Barcelona signa un nou conveni per a la reutilització de maquinari en desús de l’Ajuntament : Servei de Premsa

Barcelona signa un nou conveni per a la reutilització de maquinari en desús de l’Ajuntament

29/04/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’acord entre l’Ajuntament i l’Associació Pangea permet continuar reaprofitant els dispositius informàtics municipals i garantir-ne l’ús per part d’entitats socials i col·lectius vulnerabilitzats

Un total de 7 centres de reutilització d’Economia Social i Solidària cooperen en el circuit Pangea per reacondicionar els dispositius per a la seva reutilizació a aquestes 48 entitats; la resta dels equips han estat reciclats correctament

L’Ajuntament aposta per la sostenibilitat i per un model circular en què els recursos es mantenen en ús el major temps possible a través de la seva recuperació i reutilització

L’Ajuntament de Barcelona i l’associació Pangea han signat un nou conveni que permet donar una segona vida a l’equipament informàtic que el consistori deixa d’utilitzar i, mitjançant un procés de reacondicionament del maquinari, aquests equips passen a tenir una segona vida. La iniciativa es va iniciar el mandat anterior i ara s’ha ampliat per als propers 4 anys. La principal novetat d’aquest nou acord és que ara s’amplia l’adhesió al programa a tots els ens adscrits a l’estructura municipal: organismes autònoms locals, entitats públiques empresarials, societats mercantils, consorcis, fundacions i associacions de l’Ajuntament de Barcelona.

Així, l’associació cedeix els equips a entitats del Circuit Pangea -una plataforma col·laborativa integrada per iniciatives de l’Economia Social i Solidària (ESS), com ara Solidança, Andròmines, Fundació Esplai, donalo.org, Trinijove i Labdoo- que recullen, restauren i fan la distribució local dels dispositius digitals a les entitats receptores a preus limitats als costos de reacondicionament (entre 40 i 120 euros). Els Circuits fan ús del codi lliure d’eReuse i de serveis distribuïts per escalar, certificar processos i traçar els dispositius digitals durant múltiples cicles de reutilització fins al reciclatge final. Els equips que no siguin aptes per a la reutilització es reciclen de manera adequada.

Els receptors hauran de ser, prioritàriament, col·lectius d’interès social, com ara cooperatives, fundacions, associacions i entitats sense afany de lucre, així com equipaments públics o particulars acompanyats de serveis socials, famílies derivades pel Consorci d’Educació, persones o famílies en situació de vulnerabilitat, o famílies amb menors a càrrec en període d’escolarització que no disposen d’equipaments informàtics aptes per al seu aprenentatge.

Tot i que el present conveni planteja que altres col·lectius i entitats hi puguin accedir, sempre i quant no hi hagi demanda dels col·lectius d’interès social. La mesura cerca trencar el paradigma pobresa-reutilització i evitar el reciclatge prematur per falta de demanda d’equips que poden ser operatius per unes certes necessitats.

El programa es tradueix doncs en l’impuls de l’economia local des de la perspectiva de l’ESS i el Consum Responsable, creant llocs de feina a les entitats col·laboradores, la reducció de l’impacte mediambiental amb la reducció del volum de deixalles electròniques i el combat a la bretxa digital, facilitant l’accés a equipaments als públics objectius prioritaris.

El nou conveni de col·laboració està liderat per la Direcció de Serveis d’Economia Social i Solidaria i Alimentació Sostenible, i compta amb la col·laboració i de l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI).

 

Un projecte d’impacte ambiental, social i econòmic

En el període de 2017 a 2021, la reutilització de 641 equips i el reciclatge de 1.056 més es tradueix en termes d’impacte mediambiental en un estalvi estimat de193.000 kg de CO2 i d’1’34 milions de litres d’aigua. Una dada que es pot llegir també en l’acció de prop de 10 milions d’arbres absorbint CO2 o més de 33.500 cotxes eliminats de la circulació en un dia. A més, la iniciativa ha generat prop de 1.850 hores de feina.

Les sis entitats que s’han encarregat de restaurar els equips abans de cedir-los han estat: Solidança, Alencop, Fundación Esplai, donalo.org, Trinijove i Labdoo. Les distribuïdores són donalo.org, Fundación Esplai, Solidança i Trinijove i també s’ha comptat amb la Fundació Pare Manel i amb Gatxan.

Aquest material ja ha arribat a les 48 entitats receptores. Els beneficiaris finals d’aquests ordinadors monitors, o impressores són entitats de l’Economia Social i Solidària, també escoles, biblioteques o infants i famílies. Entre moltes altres hi ha el Banc del Aliments, l’Associació contra la Pobresa Energètica, Alzheimer Catalunya, la Fundació Esmen, l’ Apip Acam, la Fundació Ires, la Biblioteca de Roquetes, l’ Escola Can Maiol, el Centre Jaume Prat, el Casal de Barri de Torre Baró-Ciutat Meridiana, el Casal de Barri de la Bordeta.





Paraules clau

ajuntament/ economia circular/ Economia Social i Solidària/ ESS/ informàtica/ ordinadors/ Pangea/ reutilització/