Llum verda a la transformació del passeig Marítim de la Mar Bella en un nou espai verd i de foment de l’esport : Servei de Premsa

Llum verda a la transformació del passeig Marítim de la Mar Bella en un nou espai verd i de foment de l’esport

19/09/2023



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Llum verda a la creació d’un nou passeig verd a la Mar Bella, naturalitzat i adaptat al canvi climàtic que millori la connexió amb el litoral dels barris de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou i el Besòs i el Maresme i promogui la pràctica de l’esport. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge ha aprovat definitivament el projecte executiu de la reurbanització del tram central del passeig, des del límit del Complex Esportiu Municipal (CEM) La Mar Bella fins al carrer de Josep Pla amb el límit de la plataforma marina del Fòrum.

 

 

Es tracta d’un dels tres àmbits de què constarà la transformació completa del passeig, que també inclourà la zona del camp de futbol municipal de Can Aranyó-Agapito Fernández i la de la plataforma marina. El projecte ha vist tirat endavant amb els vots favorables del Govern municipal, Junts per Catalunya (Trias per Barcelona), Barcelona en Comú i les abstencions del PP i VOX. Així doncs, s’avança en l’objectiu de renovar l’últim tram de la costa barcelonina que queda per dignificar, completant així el front marítim de Barcelona i cosint-lo amb l’àmbit del Besòs.

 

Peça clau en l’impuls del Pavelló Blau

Alhora, es fa un pas endavant en l’impuls del projecte Pavelló Blau, amb el qual es vol tirar endavant un gran espai públic de referència per a la pràctica esportiva al front marítim amb cinc quilòmetres des del Port Vell fins el Port Fòrum que apleguin prop de 40 pràctiques esportives diferents, totes relacionades amb el mar.

El Pavelló Blau es dibuixa com un nou gran equipament esportiu que pretén replantejar el desenvolupament de l’esport en l’àmbit del mar, de la sorra, dels passejos, del espais públics de segona línia de mar i en tots els equipaments públics o privats que desenvolupen l’activitat física i esportiva al Front Marítim. El desenvolupament del nou passeig Marítim de la Mar Bella s’erigeix com una peça clau en aquest objectiu, ja que la reordenació dels usos permetrà afavorir i promoure nous usos esportius i espais jugables i revitalitzar els equipaments esportius de l’entorn. I es relliga amb altres actuacions vinculades amb aquest objectiu, com ara la renovació del Port Olímpic, les millores al Club Municipal de Vela i la construcció del nou Centre d’Esports Nàutics.

 

Un passeig més ben connectat i accessible

La transformació del passeig busca garantir la continuïtat de pas a tot el traçat, fer més fàcil i accessible l’arribada al front marítim, adaptar l’entorn perquè sigui resilient i resistent davant els impactes del canvi climàtic i la pujada del nivell del mar i promoure-hi nous usos esportius i espais jugables i de contemplació que facin l’estada més agradable. La renovació tindrà un impacte positiu no només en Barcelona sinó a nivell metropolità, tenint en compte la seva envergadura i la posició limítrofa amb Sant Adrià de Besòs i tot l’àmbit del Besòs.

A finals de 2021, el consistori va engegar un procés de participació ciutadana per recollir les demandes i requeriments del veïnat pel que fa al futur de tot l’espai, d’11 hectàrees de punta a punta. Un dels consensos principals va ser la necessitat de convertir el que fins ara ha estat un lloc desertitzat en un nou passeig humanitzat i ben comunicat. Amb aquestes premisses, es va elaborar un avantprojecte que dibuixava el futur de tot l’espai per aconseguir connectar el litoral barceloní de cap a cap. I aquest dimarts s’ha donat el vistiplau definitiu al projecte executiu de l’àmbit central, que abasta una superfície total de 40.474 m2.

 

 

 

Un passeig pensat en clau de naturalització i emergència climàtica

L’amplada del passeig per als vianants serà de 12 metres com a mínim, estarà ben il·luminat i tindrà bona visibilitat per assegurar la percepció de seguretat. I a tot l’àmbit hi haurà un carril de 4 m d’amplada per a bicicletes, patins i la mobilitat activa.

Els ponts de Bac de Roda, Selva de Mar i Josep Pla seran les grans arribades de la ciutat al passeig. Desembocaran en unes grans portes que acolliran punts d’informació, guinguetes, jocs topogràfics, pistes de voleibol platja, zones d’estada, grades mirador i aparcaments de bicicletes, entre altres. Des d’aquestes places es podrà caminar a través del propi passeig i arribar a unes noves rampes i grades que suposen canviar radicalment la manera actual de baixar a la sorra.

Els dos nivells que hi ha a dia d’avui, que generen efecte barrera, se suavitzen per fusionar el passeig amb la platja. En total, hi haurà quatre baixades àmplies, amb rampes còmodes  i unes grades o talussos que redueixen al màxim el desnivell i fan aparèixer nous espais amb vegetació i ombra per seure i estar-s’hi. Aquesta configuració s’adapta a possibles pujades de nivell del mar, de manera que el futur passeig de la Mar Bella s’ha pensat en clau d’emergència climàtica.

 

 

 

 

A tot el passeig, el verd serà un dels principals protagonistes. Es crearà una gran arbrada litoral on es plantarà uns 1.000 arbres nous de 17 espècies diferents, de manera que hi haurà ombra a primera línia, una de les demandes principals recollides en la fase de participació. En total, uns 15.000 m2 dels 40.474 totals –el 32%– serà verd, amb prats i espècies arbustives, i la resta de paviments seran tous i amb capacitat drenant.

Pel que fa als usos, en aquest tram del litoral se n’hi acumulen molts i de diversos, sobretot a la platja de la Mar Bella. Per descomprimir la platja en si i ordenar les activitats, s’ha definit una segona línia de platja que aculli espais de lleure i pràctica esportiva, com ara camps de vòlei, i zones de joc pels infants, amb jocs d’aigua i espais de sorra. En concret, a la porta de Selva de Mar s’inclou una zona de joc infantil amb un gran sorral per atraure els infants i les famílies. I per fer esport hi ha dues àrees de joc amb sorra: una al costat del camp de futbol, amb tres pistes de voleibol, i l’altra a l’entrada de la porta de Josep Pla, amb tres pistes més.

 

 

A més, es preveu instal·lar dues pèrgoles fotovoltaiques a les portes de Selva de Mar i Josep Pla que, juntes, sumen més de 200 m2 de captació d’energia i una potència total de 38,5 kWp. També es dotarà de serveis bàsics la zona, amb nou clavegueram, enllumenat, xarxa de telecomunicacions i serveis bàsics.

 

Calendari i properes passes

Un cop aprovat definitivament el projecte executiu del tram central, ara continuaran els tràmits de cara a poder començar les obres l’estiu de 2024. Els treballs tindrien una durada de 22 mesos i un pressupost d’uns 21,2 milions d’euros.

En paral·lel, el Govern municipal també iniciarà properament la redacció del projecte executiu de l’àmbit del camp de futbol municipal, i continua treballant en el de la plataforma marina.

Mentre tot aquest procés avança, ja s’han tirat endavant unes actuacions de condicionament de l’espai que s’adeqüen a la proposta sorgida del procés participatiu. En concret, s’han habilitat tres pistes de vòlei-platja adossades al camp de futbol municipal de Can Aranyó-Agapito Fernández.

 

Material complementari

Enllaç a render relacionat 1/2

Enllaç a render relacionat 2/2





Paraules clau

espai verd/ esport/ forment de l'esport/ passeig Marítim de la Mar Bella/ verd/