Festa Major de Gràcia 2023 : Servei de Premsa

Festa Major de Gràcia 2023

25/07/2023



Temps estimat de lectura: 8 minuts

 

Del 15 al 21 d’agost Gràcia celebrarà la Festa Major amb un total de 23 carrers guarnits. En total, enguany, s’han programat més de 900 activitats per als set dies de festa en els diferents carrers i places. Al llarg de tota la setmana s’ha pensat una festa familiar, sostenible i inclusiva.

 

 

Tant la Fundació Festa Major de Gràcia com el Districte de Gràcia han treballat conjuntament durant tot l’any perquè tothom que passi per Gràcia els dies de festa pugui gaudir d’un ampli ventall d’activitats obertes, plurals i participatives. Un altre dels aspectes que s’ha treballat és la convivència i la compatibilitat d’usos de l’espai públic durant els dies de festa.

Com es habitual, durant la festa es reforcen els serveis de seguretat i neteja. També s’incidirà en aspectes com tenir cura dels guarnits dels carrers, un dels aspectes principals de la festa, i ser conscients que als carrers hi conviuen tots els veïns i les veïnes, per això cal respectar el descans del veïnat quan acaba la festa.

 

Andrea Porta i Àlex Cano seran els pregoners de la Festa Major de Gràcia 2023. Porta, que aquest mes de maig ha anunciat la seva retirada del futbol, ha estat la capitana de l’equip femení del CE Europa que enguany ha aconseguit l’ascens a Primera Federació. La jugadora ha posat punt final a la seva carrera després de 27 anys de pràctica esportiva i 10 temporades defensant els colors del CE Europa.

Porta ha jugat més de 200 partits amb l’escapulada, aconseguint, entre altres, el títol de Primera Nacional i l’ascens a Segona Federació la temporada passada i l’ascens aquest any a Primera Federació. Andrea Porta es considerada una figura clau no només per l’europeisme, sinó també pel futbol femení català.

De la seva banda, l’Àlex Cano es l’actual capità de l’equip masculí de CE Europa que aquesta temporada ha aconseguit l’ascens a Segona Federació i es el jugador que més partits ha disputat a l’entitat de la Vila de Gràcia en tota la seva història. Cano, que continuarà l’any que ve al CE Europa, ha disputat un total de 443 partits oficials amb la samarreta escapulada i sumarà la seva 15a temporada al club.

Enguany, el Ban de la Festa Major de Gràcia 2023 anirà a càrrec de Josep Maria Redondo, premi Vila de Gràcia 2022. Com es tradicional, el 17 d’agost tindrà lloc el lliurament de premis de la Festa Major i, un any més, també tindrà lloc el Concurs de de portalades i balcons, convocat per la Fundació de la Festa Major de Gràcia.

 

Aquest any tindrà lloc la presentació de la nova figura festiva a Gràcia: El Bou de Gràcia. La figura es presentarà el dia 15 d’agost durant el Matí de Festa Major i sortirà de la seu del Districte en finalitzar els balls. La nova figura, que s’incorpora al bestiari festiu de la Vila de Gràcia, és iniciativa del grup de l’Àliga de Gràcia.

Amb aquesta iniciativa es continua la línia engegada amb l’Àliga i el Lleó i s’eixampla aquesta part del seguici popular gracienc amb noves figures de gran importància històrica com el Bou.

La nova figura festiva estarà a partir d’ara present en tots els actes del Protocol Festiu de Gràcia a excepció del correfoc així com en la composició del seguici festiu de Gràcia en tots els actes en què aquest es manifesti.

El 15 d’agost com es tradicional se celebrarà des de la plaça de la Vila la cercavila de Matí de Festa Major amb la participació de Malsons de la Vella, Escuats de la Malèfica del Coll, l’estrena de l’Aro i el Loki dels Escuats de la Malèfica del Coll, La Vella de Gràcia, L’Atzeries de la Vella, Drac de Gràcia, La Diabòlica de Gràcia, La Malèfica del Coll, Gaudiamus el Drac del Coll, Trabucaires de Gràcia, Àliga de Gràcia, Lleó de Gràcia, Geganters de Gràcia, Gegantons de la Fundació, Bastoners de Gràcia, Castellers de la Vila de Gràcia i l’estrena del Bou de Gràcia.

El 15 d’agost a les 18.15h també tindrà lloc la XXIII Cercavila de Cultura Popular, divendres 18 la Passejada de Gegantons i dissabte 19 la convidada amb els Gegants de Gràcia i els Gegants de Sallent.

Pel que fa a les Diades castelleres, aquestes tindran lloc el 18 i 19 d’agost:

El dilluns 21 d’agost a partir de les 19:15 h, les bèsties del foc arribaran a Gràcia amb el tradicional correfoc. Inclou la tabalada adulta i infantil, recorregut pels carrers del barri, correfoc infantil i lluïment i correfoc a la plaça. Amb les colles La Vella de Gràcia, Ball de diables de Mataró, L’Atzeries de la Vella, Gorda Caldes Montbui, Drac de Gràcia, Drac de Sarrià, La Diabòlica de Gràcia, Diables d’Altafulla, La Malèfica del Coll, Diablesses i diables de Sarrià, Gaudiamus el Drac del Coll, Lo Dràcum (Riudoms).

 

A la Festa Major de Gràcia 2023 les places del barri mantenen el seu paper festiu:

Pel que fa a actes de recuperació de memòries històriques destaca sobretot l’obertura al públic amb servei de visites del refugi de la plaça Revolució a càrrec del Taller d’Història de Gràcia, en conveni amb el Districte. El refugi estrena museografia i es portaran a terme visites guiades de 30 minuts de durada. També s’organitzaran visites al refugi de plaça del Diamant i a la Torre del Campanar.

Dimecres 16 d’agost  tindrà lloc la descoberta als carrers Verdi 81 i Mozart 21 de dues plaques en reconeixement a la feina dels de les guarnidores i guarnidors d’aquests dos carrers.

 

La Festa Major de Gràcia 2023, com ja ho ha estat en edicions anteriors, serà una festa inclusiva. Hi haurà diferents activitats i actuacions pensades i destinades, específicament, a persones amb diferents tipus de discapacitats perquè puguin gaudir d’una festa major en família i accessible. De fet, la festa inclusiva s’integra de forma transversal a la programació dels diferents carrers i espais de festa.

La festa torna a apostar per activitats amb audiodescripció. També hi haurà traducció a llenguatge de signes i es lliuraran equips de freqüència modulada al pregó i a l’acte del lliurament de premis. A més, com és habitual, s’aplicarà un seguit de mesures per assegurar l’accessibilitat dels actes principals. En aquest sentit, es realitzaran visites guiades als carrers guarnits per a persones amb autisme i també per a persones amb discapacitat visual.

Aquest 2023 tant el Pregó com de l’acte de lliurament de premis es gravaran per tal que tothom els pugui visionar posteriorment al web del Districte de Gràcia.

Enguany, a més, la festa major solidària acollirà una jornada de donació de sang a l’Espai Mussons, en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits.

 

Un any més, la Festa Major de Gràcia 2023 es vol consolidar també com una festa sostenible. Es tornarà a repetir l’experiència del got reutilitzable per eliminar els plàstics d’un sol ús.

Es manté de la mateixa manera l’aposta per la recollida selectiva de residus en els diferents espais de festa major i es repetirà la recollida selectiva en la retirada de guarnits. A més, es farà una programació d’activitats d’educació mediambiental.

Enguany, el districte inicia un nou servei d’informació i assessorament sobre drogues adreçat a joves, que tindrà seu a la Plaça Revolució els dies 17,18 i 19 d’agost.

 

La Festa Major de Gràcia 2023 vol tornar a ser una festa segura i feminista, una festa lliure d’agressions sexistes, treballant la prevenció i  amb la inclusió del punt lila a la plaça Revolució, que oferirà assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques

L’objectiu és prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar les persones que pateixin violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic en el context de festa major. Aquest punt consta d’un espai que permet oferir una atenció acurada i en un entorn còmode i de confiança a aquelles persones que han patit qualsevol tipus de violència o bé volen rebre informació i assessorament.

Aquest espai tindrà enguany aquest horari:

Com a reforç, tres parelles de persones informadores recorreran cada dia els espais de la Festa Major per avaluar situacions de risc i oferir assessorament i acompanyament in situ.

Enguany també s’estableixen per part de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra tres itineraris segurs per prevenir qualsevol tipus de conducta delictiva i contra la llibertat sexual:

La programació de l’espai Dones del 36, com en anteriors edicions, comptarà amb programació feminista.

 

I també al voltant de la mobilitat sostenible es recomana arribar als espais de festa en transport públic. El metro de Barcelona farà servei ininterromput el 18 i 19 d’agost. S’habilitaran dispositius auxiliars de sentit únic als carrers on es concentra més gent per facilitar la circulació. Una mesura que serveix per garantir les condicions òptimes de seguretat i accessibilitat als diferents espais.

Del 15 fins al 21 d’agost, entre 21.00 i 05.00 hores, també es restringirà la circulació general de trànsit rodat dins del perímetre:  Pg. de Gràcia, Gran de Gràcia, pl. Lesseps (costat mar), trav. de Dalt, Escorial, trav. de Gràcia, Bailèn, Còrsega.

El mapa de la festa incorpora totes les recomanacions de transport públic a més dels itineraris recomanats i accessos als carrers.





Paraules clau

Festa Major de Gràcia 2023/