Barcelona intensifica el control de la neteja i l’espai públic amb 16.000 inspeccions : Servei de Premsa

Barcelona intensifica el control de la neteja i l’espai públic amb 16.000 inspeccions

07/09/2023



Temps estimat de lectura: 7 minuts

Aquest estiu el Govern municipal ha posat en marxa el Pla Endreça, un pla de manteniment integral i transversal que aposta per assolir l’excel·lència de l’espai públic de la ciutat. Els objectius prioritaris del pla passen per dur a terme un reforç i una ampliació del manteniment de l’espai públic, amb especial atenció a la neteja; i per prioritzar les accions d’autoritat per garantir el civisme a la ciutat, apel·lant a la coresponsabilitat de ciutadania i visitants i incrementant les sancions davant de les conductes incíviques.

 

 

Per al compliment d’aquests objectius el pla té definits uns àmbits prioritaris d’actuació que se centren en potenciar la tasca realitzada pels serveis urbans, focalitzada en la neteja i el manteniment; i fer-ho de forma coordinada amb la Guàrdia Urbana, que vetlla per la convivència a la ciutat, posant el focus en la prevenció, el civisme i la seguretat.

El desenvolupament del pla està dividit en diverses fases. La primera, que s’ha iniciat aquest estiu i durarà fins el mes de d’octubre, es caracteritza per accions operatives immediates de neteja, manteniment del verd i paviment, conjuntament amb un augment de la presència de la Guàrdia Urbana al carrer. Posteriorment, s’encadenaran dues fases més del pla, que implicaran noves intervencions i s’allargaran fins a la primavera del 2024.

Durant els mesos de juliol i agost, s’ha dut a terme una coordinació setmanal de tots els serveis operatius municipals implicats en la cura de l’espai públic i la garantia de la convivència a la ciutat. Els primers resultats obtinguts al llarg del període estival, quan hi ha una major presència de persones al carrer i un increment de l’activitat lúdica i d’oci a l’espai públic, indiquen un elevat grau de compliment dels objectius establerts al pla.

 

Balanç de les principals actuacions de manteniment i neteja

Una de les actuacions que s’han prioritzat per garantir el bon estat de l’espai públic, el manteniment i la neteja ha estat l’augment del control i de la tasca inspectora per assegurar que els serveis es presten de manera correcta i amb qualitat. Un centenar de persones s’han dedicat a aquestes tasques, i entre juliol i agost s’han fet unes 16.000 inspeccions en diversos àmbits.

D’aquestes, 3.500 inspeccions s’han fet als serveis que presten les empreses adjudicatàries del contracte de neteja, complint amb l’objectiu marcat de triplicar-les. S’han detectat 170 incompliments: el 35% per equips no trobats, el 30% per canvis en el tractament de neteja i el 35% per falta de treballadors. Alhora, s’han inspeccionat 12.263 contenidors a tota la ciutat, i en 99 casos hi ha hagut incompliments per contenidors desbordats. En total, doncs, hi ha hagut 269 incompliments, i les empreses responsables hauran de fer front a l’import corresponent a la repercussió econòmica de les faltes, que, a dia d’avui i a falta de resoldre les al·legacions presentades, és de 294.800€ en total. Cal destacar que el nombre d’incompliments a l’agost (22) ha sigut notablement inferior que al juliol (148), fet que indica una millora de la qualitat del servei gràcies a la tasca inspectora.

Pel que fa al control de la gestió de residus dels comerços, s’han fet 242 inspeccions (el doble que l’any passat) en què s’ha visualitzat 956 establiments. En 114 casos s’ha detectat incompliments, principalment causats per desbordaments de contenidors, i s’han fet 174 propostes de sanció. També s’ha iniciat una campanya d’informació a tots els comerços de la ciutat de cara a assegurar una bona gestió dels residus que generen.

Per millorar la neteja a la ciutat s’ha fet un reforç de les brigades, amb un total de 66 equips i 105 persones distribuïts en diferents serveis amb impacte a l’espai públic. Quant al verd, per pal·liar els efectes de la sequera s’ha incrementat el reg manual amb 55 cisternes de mil litres, s’ha revisat i netejat 18.500 escocells (un 56% més respecte a 2022) i s’ha fet actuacions de neteja i reposició de jardineres en entorns escolars i accions específiques per la Vuelta ciclista.

 

 

 

 

 

Quant a l’eliminació de pintades, s’han fet 17.000 actuacions en què s’ha actuat sobre 39.000 m2 en total. La distribució de les accions per districtes és la següent:

 

Per garantir el bon estat i la qualitat de la via pública, s’ha fet intervencions de manteniment de la pavimentació en més de 34.400 m2 (el triple que al 2022) i s’han dut a terme 45 actuacions (20 ja completades) en estructures vials com talussos i baranes i 3 obres de renovació de clavegueram.

I a les platges de Ciutat Vella s’ha fet una actuació especial per garantir el servei i la qualitat del front litoral. S’ha coordinat un dispositiu conjunt de Guàrdia Urbana i Neteja per fer un segon garbellat mecànic des de la plaça del Mar fins a la platja del Somorrostro amb un tractor a partir de les 3h i fins les 5.30h. Aquest servei s’afegeix al primer garbellat, que es fa al voltant de la mitjanit, i es mantindrà fins a les Festes de la Mercè.

 

Balanç de les principals intervencions de manteniment del civisme i la convivència

Durant el període d’estiu, l’Ajuntament de Barcelona ha prioritzat les accions d’autoritat per garantir el civisme a la ciutat i augmentar l’activitat sancionadora de les conductes incíviques. Al llarg d’aquests dos mesos la Guàrdia Urbana han posat el focus en el compliment de les ordenances municipals i han garantit la convivència i la seguretat.

Destacar que s’ha assolit un dels objectius previstos al pla i, tant durant el mes de juliol com al llarg del mes d’agost s’han sumat més de 100 agents al dia als efectius habituals al carrer. Aquests agents han treballat de forma coordinada amb els equips de Policia de Barri del cos de policia barceloní per potenciar la intervenció preventiva  des de la proximitat, el contacte directe amb la ciutadania i l’alt coneixement del territori per evitar conductes delictives i els conflictes de convivència.

També s’ha estat actuant de forma coordinada amb la resta de cossos policials que operen a la ciutat i amb la recentment nomenada comissionada de Convivència, Montserrat Surroca. Per altra banda, aquest estiu l’Oficina Municipal de la Convivència s’ha adscrit a l’Àrea de Seguretat i Prevenció.

 

Fruit de les seves actuacions, la Guàrdia Urbana ha incrementat les sancions relacionades amb les conductes incíviques que afecten la convivència, amb especial èmfasi en les sancions vinculades al consum d’alcohol a la via pública, necessitats fisiològiques, pintades i residus. També s’ha aplicat la franja més alta de l’import  de les sancions per aquests conceptes.

 

En concret, durant els mesos de juliol i agost, la Guàrdia Urbana ha posat un total de 7.542 denúncies per consum d’alcohol al carrer, un 36% més que durant el mateix període de l’any anterior. Les sancions vinculades a les necessitats fisiològiques a la via pública han crescut un 19% amb un total de 931 denúncies, mentre que s’han posat un total de 55 sancions per pintades, un 96% més que l’any anterior, pràcticament el doble. Les denúncies per llençar residus al carrer han crescut en un 24% amb un total de 153 sancions.

 

 

Campanya de comunicació

El 27 de juliol es va posar en marxa la campanya de comunicació del Pla Endreça, amb l’objectiu de conscienciar i coresponsabilitzar a la ciutadania de la importància de preservar i tenir cura de l’espai públic.

La campanya s’ha desplegat per tota la ciutat en mitjans exteriors amb circuits de banderoles, opis a la via pública i al metro, als tramvies, a les pantalles dels quioscos de Les Rambles i als busos de ciutat i als busos de barri. En quant al mitjans impresos, s’han publicat anuncis a la premsa generalista així com a mitjans de proximitat dels districtes. La campanya digital s’ha difós en els canals de xarxes socials  i amb visuals a la premsa generalista. També pot escoltar-se a les principals emissores de ràdio convencional, i de ràdio online. A més, s’han instal·lat torretes a ubicacions estratègiques de la ciutat amb els missatges en diversos idiomes per arribar a turistes i visitants.

 

 

A partir de novembre, coincidint amb la següent fase del pla, es durà a terme un nou impuls a la campanya de comunicació, que implicarà la seva difusió en tots els mitjans, incloses la televisió i les xarxes socials.





Paraules clau

balanç/ estiu/ Pla Endreça/