Barcelona obre els patis de 25 escoles bressol municipals als barris per oferir nous espais de joc a la petita infància : Servei de Premsa

Barcelona obre els patis de 25 escoles bressol municipals als barris per oferir nous espais de joc a la petita infància

20/01/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona reemprén a partir de demà el programa de patis oberts de les escoles bressol municipal, ampliant-lo fins a 25 patis oberts. És a dir, el pati d’una de cada quatre escoles bressol municipals, estarà obert al barri els dissabtes al matí de 10.30h a 13.00 hores. Esdevindran així nous espais de joc i cultura a l’aire lliure per a la petita infància – fins als 6 anys d’edat- i les seves famílies. La mainada haurà d’anar sempre amb acompanyament familiar o amb algun adult de referència.

 

Aquests són els patis de les bressols que obren els dissabtes al matí a partir de demà:

Els patis oberts de les escoles bressol municipals se sumen així al programa arrelat a la ciutat des de fa més de deu anys “Patis escolars oberts al barri”, en clau de ciutat educadora. Actualment a la ciutat s’obren 58 patis d’escoles i instituts públics durant els caps de setmana i en períodes de vacances escolars de nadal i a l’estiu, incloent el mes d’agost, per guanyar espais de lleure i joc compartit a l’aire lliure i avançar en la ciutat jugable.

El programa de patis oberts, doncs, és una iniciativa del Pla d’educació i criança de petita infància i que també s’emmarca en el Pla del joc a l’espai públic tots dos impulsats per l’Ajuntament de Barcelona. Té com a objectiu oferir patis de centres educatius públics de la ciutat, sempre en horari no lectiu com a espais d’ús públic oberts a tota la ciutadania. Es tracta d’un programa que vol potenciar les oportunitats de joc en el temps lliure per a infants, joves i les seves famílies, així com per a persones adultes en general, i promoure els usos dels centres educatius com a equipaments de barri. Són espais on es fomenten valors i actituds de respecte dels infants i dels joves mitjançant el joc compartit. D’aquesta manera, el programa obre l’escola al barri i contribueix a fer barris més educadors.

En el cas dels patis de bressol, els espais s’obren per a la petita infància, és a dir, per a la franja d’edat de 0 a 6 anys. I en escollir les escoles que obren els seus patis, l’Ajuntament ha tingut en compte obrir patis a tots els districtes i, alhora, prioritzar els territoris de la ciutat a on hi ha necessitat d’espais de joc per a la mainada més petita, i entorns més desafavorits. I a més a més es consolida la col·laboració amb el Consorci de Biblioteques que, a través de la biblioteca de proximitat, ofereix un espai de promoció de la lectura, amb contes i llibres per la petita infància, en el marc del programa conjunt amb l’Institut d’Educació de Barcelona de “Bressols i Biblioteques dels Barris” (BBB).

La iniciativa es va posar en marxa per primer cop i en forma de prova pilot la tardor de l’any 2021, amb una primera obertura de quatre patis d’escoles. Posteriorment, la primavera de 2022, es va ampliar a 14 escoles bressol de la ciutat, i es va passar a oferir el servei a bressols de tots els districtes de la ciutat.

Al llarg d’aquestes primeres experiències es van recollir dades per fer-ne el seguiment. Això ha permès constatar més de 6.000 usos i que tres de cada quatre famílies que fins ara han fet ús d’aquests espais els caps de setmana no formen part de la comunitat educativa de la bressol, és a dir, que arriben a la bressol altres famílies del barri. Per tant, l’objectiu d’obrir-los al barri i convertir-los en espais més comunitaris de trobada social de referència i de proximitat per al joc de la mainada, més enllà del servei estrictament com a equipament educatiu que ofereixen els dies lectius, s’assoleix amb escreix, i es treballa amb l’objectiu de consolidar-lo.

Tota la informació sobre el programa de patis escolars oberts es pot consultar al web.





Paraules clau

escoles bressol municipals/