proposen aposten per accelerar les mesures per combatre l’emergència climàtica. En l’eix de l’energia, les propostes s’encaminen en fer avançar la transició energètica a la ciutat reduint el consum i amb l’aposta per les renovables, les comunitats energètiques i l’eficiència energètica dels edificis. Pel que fa a la mobilitat, les conclusions estan encaminades en seguir transformant la ciutat perquè els mètodes de transport sostenible, transport públic, bicicleta i desplaçaments a peu, siguin l’eix central de la mobilitat a la ciutat. Per últim, pel que fa al canvi de model de consum i gestió de residus hi ha un consens ampli per augmentar les mesures que fomentin el reciclatge i impulsar un model de consum sostenible basat en productes de proximitat i evitant el malbaratament alimentari.
El procés i les conclusions es poden consultar al document final presentat, adjunt a la nota de premsa.
Assemblees ciutadanes, aposta per la participació del veïnat en les polítiques de ciutat
En els fòrums o assemblees deliberatives, un grup de ciutadans i ciutadanes seleccionats a l’atzar, representatius de la ciutadania de Barcelona a partir d’un sorteig estratificat, participen en un procés deliberatiu guiat per elaborar una sèrie de recomanacions col·lectives que s’entreguen a les autoritats públiques.
Els participants a l’Assemblea Ciutadana pel Clima han estat seleccionats a partir d’una preselecció de 20.000 persones entre 16 i 75 anys a qui se’ls va enviar una carta convidant-los a prendre part en la iniciativa, de les quals van respondre a la crida unes 1.600 persones. Aquesta preselecció es va basar en una sèrie de criteris d’estratificació social en funció del sexe/gènere, l’edat, l’origen i el districte on es viu. A partir de la voluntat explícita de participar-hi per part de les persones preseleccionades es va acabar de concretar la composició final de forma aleatòria, assegurant que corresponia a una mostra representativa demogràficament i socioeconòmica de la ciutadania de Barcelona. Concretament es va fer un segon sorteig per decidir les 100 persones participants que fossin el més representatives possible de la ciutadania que viu a la ciutat. Es tracta d’una participació remunerada.
L’inici d’aquest procés ha convertit Barcelona en la primera ciutat catalana i de l’Estat que impulsa una assemblea deliberativa sobre el canvi climàtic en l’àmbit local seguint experiències internacionals com l’assemblea pel clima francesa, l’assemblea climàtica escocesa o l’assemblea ciutadana pel clima espanyola. L’Assemblea Ciutadana pel Clima és la segona assemblea deliberativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona. La primera va ser el Fòrum Jove BCN.
De fet, les assemblees deliberatives, juntament amb altres iniciatives municipals de participació com els pressupostos participatius o altres processos participatius com el de la Superilla que ha servit per consultar, deliberar i dissenyar espais a la ciutat, ha permès que s’atorgui a Barcelona la Capital Europea de la Democràcia 2023-2024.
Paraules clauClima/