Servei de Premsa
25/11/2024
L’Ajuntament ofereix als i les professionals eines per detectar, prevenir i atendre la soledat no desitjada en persones grans
08/04/2023
Temps estimat de lectura: 3 minuts
La ‘Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament de persones grans en situacions de soledat’ posa a l’abast dels professionals un seguit de recomanacions i orientacions pràctiques que puguin ser d’utilitat per minvar els riscos de la soledat en les persones grans
El document es divideix en quatre àmbits d’intervenció: la mateixa persona gran, les persones de la seva xarxa de convivència, les relacions quotidianes amb el seu entorn i la vida comunitària
L’Ajuntament de Barcelona ha presentat la ‘Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament de persones grans en situacions de soledat’, emmarcada dins l’Estratègia Municipal contra la Soledat, el propòsit del document és facilitar orientacions pràctiques per promoure i generar oportunitats de vinculació i pertinença durant l’envelliment i dotar d’eines als i les professionals que estan en contacte amb les persones grans per detectar, prevenir i intervenir en casos de soledat no desitjada, especialment pel que fa a la intervenció en escenaris de transició vital que impliquen un major nivell de risc en relació amb la soledat.
Segons dades de 2022 de l’enquesta Òmnibus, a Barcelona el 2,1% de les persones més grans de 65 anys diuen que se senten soles sovint o molt sovint. La soledat no desitjada es pot cronificar i tenir conseqüències importants en la qualitat de vida. Durant l’envelliment, la presència de limitacions físiques, la pèrdua de parella i de relacions socials significatives, la jubilació, tenir expectatives elevades respecte a l’atenció o companyia de família o la bretxa digital són alguns dels factors que influeixen en el sentiment de soledat.
Segons el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, “l’Ajuntament fa anys que lluita contra la soledat no desitjada en el procés d’envelliment, mostra en són els programes VinclesBCN o Radars i, enguany, suma aquesta guia, la qual es nodreix de l’àmplia experiència municipal en impulsar i donar suport a iniciatives que tracten de prevenir i revertir les situacions de soledat i aïllament social que viuen les persones grans de la ciutat”.
Les orientacions que es presenten en la guia s’organitzen en quatre àmbits i les recomanacions que s’ofereixen parteixen de l’associació entre les relacions socials i el sentiment de soledat. Per tant, les orientacions tenen a veure amb els diferents àmbits relacionals, formant cercles concèntrics que tenen com a eix central a la persona gran. Així, trobem accions relacionades amb la persona gran en concret, orientacions que impliquen a les persones properes al seu entorn i d’altres propostes destinades al context on es donen aquestes relacions.
- Àmbit de la persona gran: es tracta de l’àmbit de vida personal que la defineix i des del qual la persona gran es relaciona amb els altres àmbits. Algunes de les recomanacions en aquest àmbit són atendre als factors de risc, considerar les verbalitzacions indirectes que puguin mostrar que la persona se sent sola o activar les aliances i els agents del seu mapa relacional.
- Àmbit de la xarxa de convivència: inclou aquells aspectes més relacionats amb l’espai on les persones grans viuen i amb qui conviuen. Posar especial atenció als aspectes relacionals de l’entorn de convivència de la persona, atendre a l’impacte emocional dels canvis sobrevingut, o desenvolupar estratègies que assegurin el benestar físic i emocional de les persones al lloc on viuen, són orientacions pels i les professionals en aquest aspecte.
- Àmbit de la xarxa de relacions quotidianes de proximitat: fa referència als punts més vinculats a les relacions que les persones grans estableixen fora del seu nucli de convivència, com les amistats. Algunes de les recomanacions en aquest àmbit són posar atenció en el risc de patir aïllament social per les pèrdues en la xarxa d’amistats, oferir assessorament en activitats d’oci i formatives com facilitar l’ús de noves tecnologies, o promoure activitats en grup per incentivar les relacions.
- Àmbit de dimensió comunitària: inclou aquells aspectes que estan més vinculats a l’entorn comunitari on viuen i interactuen amb altres persones, com l’ús de l’espai públic o la vinculació amb equipaments i entitats del barri. Construir un mapa de la distància física entre la persona i la seva xarxa de suport, activar el veïnatge i el comerç del barri com a agents contra la soledat, o promoure espais accessibles on les relacions socials es potenciïn són algunes de les recomanacions i orientacions en aquest punt.
Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament de persones grans en situacions de soledat
Paraules clauacompanyament/ detecció/ guia/ persones grans/ prevenció/ soledat/