L’Ajuntament i Mercabarna signen un acord per posar en marxa un FoodLab a l’antiga fàbrica La Escocesa per impulsar el 22@Nord : Servei de Premsa

L’Ajuntament i Mercabarna signen un acord per posar en marxa un FoodLab a l’antiga fàbrica La Escocesa per impulsar el 22@Nord

23/03/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Barcelona, la 6a capital d’indústries FoodTech, esdevé una de les principals ciutats europees amb start-ups del sector, amb exemples com ara Heura, Vacka, InnoLarva o Incapto

La proliferació de hubs d’innovació, sumant-se al d’indústries creatives, innovació urbana, indústria 4.0, esports, economia blava, entre d’altres, posiciona Barcelona com a capital innovadora europea

L’Ajuntament i Mercabarna han signat un acord per estudiar la posada en marxa d’un FoodLab que esdevindrà un nou pol d’activitat i un hub d’innovació gastronòmic. Serà un laboratori que utilitzarà les eines tecnològiques d’última generació i que impulsarà projectes FoodTech a Barcelona.

Amb aquest objectiu, l’Ajuntament i Mercabarna es comprometen a liderar la transformació en el 22@Nord exercint de tractors en inversió pública amb la tranformació de la nau central del recinte de La Escocesa, i garantir el desenvolupament d’aquest nou planejament urbanístic.

La nau Shield, on s’ubicarà el projecte està pendent de rehabilitació, i té una superfície lleugerament superior a 2.000m2. Un cop entri en funcionament, aquest espai vol esdevenir un laboratori de referència internacional en emprenedoria creativa en el sector agroalimentari i un centre pel desenvolupament d’una indústria alimentària sostenible i saludable, i atraure talent especialitzat i inversions.

Barcelona és la sisena capital del món en indústries FoodTech. Després de Nova York, Boston i San Francisco (EUA), Londres i Berlín, Barcelona es posiciona en el rànquing del Global Startup Ecosystem Index 2021. Així, la ciutat aconsegueix una puntuació de 8,55 per davant de ciutats com Shangai, Àmsterdam, Los Angeles o Chicago. Barcelona compta amb un full de ruta d’Economia Sostenible, amb un eix vinculat a l’alimentació, que vol l’impuls de models de negoci innovadors que fomentin un consum local i responsable, i que aposta per la salut i hàbits alimentaris sostenibles.

A Catalunya es concentren 185 projectes relatius a FoodTech, segons el directori d’ACCIO. Per exemple, l’experiència d’start-ups com Heura, que està a prop d’esdevenir unicorn del sector, entre altres més noves i igualment disruptives, com ara, Grin Grin Foods, Vacka, Incapto, InnoLarva o Voilà, són ja realitats, i el nou hub accelerarà l’aparició de noves empreses emergents. Empreses de grans dimensions com la britànica Ocado han aterrat a Barcelona, i fires tan rellevants com Alimentària, són claus en el desenvolupament d’aquests projectes.

 

Impuls al talent i noves tendències gastronòmiques

Així, l’Ajuntament impulsa el projecte amb Barcelona Activa –que en l’actualitat compta amb el programa d’acompanyament empresarial InnoFood, amb la filosofia de fer créixer les start-ups especialitzades en aquest sector i examinar les noves tendències– i Mercabarna com agent dinamitzador i amb polítiques de clúster integrant els diferents actors de la cadena de valor agroalimentària, convidant a formar-hi part a tot l’ecosistema alimentari des de centres formatius a empreses privades del mateix sector.

Barcelona Activa i Mercabarna col·laboren en altres projectes d’impuls al talent, com ara promovent la inserció laboral de persones joves en els mercats i el comerç de proximitat.





Paraules clau

22@Nord/ FoodLab/ La Escocesa/ mercabarna/