L’Eixample ultima una actuació de manteniment integral de la superilla Sant Antoni : Servei de Premsa

L’Eixample ultima una actuació de manteniment integral de la superilla Sant Antoni

15/02/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Districte ha executat la recuperació i neteja dels diferents elements de mobiliari urbà, com ara bancs, semàfors, jardineres, fanals o papereres, durant els mesos de desembre i gener

L’actuació es completa amb els treballs en curs del repintat de la calçada, on hi ha la senyalització horitzontal i els jocs infantils

El manteniment integral de la superilla arriba cinc anys després de l’inici de la seva implantació i és fruit de l’èxit que ha suposat l’ús intensiu per part de la ciutadania de l’espai guanyat als entorns del mercat de Sant Antoni

Ara, un cop validat el model i el seu ús l’Ajuntament encarregarà el projecte estructurant i definitiu per la part tàctica del carrer Borrell i per acabar els carrers de Parlament i de Rocafort

La pacificació ha produït una millora de la qualitat de l’aire i el soroll i ha fet disminuir el trànsit tant a l’interior de la superilla com al conjunt del barri, i les compres als comerços de proximitat han estat més altes que a la resta de ciutat

L’Ajuntament de Barcelona culminarà en les properes setmanes el pla de manteniment integral que s’ha dut a terme en l’àmbit de la superilla de Sant Antoni, que inclou la recuperació i neteja del mobiliari urbà malmès i que ara s’acabarà amb el repintat de la calçada. L’objectiu d’aquesta actuació ha estat posar al dia els prop de 24.000 m2 d’espai públic guanyats per a l’ús dels vianants i la vida comunitària i actuar en aquells elements malmesos fruit de l’ús intensiu que ha tingut aquest espai que la ciutadania s’ha fet seu i que ha servit de model pel desplegament dels eixos verds en el marc del pla Superilla Barcelona.

L’actuació té lloc cinc anys després de la primera fase d’implantació de la superilla de Sant Antoni, que es va iniciar el 2018 amb la urbanització de l’entorn del Mercat de Sant Antoni, amb una nova plaça i més espai per vianants i d’estada. En una segona fase es va ampliar la superilla, d’una banda amb actuacions tàctiques i de caràcter estratègic a la cruïlla formada pel carrer del Comte Borrell entre el carrer de Manso i l’avinguda del Paral·lel, i també al carrer del Parlament entre la ronda de Sant Pau i el carrer de Viladomat; i, de l’altra, amb la remodelació de caràcter estructurant dels carrers del Comte Borrell, entre la Gran Via de les Corts Catalanes i Floridablanca; i de Tamarit, entre Viladomat i Calàbria.

Ara, un cop s’ha comprovat el seu ús i bon funcionament, l’Ajuntament encarregarà el projecte estructurant i definitiu per la part tàctica del carrer Borrell, per acabar els carrers de Parlament i de Rocafort, i en aquest últim cas, per donar continuïtat a un dels nous eixos verds ara en obres.

El model d’èxit d’espai públic de la superilla, amb més vida de barri, més espais de trobada i relació comunitària, comporta la necessitat de mantenir els estàndards de qualitat de l’espai públic i reposar el mobiliari urbà malmès i degradat.

En concret, des del passat desembre s’ha actuat sobre tots els elements de mobiliari, prop de 500 unitats en total, que requerien alguna actuació de manteniment: bancs i cadires de fusta, caixes semàfors, enllumenat, semàfors, fonts d’aigua, jardineres de fusta i metàl·liques grogues, papereres, taules i cadires de marbre, grades i tarimes de fusta o les boles de pedra artificial. Els treballs realitzats han consistit, principalment, en la neteja amb equips d’alta pressió dels elements de mobiliari urbà que presentaven una forta afectació per vandalisme graffiti. Allà on ha estat necessari, els treballs s’han completat amb un procediment de pintura, de reparació de la fusteria en les cadires o tarimes afectades per vandalisme, o de manyà i paleta per reparar i fixar elements al terra.

Així mateix, i per completar l’actuació, durant les properes setmanes es farà el repintat de les calçades, és a dir les diferents pintures del paviment com ara els jocs infantils o la senyalització horitzontal. S’esborrarà, així mateix, la pintura groga que hi ha en algunes voreres amb un tractament del panot que requereix unes setmanes perquè els resultats siguin visibles. Els treballs s’allargaran unes quatre setmanes.

 

 

 

En total aquests treballs de manteniment i pintura a la superilla han suposat una inversió d’uns 125.000 euros.

Pel que fa al verd, durant l’últim any s’han fet dues actuacions de plantació, amb la reposició de 1.760 plantes de diferents especies arbustives i vivaces en alguns trams. També s’ha fet actuacions de manteniment de les jardineres i d’arranjament de les tanques protectores dels parterres, mentre es treballa el disseny d’un pla de manteniment òptim per poder cuidar millor el verd dels espais enjardinats i fraccionats con els Eixos Verds.

 

 

 

La superilla de Sant Antoni també s’ha beneficiat des del passat mes de novembre de la millora que ha suposat el desplegament del Cuidem Barcelona, el nou model que, amb més inversió i més treballadors, ha permès adaptar a aquest espai pacificat amb molts usos i diversos, les actuacions diàries de neteja, amb aigua, baldeig i escombrades.

 

Balanç positiu de la superilla més enllà del guany d’espai públic per a ús ciutadà

Les actuacions urbanístiques i de pacificació del trànsit efectuades a l’àmbit de la superilla de Sant Antoni han suposat també millores a nivell de disminució de la circulació de vehicles i de reducció de la contaminació amb efectes positius sobre la salut de la ciutadania.

Pel que fa a les dades de trànsit, en global, a tot el barri de Sant Antoni, la intensitat mitjana diària de vehicles ha disminuït un 17%. Al carrer Borrell, pacificat, ha disminuït un 83%, passant de 7.216 vehicles el 2017 a 1.204 el 2022, amb un bon comportament del trànsit en els carrers de l’entorn.

També hi ha hagut millores notables quant a la qualitat de l’aire i al soroll, tal com reflecteixen les mesures preses a la cruïlla entre Borrell i Tamarit. Els nivells de NO2 han disminuït un 40,3%, i la reducció del soroll es produeix durant tot el dia i sobretot en l’horari nocturn, amb 4 decibels menys a la nit. També s’ha detectat una reducció de vora 2 decibels a l’avinguda de Mistral, a l’entorn immediat de la superilla.

 

 

També ha tingut un impacte en el comerç de proximitat. El valor econòmic de les transaccions a Sant Antoni entre 2018 i 2022 han augmentat en un 38,8% mentre que en el mateix període, a nivell de ciutat, l’augment ha estat del 18,52%.

 

Descarregar imatges (ZIP)





Paraules clau

sant antoni/ superilla/