Aprovada definitivament la taxa que grava l’ús de l’espai públic pel repartiment d’e-commerce (TREC) : Servei de Premsa

Aprovada definitivament la taxa que grava l’ús de l’espai públic pel repartiment d’e-commerce (TREC)

24/02/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La proposta ha comptat amb els vots favorables dels grups de Govern, BComú i PSC, i dels grups municipals d’ERC, Junts per Catalunya i Ciutadans

Aquesta iniciativa grava l’ús de l’espai que fan aquestes empreses quan han de lliurar les mercaderies als destins finals indicats pels consumidors, que no siguin punts de recollida ni que vinguin de Centres de Distribució Urbana de Mercaderies, que facin la distribució amb modes sostenibles

Només tributaran aquells operadors postals que facturin més d’1 milió d’euros per entregues a aquests destins finals a la ciutat de Barcelona

Barcelona és la primera ciutat en aplicar una taxa al comerç electrònic amb aquesta configuració

El Consell Plenari Municipal ha aprovat definitivament la nova taxa a grans operadors postals per l’ús especial que fan de l’espai públic quan reparteixen els productes comprats per comerç electrònic als destins finals indicats pels consumidors finals, la TREC (Taxa de Repartiment e-commerce). Aquesta iniciativa ha comptat amb el vot favorable del Govern Municipal i dels grups municipals d’ERC, Junts per Catalunya i Ciutadans.

Aquesta és una iniciativa pionera, ja que Barcelona és la primera ciutat en aplicar una taxa d’aquest tipus amb aquesta configuració. Un cop finalitzat el període d’exposició al públic i de resposta a les al•legacions, la taxa ja ha passat el darrer tràmit administratiu i entrarà en vigor tan bon punt es publiqui al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB).

I és que en els darrers anys, i degut en gran part a les restriccions que va comportar la pandèmia de la Covid-19, el comerç electrònic ha guanyat pes a la ciutat de Barcelona i això ha comportat que grans empreses de comerç electrònic estiguin fent gratuïtament un ús especial del domini públic per fer el lliurament dels paquets que es compren a través de les seves plataformes.

Per aquest motiu, i emmarcat dins de la estratègia DUM i en coherència amb els 10 objectius principals consensuats entre el sector privat i l’Ajuntament de Barcelona per millorar la distribució urbana de mercaderies el 2030, des del consistori s’ha considerat necessari desenvolupar un instrument fiscal que permeti gravar aquest ús especial del domini públic. Així, quedaran afectades totes aquelles grans empreses que actuen al mercat com a operadors postals, realitzant càrrega i descàrrega a la via pública, mitjançant qualsevol classe de vehicle, amb la finalitat de distribuir als destins finals indicats pels consumidors els productes adquirits a través del comerç electrònic.

Aquestes, en fer entregues massives a domicilis de la ciutat fan un ús especial del domini públic, congestionen l’espai i incrementen la contaminació. Això, a més, genera un desequilibri de la competència amb el comerç de proximitat.

La taxa s’aplicarà a aquells operadors postals amb ingressos bruts procedents de la facturació anual superiors a 1 milió d’euros obtinguts per entregues als destins finals indicats pels consumidors de Barcelona. La quantia de la taxa es fixa en funció d’un percentatge sobre els ingressos bruts facturats per l’empresa, un cop descomptades les operacions excloses de tributació. L’import a satisfer pel conjunt d’operadores no podrà superar el límit fixat per a l’aprofitament, que s’ha quantificat en 2’6 milions d’euros.

La mateixa ordenança que desenvoluparà aquesta nova taxa estableix algunes activitats que queden no subjectes o exemptes de tributació:

La taxa també s’aplicarà en el cas que alguna empresa subjecte subcontracti l’activitat a d’altres empreses o persones autònomes, però l’ordenança disposa que l’haurà de pagar l’operador postal.
Aquesta figura tributària es gestionarà en règim d’autoliquidació pel contribuent, qui haurà de presentar-la telemàticament entre l’1 i el 30 de juliol de l’exercici posterior al gravat. Per tant, l’exercici 2023 s’autoliquidarà el mes de juliol de 2024.





Paraules clau

e-commerce (TREC)/ taxa/