Servei de Premsa
22/12/2024
Barcelona acollirà la Conferència del Decenni de l’Oceà de l’ONU del 2024
02/03/2023
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Un esdeveniment per buscar solucions basades en la ciència per a un oceà sostenible
Tres anys després de l’inici del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), Barcelona serà la seu de la Conferència del Decenni de l’Oceà de l’ONU del 2024, un esdeveniment que reunirà la comunitat i els socis del Decenni per celebrar els èxits assolits i establir prioritats conjuntes per al futur.
La Conferència tindrà lloc del 10 al 12 d’abril de 2024 i està organitzada per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Fundació Barcelona Capital Nàutica, i el Comitè Nacional del Decenni de l’Oceà d’Espanya, liderat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del CSIC.
“És un honor per a la ciutat de Barcelona acollir un congrés tan rellevant per al nostre planeta. Som una ciutat del mar, i el mar està en la nostra identitat, cultura i economia. Està a les nostres mans mantenir-lo viu. Per això, Barcelona ha adoptat una estratègia d’Economia Blava amb la qual potenciarem la creació d’empreses i llocs de treball de qualitat, afegint competitivitat econòmica i sostenibilitat mediambiental”, ha declarat la tercera tinenta d’alcaldia responsable de l’àrea d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet.
“Catalunya té una llarga tradició com a centre d’investigació marina i ciències del mar i com a hub marítim, amb un fort compromís amb la sostenibilitat. Aquesta sinergia amb la visió d’Ocean Decade converteix Catalunya i Barcelona en un lloc ideal per a la primera reunió en persona de la comunitat mundial d’Ocean Decade des de l’inici, el 2021”, segons el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent.
La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha elogiat que aquesta Conferència tingui lloc a Barcelona, perquè “enforteix el compromís d’Espanya amb l’economia blava i el desenvolupament sostenible de l’oceà i, a més, confirma el posicionament del nostre país en les ciències marines”.
L’esdeveniment oferirà una oportunitat única perquè governs, líders, sectors marítims, agents filantrops, universitats, sectors privats i ONG, així com també altres actors, reflexionin sobre els assoliments dels tres primers anys del Decenni de l’Oceà i defineixin una visió col•lectiva per al futur, amb l’objectiu de generar el coneixement necessari per trobar solucions basades en la ciència, relacionades amb els desafiaments globals, com ara el canvi climàtic, la seguretat alimentària, la conservació de la biodiversitat, l’economia oceànica sostenible, la contaminació i els perills naturals. La Conferència inclourà exemples concrets i millors pràctiques en ciència oceànica per oferir “la ciència que necessitem per a l’oceà que volem”.
Abans i després de la conferència principal, es duran a terme una sèrie d’esdeveniments nacionals i internacionals relacionats i d’alt nivell, així com esdeveniments paral•lels, exhibicions i esdeveniments de treball en xarxa (networking) rellevants per als temes de la Conferència.
Vladimir Ryabinin, secretari executiu de la COI-UNESCO, ha destacat la importància de la Conferència com una oportunitat perquè actors de tot el món reflexionin col·lectivament sobre l’ús de la ciència i el coneixement per a la gestió sostenible dels oceans i aplanin el camí per al futur del Decenni.
Pròximament es donaran a conèixer més detalls sobre el programa, el procés de registre i les convocatòries de propostes per als esdeveniments paral·lels. Si voleu rebre actualitzacions, us podeu registrar aquí.
Contactes de comunicació:
Decenni de l’Oceà
Aya Khalil
Fundació Nàutica Barcelona Capital
Coloma Serra
cserra@barcelonacapitalnautica.org
Institut Espanyol d’Oceanografia – Consell Superior d’Investigacions Científiques (IEO-CSIC)
Pablo Lozano
***
Sobre el Decenni de l’Oceà:
El 2017, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el Decenio de las Naciones Unidas de las Ciencias Oceánicas para el Desarrollo Sostenible (2021-2030), també coneguda com a Decenni de l’Oceà. Aquesta iniciativa té per objectiu impulsar les ciències oceàniques i la generació de coneixements per revertir el deteriorament del sistema oceànic i promoure oportunitats de desenvolupament sostenible en aquest vast ecosistema marí. La visió del Decenni de l’Oceà és “la ciència que necessitem per a l’oceà que volem”. Mitjançant un marc de convocatòria, científics i parts interessades de diversos sectors poden desenvolupar el coneixement científic i les aliances necessàries per accelerar i aprofitar els avenços en la ciència oceànica, i així aconseguir entendre millor el sistema oceànic i oferir solucions basades en la ciència per assolir els objectius de l’Agenda 2030. L’Assemblea General de les Nacions Unides va encarregar a la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO (COI-UNESCO) la coordinació i la implementació del Decenni de l’Oceà.
Sobre la COI/UNESCO:
La Comisión Oceanográfica Intergubernamental de la UNESCO (COI/UNESCO) promou la cooperació internacional en ciències marines per millorar la gestió de l’oceà, de les costes i dels recursos marins. La COI permet que els seus 150 estats membres treballin junts coordinant programes en desenvolupament de capacitats, observacions i serveis oceànics, ciència oceànica i alerta de tsunamis. La tasca de la COI contribueix a la missió de la UNESCO de promoure l’avenç de la ciència i les seves aplicacions per desenvolupar-ne el coneixement i la capacitat, fonamentals per al progrés econòmic i social, la base de la pau i el desenvolupament sostenible.
Sobre la Fundació Barcelona Capital Nàutica:
Barcelona Capital Nàutica és una fundació publicoprivada que impulsa iniciatives vinculades a l’entorn nàutic per millorar la vida de les persones i per conscienciar sobre la cura del mar, a través de l’esport i la sostenibilitat. Va ser fundada el 2005 com Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) per promoure la vela oceànica, i el 2022 es converteix en la Fundació Barcelona Capital Nàutica amb l’objectiu de promoure la navegació i el desenvolupament blau amb activitats nàutiques perquè Barcelona i Catalunya es converteixin en les capitals nàutiques del món i en un referent internacional de la vela de competició d’alt nivell, des del punt de vista esportiu, educatiu, empresarial i científic. La seva creació va ser fruit de la idea d’una plataforma formada pel Ministeri de Cultura i Esports, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Port de Barcelona, el Consorci de Turisme de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’associació Barcelona Global, que són els actuals patrons de la Fundació.
Paraules clauFundació Barcelona Capital Nàutica/