L’Ajuntament de Barcelona activarà el Protocol per situació de sequera en fase d’excepcionalitat : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona activarà el Protocol per situació de sequera en fase d’excepcionalitat

01/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

En la nova fase del protocol es deixaran de regar els parcs i jardins i es mantindrà el reg de supervivència per als arbres i plantes arbustives. Això permet un estalvi de prop del 50% de l’aigua potable que es fa servir per regar

Pel que fa a la neteja urbana amb aigua, es mantindrà pràcticament la totalitat del servei amb aigua freàtica. També continuen les restriccions en fonts ornamentals o per omplir piscines

Barcelona és capdavantera en l’ús de l’aigua freàtica en els serveis urbans. El 80% dels serveis de neteja amb aigua i el 18% del reg es realitza de forma habitual amb aigua freàtica. En aquesta fase de sequera, se n’amplia l’ús

L’Ajuntament de Barcelona augmentarà a fase d’excepcionalitat el Protocol per situació de sequera. Davant de l’escassetat actual de recursos hídrics, l’Agència Catalana de l’Aigua decretarà l’excepcionalitat hidrològica de la Conca del Ter-Llobregat que abasteix la ciutat de Barcelona. En aquesta fase s’intensifiquen les mesures d’estalvi i s’introdueixen restriccions en l’ús d’aigua potable en alguns serveis municipals però no hi ha afectació de l’abastament d’aigua potable de la població. El decret limita la dotació d’aigua a 230 litres per habitant i dia als municipis afectats. Barcelona se situa en aquest moment a 153 litres per habitant i dia. És per això que no es preveuen afectacions vinculades a l’abastament de la xarxa d’aigua potable.

Es deixaran de regar els parcs i jardins de la ciutat (zones de gespes, prats i plantes anuals) i es mantindrà el reg de supervivència, gota a gota o amb aigua freàtica, dels arbres i plantes arbustives tal i com marca el decret de l’Agència Catalana de l’Aigua. Aquesta mesura permet un estalvi directe del 47,8% de l’aigua potable que es fa servir per regar a la ciutat, un total d’1,43 hectòmetres cúbics a l’any. Es treballarà perquè la resta d’aigua emprada en el reg passi a ser freàtica.

Es garanteix la plantació d’arbustos i arbres als carrers en obres perquè es tracta de zones que incorporen un sistema de reg gota a gota o amb aigua freàtica. Als horts urbans, tant públics com privats, s’intensifica la campanya informativa als usuaris i usuàries per reduir al màxim el reg i l’obligació de fer-ho amb regadora. I pel que fa al programa cuida l’escocell, es manté la suspensió temporal d’altes al programa.

Pel que fa a la neteja urbana la fase d’excepcionalitat prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, tant públics com particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi o bé si existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. Actualment a Barcelona el 80% del servei de neteja de carrers i places ja es realitza amb aigua freàtica i s’ampliarà a la totalitat, per tant no es preveuen grans afectacions en el servei.

La resta de mesures previstes en la fase d’excepcionalitat són les que ja s’han aplicat en fase d’alerta. Resten aturats els brolladors de fonts ornamentals i no es poden omplir piscines, només si es reomplen de forma parcial quan la instal·lació disposa d’un sistema de recirculació de l’aigua.

El pas de la fase d’alerta a la d’excepcionalitat implica ampliar els objectius d’estalvi respecte al consum habitual i suposa activar mesures més enllà de l’àmbit dels serveis municipals, per tant les mesures també s’han d’aplicar a l’àmbit domiciliari, comercial, industrial i recreatiu.

L’abastament d’aigua a Barcelona té majoritàriament un origen superficial provinent de les conques dels rius Ter i Llobregat per a l’aigua potable, i del subsòl per a l’aigua no potable, que és l’aigua freàtica que es fa servir en determinats serveis municipals. Des de l’últim episodi de sequera, l’any 2008, Barcelona ha treballat de forma intensa per esdevenir una ciutat resilient en aquest àmbit i ha reforçat les polítiques d’optimització dels usos de l’aigua. De fet, és pionera en l’ús d’aigua freàtica, que es fa servir de forma habitual en un 80% dels serveis de neteja de carrers i en el 18% del reg, un fet que suposa un estalvi important d’aigua potable. A més, l’Ajuntament de Barcelona està treballant per introduir l’aigua regenerada en alguns serveis, com ja es fa en altres municipis de l’àrea metropolitana.

En aquests últims 15 anys el consum anual d’aigua dels serveis municipals ha disminuït un 11% i es fa servir menys aigua potable, un 18% menys, i més aigua freàtica, un 51% més. Barcelona representa el 49% del consum total d’aigua de l’AMB pel seu nombre d’habitants però manté un consum domèstic de 103 litres per habitant i dia, per sota la mitjana espanyola (134 litres per habitant i dia).

 

Consells per a la ciutadania

 

 

L’Ajuntament de Barcelona portarà a terme igualment una campanya de comunicació amb accions informatives i de sensibilització ciutadana i sobre les accions d’estalvi i restriccions parcials d’usos que s’implementaran. Tota la informació es podrà consultar el web: www.barcelona.cat/sequera





Paraules clau

emergència climàtica/ medi ambient/ sequera/ sostenibilitat/