[INCLOU MATERIAL GRÀFIC] Comencen les obres de rehabilitació integral a l’illa d’equipaments de la Sagrada Família : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL GRÀFIC] Comencen les obres de rehabilitació integral a l’illa d’equipaments de la Sagrada Família

03/04/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El projecte preveu rehabilitar l’edifici de Serveis a les Persones amb entrada des del carrer Mallorca i on hi ha tres equipaments i al Mercat Municipal de la Sagrada Família

Permetran reconnectar els equipaments amb el barri, reordenar-ne els usos i aconseguir un estalvi energètic

Es tracta d’una actuació de gran envergadura amb una inversió total de 9,3M€ i es preveu que les obres a tot el conjunt s’acabin a finals del 2024

Imatges virtuals de l’actuació: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2023/03/Imatges_Axo.zip

L’Ajuntament de Barcelona inicia avui les obres de rehabilitació integral previstes a l’illa d’equipaments de la Sagrada Família, que permetran reformar els diversos equipaments de l’edifici situat al carrer Mallorca 425 i el mercat municipal, que fa façana al carrer Padilla 255-263.

El projecte de la UTE formada per els despatxos Addenda Architects i Flexo Arquitecura, permetrà rehabilitar i reordenar l’edifici de Serveis a les Persones, amb entrada des del carrer Mallorca i on hi ha el casal de gent gran, el centre cívic i el casal infantil i actuar al Mercat Municipal. La intervenció arriba un cop ja s’han acabat les obres per posar al dia la Biblioteca- amb accés pel carrer Provença- i un cop s’han completat tots els tràmits per adjudicar de nou aquesta gran obra, amb l’actualització de preus corresponent al 2022.

A nivell general, aquesta gran reforma s’ha plantejat en tres àmbits: permetrà reconnectar el barri amb el jardí interior d’illa i els equipaments entre si, reorganitzar l’edifici del carrer Mallorca en relació amb el conjunt i reenergitzar a través d’una intervenció de solucions passives i minimitzar l’impacte ambiental.

En total s’intervé en una superfície de 8.107,23 m2 (dels quals 2.937,91 m2 corresponen a l’edifici del carrer Mallorca i 5.169,32 m2 al Mercat municipal). Les obres començaran per la part  de l’edifici del carrer Mallorca i obligaran a posar una marquesina que ocupi la vorera. El mercat, que continuarà obert durant els treballs, no viurà treballs d’intensitat fins a l’agost, on tancarà tres setmanes per posar una nova coberta provisional.

 

Nova vida per a l’illa del Mercat de la Sagrada Família amb una ambiciosa reforma molt esperada

La gran reforma d’aquesta illa d’equipaments preveu actuar, com dèiem, en tres àmbits:

  1. Reconnectar els equipaments públics amb el barri de la Sagrada Família a través d’una nova façana i un nou passatge accessible, tranquil i assolellat, cap a l’interior de l’illa, que generi un nou recorregut per facilitar l’accés a les diferents activitats.
  2. Reorganitzar els usos actuals (casal de gent gran, centre cívic i casal infantil) i crear un equipament multifuncional que respongui a les necessitats dels usuaris i les usuàries. L’edifici es renovarà totalment per tal d’encabir-hi el programa funcional que ha treballat el Districte de l’Eixample, i quedarà distribuït d’aquesta manera:

La reprogramació de l’edifici existent implica l’aparició noves escales, ascensors i passos d’instal·lacions, així com la modificació total de l’envolupant i divisòries interiors per a donar resposta a les demandes dels nous programes.

La intervenció permetrà també reduir la demanda energètica, ja que augmentarà l’aïllament de la façana i la coberta i fomentarà la ventilació natural. Es preveu assolir una reducció de demanda de climatització del 25% respecte a l’edifici base.

 

 

  1. Reenergitzar l’edifici del Mercat de la Sagrada Família i substituir la coberta actual per una gran coberta fotovoltaica sobre el mercat per aconseguir un edifici amb una demanda i un consum d’energia sostenible, un edifici d’impacte zero.

Al Mercat, aquesta proposta d’intervenció en la coberta té una doble intencionalitat. D’una banda donar una solució energètica passiva més eficient, i per un altra, dotar a les parades de llum natural. Es proposa una façana principal massissa, amb un acabat projectat, amb un alt grau de rugositat que alhora augmenta l’aïllament com millora l’absorció acústica del carrer Padilla. L’acabat rugós forma part del sistema de la base del nou equipament multifuncional i del nou passatge. Per a aquesta planta baixa, sòcol del Mercat, es proposa una intervenció ornamental abstracta, que dota a aquest gran equipament públic de personalitat i reconeixement.

 

 

El calendari d’obres preveu que la transformació del mercat estarà enllestida l’estiu del 2024 i que l’actuació a tots els equipaments del carrer Mallorca es completarà al desembre de l’any vinent. Es preveu una inversió total de 9.350.756€.

 

Imatges virtuals de l’actuació: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/wp-content/uploads/2023/03/Imatges_Axo.zip





Paraules clau

equipaments/ illa/ rehabilitació/ sagrada família/