Aprovat el planejament urbanístic per adquirir l’Antic Teatre i garantir-ne la continuïtat : Servei de Premsa

Aprovat el planejament urbanístic per adquirir l’Antic Teatre i garantir-ne la continuïtat

28/04/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Plenari del Consell Municipal aprova provisionalment una MPGM que qualifica d’equipament les plantes baixa i principal de l’immoble, on es desenvolupa l’activitat cultural, i determina la seva titularitat pública

El pla supera l’últim tràmit municipal i permetrà preservar un espai clau en l’ecosistema escènic, comunitari i veïnal que passarà a formar part de les Cases de Cultura de Barcelona

El Plenari del Consell Municipal ha aprovat provisionalment aquest divendres un nou planejament urbanístic que permetrà que l’Ajuntament adquireixi la part de l’immoble on s’ubica l’Antic Teatre, al carrer Verdaguer i Callís número 12 del districte de Ciutat Vella. El pla qualifica d’equipament les plantes baixa i principal de l’immoble, on es desenvolupa l’activitat cultural, i determina la seva titularitat pública. El document ha superat l’últim tràmit municipal amb el vots a favor del Govern municipal, ERC, Junts per Catalunya, Cs, Valents i la regidora no adscrita Marilén Barceló i l’abstenció del PP, i ara s’eleva a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan depenent de la Generalitat de Catalunya, per a l’aprovació definitiva. D’aquesta manera, el consistori adquirirà l’espai per preservar un projecte clau en l’ecosistema escènic, comunitari i veïnal.

En concret, el nou planejament requalifica els sòls i sostres amb ús cultural per conservar la seva funció cultural i de servei al públic, i en defineix la titularitat pública i el tipus d’equipament com a cultural. A més, preveu l’inici dels tràmits per dur a terme l’expropiació de l’espai i poder-lo adquirir. Els usos actuals d’habitatge i despatx a les plantes superiors i comercials als baixos de l’edifici en alçada es mantenen, sense canvis d’ús ni titularitat.

L’Antic Teatre, que aquest any commemora el seu 20è aniversari, ha consolidat una trajectòria vinculada a l’experimentació en les arts escèniques contemporànies sota una mirada artística d’abast local i internacional, amb un fort compromís amb l’art i amb l’educació de la cultura de base. En la seva aposta singular per la proximitat, l’Antic Teatre ha esdevingut un espai de trobada pel teixit cultural de la ciutat i pels veïns i veïnes i entitats del barri. Tots ells es donen cita a l’Antic de forma espontània i també gràcies a un programa estable d’articulació comunitària on dones grans, joves, artistes i veïns diversos desenvolupen projectes artístics en favor del dret a participar a la cultura de forma efectiva i protagonista. D’aquesta manera, l’Antic Teatre representa un actiu fonamental en l’impuls dels drets culturals a Barcelona, afavorint l’accés, les pràctiques artístiques i comunitàries i l’articulació i impuls sectorial; un hub artístic, social i veïnal ubicat en un entorn amb significatives carències en aquests àmbits.

Amb la seva adquisició per part de l’Ajuntament, l’Antic Teatre passarà a integrar-se a la xarxa de Cases de Cultura de la Ciutat, com ja ho ha fet la sala Paral•lel 62 i de la que formaran part també El Molino i el Teatre Arnau. Les Cases de Cultura són una nova tipologia d’equipaments públics que incorporen la gestió privada amb la voluntat d’impulsar la diversitat del teixit cultural de la ciutat, tot reforçant els drets culturals del conjunt de la ciutadania. El seu plantejament estratègic busca treballar en la creació, l’exhibició i la formació des de la professionalització conjuntament amb una aproximació comunitària que fomenti la relació entre cultura i educació i els vincles amb els barris on s’ubica.





Paraules clau

antic teatre/