L’Ajuntament atorga la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Joan Bayén Pérez, “Pinotxo” : Servei de Premsa

L’Ajuntament atorga la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Joan Bayén Pérez, “Pinotxo”

28/04/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat en sessió plenària atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Joan Bayén Pérez “en reconeixement de la seva tasca al capdavant del bar Pinotxo, icona del mercat de la Boqueria.”

Joan Bayén Pérez (Barcelona, 1934), també conegut com ‘Juanito’, ha estat durant molts anys l’ànima del Bar Pinotxo del mercat de la Boqueria de Barcelona.

Aquest històric bar va obrir a la dècada dels 40, quan la mare de Bayén va llogar una barra de bar a la Boqueria. Ja amb vuit anys en Joan Bayén ajudava la seva mare al bar Quiosc. Els clients habituals van acabar anomenant el bar Pinotxo pel nom del gos que acompanyava el nen i que feia referència a la pel·lícula de Disney estrenada en aquells anys. La mare de Bayén va ser pionera en preparar menjar i amb els anys va ampliar el local i la carta. Va afegir plats nous que han format part important de la gastronomia de Barcelona i que atreien a clients que buscaven els plats clàssics de tota la vida: un trinxat, un cap i pota, uns cigrons o unes tripes, són alguns dels platerets que des de fa dècades van consolidar l’èxit d’aquest establiment.

Joan Bayén es va convertir en un símbol local, amb la seva imatge de cambrer clàssic, sempre abillat amb l’armilla i la corbata de llacet. Amb un somriure sempre a punt, atenia des de la barra del Pinotxo, transmetent la idea de la Barcelona acollidora i amable, i projectant la imatge de la ciutat al món. Era un gran relacions públiques, un exponent de l’art de servir i un treballador incansable fins a la seva recent jubilació i el seu decés. Han estat dècades d’èxit professional i de clients satisfets, tant de Barcelona com turistes.

El nom de Joan Bayén té un lloc al costat dels grans de la gastronomia catalana. L’any 2022 el Consell de Savis del Mercat de la Boqueria, que reconeix la trajectòria professional de personatges destacats del món de la gastronomia barcelonina i catalana, va retre homenatge a Juan Bayén per la seva feina al mercat els darrers 80 anys. També va tenir un reconeixement amb motiu del seu 88 aniversari, organitzat pel Mercat de la Boqueria

L’energia de Juan Bayén s’ha fet evident també en la seva afició per córrer maratons, entre elles, la de Nova York. També va portar la torxa olímpica des del monument a Colom fins a la plaça Catalunya amb ocasió dels Jocs Olímpics de Barcelona 92.

Joan Bayén Pérez va morir l’11 d’abril de 2023 a Barcelona.





Paraules clau

Medalla d’Or al Mèrit Cívic/ pinotxo/