La Fundació Mies van der Rohe convoca un concurs internacional per renovar la seva gerència i impulsar la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026 : Servei de Premsa

La Fundació Mies van der Rohe convoca un concurs internacional per renovar la seva gerència i impulsar la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026

09/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El gerent o gerenta haurà d’assumir, entre altres, el repte de definir i impulsar la configuració del que haurà de ser el programa que desenvolupi la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026 de Barcelona

El termini de presentació de sol·licituds està obert fins a l’11 d’abril de 2023 i es preveu que el concurs es resolgui entre finals de juny i principis de juliol

La Fundació Mies van der Rohe Barcelona, presidida per la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha convocat un concurs per renovar la plaça de gerent o gerenta de l’entitat. Aquest procediment ja es va dur a terme per designar l’actual gerenta, Anna Ramos, i permetrà engegar un procés obert que comptarà amb una comissió d’experts per designar la persona encarregada d’impulsar els nous programes i el desenvolupament de les línies estratègiques de l’entitat. A més, assumirà com una de les responsabilitats més destacades el repte d’impulsar, definir i desenvolupar el programa d’activitats per a la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura Barcelona 2026.

L’organització de la capitalitat mundial se situa perfectament alineada amb els objectius propis de la Fundació Mies van der Rohe, que treballa per donar resposta als reptes que presenta la societat a l’arquitectura avui en dia. Per això, es considera oportú que des de la fundació s’entomi l’encàrrec de definir i impulsar la configuració del que haurà de ser el programa que desenvolupi la capitalitat.

La capitalitat reconeix la qualitat arquitectònica i urbanística de Barcelona, el canvi de model urbà que s’està impulsant i l’ecosistema del sector de l’arquitectura que hi ha a la ciutat. El programa d’activitats i accions que es desenvoluparan serà el reflex d’aquests tres valors i de l’exercici diari que fa la ciutat, les entitats i els veïns i veïnes per preservar i millorar la seva qualitat arquitectònica.

A més, la gerència de la fundació treballarà en coordinació amb la Gerència de l’Arquitecte en Cap de l’Ajuntament per promoure la creació d’un nou espai que permeti desenvolupar els objectius vinculats a l’activitat arquitectònica i urbanística a Barcelona i que expliqui el seu model urbà i els projectes més emblemàtics. Un espai que, amb la perspectiva de la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura 2026, permeti un diàleg obert per al reconeixement i l’impuls de la qualitat en l’arquitectura i l’urbanisme a la ciutat.

També es vol consolidar i potenciar la feina feta fins ara per la Fundació Mies van der Rohe amb Anna Ramos al capdavant de la gerència des de 2016. Des de llavors, s’ha promogut un programa d’activitats intents i de caràcter internacional per posar de relleu el valor de l’arquitectura de Barcelona i el seu ecosistema i s’han engegat noves iniciatives importants com ara la Beca Lilly Reich per a la igualtat en l’arquitectura.

 

Concurs: calendari i comissió d’experts

La presentació de sol·licituds per participar en el procediment estarà oberta fins a l’11 d’abril. Es valorarà que l’experiència de les persones candidates en la gestió o col·laboració  amb centres o institucions locals i internacionals de l’àmbit cultural, tenint en compte especialment si aquests han estat vinculats amb l’arquitectura.

El procés selectiu constarà de dues fases. En la primera, una comissió d’experts i expertes valorarà els mèrits i competències de les persones que es presentin. I en una segona fase, aquesta mateixa comissió realitzarà les entrevistes que cregui pertinents entre els i les candidates. La comissió proposarà a la Presidència de la Fundació Mies van der Rohe les millors candidatures pel seu nomenament com a gerent/a. Es preveu que el concurs es resolgui entre finals de juny i principis de juliol, ja amb el següent mandat municipal engegat.

La comissió d’experts i d’expertes estarà formada per:





Paraules clau

arquitectura/ Capitalitat Mundial de l'Arquitectura 2026/ Fundació Mies van der Rohe/