Servei de Premsa
21/01/2025
Barcelona s’omple durant un mes i mig d’activitats per celebrar l’orgull LGTBI
13/05/2023
Temps estimat de lectura: 6 minuts
Les propostes “Orgull de Barri” i “Orgull de Museus” aproparan l’orgull LGTBI a la ciutadania a través d’una àmplia oferta d’activitats per reivindicar la diversitat sexual, afectiva i de gènere al voltant del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI
El 28J se celebrarà la segona edició del multitudinari concert musical L’Orgullosa al Moll de la Fusta
El Centre LGTBI celebra la seva festa el 20 de maig amb una proposta d’activitat per a tots els públics que s’estendran per les instal·lacions del Centre, el carrer Comte Borrell, el teatre El Molino i la Sala Paral·lel 62
Barcelona es tornarà a vestir de festa i reivindicació durant un mes i mig per commemorar el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI i defensar els drets i llibertats dels col·lectius LGTBI, lluitar contra la LGTBI-fòbia i promoure les diversitats sexuals i de gènere. Durant aquest període, els barris i els museus de la ciutat oferiran una programació específica on convidaran la ciutadania a gaudir d’una àmplia oferta d’activitats per reivindicar la diversitat sexual, afectiva i de gènere, i acabarà amb la segona edició del concert commemoratiu L’Orgullosa.
A més dels actes tradicionals ja consolidats a la ciutat com la penjada del penó amb els colors de l’Arc de Sant Martí al balcó de l’Ajuntament i la concentració d’entitats del col·lectiu LGTBI a la plaça Sant Jaume, la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI estrena les propostes “Orgull de Barri” i “Orgull de Museus” -en col·laboració amb el Centre LGTBI, gestionat per la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya-, i consolida el gran concert musical L’Orgullosa. A més, el 20 de maig es dona el tret de sortida amb l’esperada Festa del Centre LGTBI.
Activitats per omplir els barris d’orgull
L’Orgull LGTBI recorrerà tots els districtes mitjançant la proposta “Orgull de Barri”, una programació d’activitats culturals, reivindicatives, d’oci i de reflexió que acostarà la commemoració als barris per fer gaudir de la festa a tota la ciutadania. Des de finals de maig i durant tot el mes de juny, s’han planificat prop d’un centenar de propostes i activitats per visibilitzar la pluralitat de les mirades del col·lectiu a carrers, places, biblioteques o centres cívics, entre altres espais, amb propostes molt diverses dels equipaments i les entitats dels barris.
Concerts, contacontes familiars, tallers de drag, xerrades o festivals d’arts escèniques son algunes de les propostes d’”Orgull de Barris”, entre les que destaquen Migrantour Ruta LGTBI, una passejada pels barris dels districte de Sants-Montjuïc amb la diversitat com a protagonista; la segona edició de la Festa Esbiaixada, la festa de l’Orgull de Sarrià que se celebrarà a la Casa Orlandai; l’espectacle performatiu ‘Proveta de diversitat’ per trencar la visió heteropatriarcal de la societat, al centre cívic Sant Martí; o el Festival Empodera’t, liderat per dones artístiques que tindrà lloc a la Sala Montbau.
L’objectiu d’”Orgull de Barri” és visibilitzar aquelles iniciatives d’orgull crític que ja estan arrelades als diferents territoris de la ciutat, com ara la Festa Orgull del Karmel, l’Orgull de la Trini o l’Orgull de Classe a Nou Barris. A més, també vol fer èmfasi en les entitats i associacions que fan possibles aquestes activitats, així com en les iniciatives de col·laboració entre entitats, centres cívics i altres equipaments municipals.
L’”Orgull de Museus” aplega a diferents museus de la ciutat que tornen a unir-se per reinterpretar, en aquests dies, els seus espais i col·leccions en clau LGTBI. Amb exposicions, visites guiades o tallers, es proposa una mirada que tingui en compte la diversitat sexual, afectiva i de gènere en àmbits com la natura, els esports o la creació artística, entre d’altres.
Algunes de les activitats destacades són la proposta del CCCB ’Mirades lateral’, visites guiades a l’exposició ‘Sade. La llibertat o el mal’ per reflexionar des d’experiències i mirades diverses, com el feminisme, la cultura visual o el postporno. Per la seva banda, el MNAC ofereix la visita performativa ‘Dols Queer’ on, a través de les peces medievals, s’acompanyarà el plor i el dol del col·lectiu LGTBIQ, a més de la visita ‘Mirades insubmises’, un recorregut per les col·leccions d’art medieval i modern del museu amb la voluntat d’introduir un anàlisi i crítica dels processos normatius que preconfiguren la identitat de gènere i l’orientació sexual.
El cicle acaba el 22 de juny amb una jornada tècnica per intercanviar experiències, trobar sinèrgies i teixir ponts, al Centre LGTBI, sobre com apropar les propostes dels museus als projectes LGTBI dels diferents districtes de la ciutat.
Enguany, participen en aquesta iniciativa equipaments com el Museu Olímpic de Barcelona, el Museu Nacional d’Arts de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu del Disseny de Barcelona, i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, entre d’altres.
Gran concert L’Orgullosa
L’acte per commemorar el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI culmina el mateix 28 de juny amb L’Orgullosa, un concert multitudinari que es consolida per celebrar la diversitat, l’amor, les dissidències, les corporalitats diverses i l’orgull del col·lectiu LGTBI.
En la seva primera edició, gairebé 8.000 espectadors i espectadores van poder gaudir-ne, èxit que es vol repetir aquest 28J al Moll de la Fusta. El cartell d’aquesta festa s’anunciarà pròximament i garanteix que serà dissenyat a mida per ballar, viatjar i reivindicar els drets del col·lectiu.
L’univers d’Egle Zvirblyte, imatge de L’Orgullosa
Les il·lustracions de la proposta municipal per celebrar el Dia de l’Orgull LGTBI i del cartell musical de L’Orgullosa són obra de l’artista lituana Egle Zvirblyte, qui, al llarg de la seva carrera, ha incidit temàticament en les idees de “identitat, transformació, connexió humana i empoderament femení” plasmades amb un ús explosiu del color, la composició i les formes. Un estil reivindicatiu i irreverent, combatiu i festiu, com la pròpia defensa dels drets i llibertats del col•lectiu LGTBI i com la cara més lluminosa de Barcelona. La imatge d’enguany també compta amb el disseny d’Arauna Studio i 131gd.
Festa del Centre LGTBI
El pròxim dissabte 20 de maig se celebrarà la Festa del Centre LGTBI, una activitat reivindicativa, lúdica i festiva que, a través de la cultura i les arts escèniques, commemora el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, que té lloc el 17 de maig. La festa vol actuar com a punt de trobada obert a tota la ciutadania, per enderrocar els prejudicis a través de la música, la dansa, la fotografia i moltes activitats col·lectives, participatives i per a tots els públics. Per aquest motiu, enguany se celebrarà en un triangle d’espais emblemàtics: el propi Centre LGTBI de Barcelona, al barri de Sant Antoni; el cabaret El Molino; i la sala Paral·lel 62.
Al matí, les activitats estaran adreçades a un públic familiar i s’ubicaran en el Centre LGTBI i el carrer Comte Borrell. Hi haurà dues visites guiades a l’exposició fotogràfica “Cora”, un taller de confecció de caputxes dinamitzat per l’artista Tropidèlia i un dinar popular organitzat per Kleo La Faraona, entre altres activitats. A la tarda l’activitat es traslladarà al Teatre El Molino amb les actuacions de dansa contemporània de Patricia Caballero i Alberto Cortés, i la cupletista Glòria Ribera. La festa acabarà a la sala Paral·lel 62 on hi haurà diverses propostes de dansa i música, amb artistes com L’Beel, Kora, Pandawaack i un tancament de festa amb el DJ Juanmi Entrelanas.
Les activitats a El Molino i la sala Paral·lel 62 tindran un preu de cinc euros, i es podràn aconseguir a través d’aquest link: https://link.dice.fm/ya5f3b1e00a7
La programació de L’Orgullosa es podrà consultar al web orgullosa.barcelona
La programació d'”Orgull de Barri” es podrà consultar aquí i la d”Orgull de Museus” aquí.
Paraules clauL’Orgullosa/ orgull LGTBI/