Els serveis municipals es reforcen per les Festes de la Mercè : Servei de Premsa

Els serveis municipals es reforcen per les Festes de la Mercè

21/09/2023



Temps estimat de lectura: 9 minuts

El dispositiu conjunt de Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Protecció Civil dels Bombers de Barcelona garantirà la seguretat, la convivència i el civisme

El metro funcionarà de forma ininterrompuda 91 hores. La resta de transports públics de l’àrea metropolitana també reforçaran els serveis

Durant els dies de la Festa es desplegaran gairebé 855 operaris per reforçar les tasques de neteja

A partir del dia 22 i fins el 25 de setembre tindran lloc les Festes de la Mercè 2023, quatre dies intensos, en què tota la ciutat tindrà l’oportunitat de viure la festa a través de la música, arts de carrer i actes de cultura popular i tradicional.

 

Prevenció, convivència i seguretat

Amb l’objectiu general d’assegurar els nivells òptims de convivència, mobilitat i seguretat, per tal que els espais públics siguin llocs de llibertat i de tolerància, tenint com a base la convivència, la tranquil·litat i el civisme, la Guàrdia Urbana de Barcelona, el Cos dels Mossos d’Esquadra, Protecció Civil dels Bombers de Barcelona i Policia Portuària han planificat un dispositiu amb els següents objectius:

Aquestes Festes de la Mercè el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) i la Guàrdia Urbana de Barcelona tornaran a activaran el servei de drons com element de suport i informació al servei operatiu per augmentar la seguretat dels intervinents i millorant el servei prestat a la ciutadania.

Aquesta tecnologia possibilita disposar d’imatges zenitals que es poden utilitzar tant en situacions d’emergències, com són els incendis forestals, com per a la realització de tasques de prevenció ja que aporten un plus de seguretat als intervinents i faciliten molt la presa de decisions.

 

Prevenció i atenció de les violències masclistes i LGTBIfòbiques

La Guàrdia Urbana, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, establirà itineraris segurs que facilitin una sortida ordenada i segura de les zones de les Festes de la Mercè i el desplaçament de les persones cap al transport públic per tal de prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques.

Aquests itineraris se sumaran als itineraris segurs permanents que té establerts el cos de policia barceloní en diferents zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes: Front Marítim, Poblenou, Paral·lel i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi.

L’objectiu és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments.

Les patrulles de la Guàrdia Urbana assignades a aquest servei fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. També mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l’oci nocturn.

Els itineraris es planifiquen després d’analitzar els recorreguts que de manera natural fan les persones usuàries de l’espai públic, des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes.

 

Punts Liles

L’Ajuntament de Barcelona obrirà dos punts lila informatius per sensibilitzar i actuar coordinadament en cas d’agressions sexuals i per LGTBI-fòbia durant les nits de les Festes de la Mercè.

S’hi podran trobar professionals que tindran la triple funció de sensibilitzar a la ciutadania,  assessorar-la sobre les violències masclistes i oferir atenció i derivació a serveis específics en cas d’assetjaments sexuals o agressions masclistes. Aquesta iniciativa forma part del paquet de mesures Barcelona Antimasclista, que es coordina conjuntament amb els serveis de seguretat i sanitaris amb l’objectiu d’aconseguir una Mercè lliure d’agressions.

Els estands seran fàcilment identificables gràcies al característic color lila i els lemes “Barcelona lliure d’agressions masclistes” i “BCNantimasclista”.

A més, diverses parelles de professionals amb armilles identificatives duran a terme una tasca itinerant als entorns dels estands.

Dates, horaris i ubicació dels estands:

Alhora, seguirà en funcionament el punt lila nocturn que resta obert tots els caps de setmana d’aquest mes de setembre:

Com a novetat d’aquest any, els responsables de tots els espais amb activitat de La Mercè rebran formació per poder oferir resposta ràpida i efectiva en cas d’incidències masclistes i coordinar-se amb els serveis de seguretat i salut de referència durant les Festes.

El dispositiu de punts lila de la passada edició de La Mercè va oferir assessorament i informació a 3.584 persones, entre les quals, 8 van ser ateses per haver patit una agressió masclista.

 

Gestió de vianants a la Plaça Sant Jaume

L’Ajuntament de Barcelona portarà a terme un dispositiu de protecció civil per a limitar l’aforament a la Plaça Sant Jaume i evitar situacions de risc provocades per la densitat de persones. L’objectiu d’aquest dispositiu és emprar certes mesures de control que permetin desenvolupar aquests esdeveniments amb les màximes garanties de seguretat, facilitant alhora la mobilitat per la zona i el màxim confort dels ciutadans que assisteixen a la festa.

El dispositiu compta amb el treball conjunt del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS), de la Guàrdia Urbana i de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), es durà a terme el dissabte 23 i el diumenge 24 de setembre a partir de les de les 12 hores. El dispositiu limitarà l’aforament a la plaça, controlarà els accessos i facilitarà l’evacuació.

Totes els accessos, tant d’entrada com de sortida, estaran controlats per personal auxiliar/informador de l’organització. Quan es consideri que s’ha arribat a l’aforament màxim, es procedirà al tancament d’accessos, impedint que accedeixi més públic a la plaça.

El sentit dels carrers s’indicarà amb senyalització, tanques i amb la presència d’informadors que reconduiran els vianants cap a les vies d’entrada o de sortida.

 

Reforç de la neteja: 855 treballadors i 1.300 papereres

Durant els quatre dies de festa es farà un reforç extraordinari de neteja amb un total de 358 equips i 855 persones.

En totes les ubicacions on es preveuen activitats de la Mercè 2023 es fa un reforç dels serveis de neteja viària, que se sumen al servei ordinari programat i s’hi instal·laran més de 1.300 papereres.

La neteja dels espais de festa té diferents fases:

El dispositiu inclou les següents tasques:

El servei de neteja es reforça, de forma especial, als  districtes amb escenaris de música i de fet el torn de nit de neteja és el que més es reforça. Els operatius es distribuiran en funció del tipus d’activitat i de l’afluència i aforaments previstos en cada espai.

 

Mobilitat i seguretat viària

El gaudiment de l’oci i la mobilitat dels ciutadans pels diferents punts d´activitats de les Festes s’ha de compatibilitzar amb la seguretat viària general. En aquest marc, els controls d’alcohol i drogues són una eina per incrementar-la i per aquest motiu s’establiran en aquells punts que puguin ser més sensibles per a la seguretat del trànsit i on hi hagi una concentració important de vehicles.

Diversos carrers de la ciutat, especialment a la zona centre, veuran afectada la seva mobilitat habitual durant els dies de celebració. Per aquest motiu s’establirà un important dispositiu d’ordenació i regulació del trànsit per assegurar la seguretat i la fluïdesa de la mobilitat de vehicles i vianants. Els agents efectuaran els corresponents desviaments de trànsit en els casos en els quals sigui necessari.

El Metro funcionarà sense interrupció les nits de divendres 22, dissabte 23 i diumenge 24 de setembre per afavorir la mobilitat amb transport públic i poder desplaçar-se també durant les nits sense necessitat de vehicle privat. Així, de divendres a dilluns, el metro oferirà 91 hores de servei continuat: els trens circularan des de les 5 de la matinada de divendres, 22 de setembre, fins a les 12 de la nit de dilluns 25.

Hi haurà més trens a totes les línies convencionals principalment a les franges horàries d’última hora i non-stop, on s’ampliarà l’oferta un 33% respecte a l’habitual, així com a primera hora de dissabte, diumenge i dilluns. Hi haurà més personal d’atenció al públic i seguretat en aquelles línies i estacions de la xarxa de metro més properes als diversos escenaris dels actes programats per a la festa.

 

Reforços per al Piromusical de la Mercè

Per al Piromusical, una de les cites més multitudinàries de les festes, que tindrà lloc dilluns, 25 de setembre a les 22 hores, a l’avinguda Reina Maria Cristina, TMB reforçarà totes les línies de metro, en especial l’L1 i l’L3 (estació d’Espanya) i aplicarà les mesures necessàries per mantenir el servei previst a les línies d’autobusos que travessen la plaça d’Espanya, les que poden veure’s afectades, de 18 hores a la mitjanit són: D20, H12, H16, 13, 46, 65, 79, 109, 150 i la ruta vermella del Barcelona Bus Turístic. Cal recordar que la xarxa de metro dilluns 25 funcionarà fins a la mitjanit.

 

Reforços a Montjuïc i per als concerts i festival pirotècnic a la platja

Amb motiu de les activitats programades al Castell de Montjuïc i al Palauet Albéniz, dissabte 23, diumenge 24 i dilluns 25 de setembre, entre les 10.30 i les 21 hores, s’ha previst un reforç especial de la línia 150 de bus, que connecta la plaça d’Espanya amb el Castell de Montjuïc. Per ampliar-ne la capacitat, els tres dies de festa la línia circularà amb vehicles articulats i tindrà un interval de pas d’entre els 5-6 minuts.

Recordem que dissabte 23, hi ha partit del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic Lluís Companys a les 18.30 h, fet que obliga a desviar la línia 150 de bus i també pot veure’s afectada per l’afluència d’assistents al matx. També s’hi suma el dispositiu habitual de TMB per als dies de partit del Barça a Montjuïc.

Per accedir amb transport públic als concerts programats a la platja del Bogatell i per al festival pirotècnic a l’Espigó del Gas de divendres 22 i dissabte 23 de setembre, s’hi pot arribar en metro, amb l’L3 (estació de Drassanes) i l’L4 (estació de Barceloneta) i les línies regulars de bus D20, H14, V13, V15, V17, V19, 47 i 59. Per als concerts a l’escenari del carrer Menéndez Pelayo, a les Corts, recomanem arribar-hi amb la línia 3 de metro (estació de Palau Reial).

 

Afectacions pel Correfoc i la Cavalcada de la Mercè

Dissabte 23 tindrà lloc el Correfoc de la Mercè, que provocarà afectacions a les línies H10, V15, 7, 22, 24 i les línies del Barcelona Bus Turístic durant bona part del dia, per ocupació de l’espai al passeig de Gràcia, entre la Diagonal i la Gran Via. El dissabte 24 a la tarda, la Cavalcada de la Mercè farà el recorregut entre el carrer Pelai i la plaça de Sant Jaume, i afectarà les línies D50, H16, V13, V15, 55, 59, 67 i les dues rutes del Barcelona Bus Turístic, entre les 17.30 i les 19.30 hores.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reforçarà el servei a les línies L6, L7, L8 i L12 que oferiran servei ininterromput les nits del 22, 23 i 24 de setembre amb un interval de pas d’un tren cada 20 minuts. D’altra banda, la nit del dilluns 25 de setembre, coincidint amb la celebració del Piromusical de la Mercè, es reforçarà el servei amb dues circulacions de la línia L8 amb sortida de l’estació de Pl. Espanya a les 22.55 h i les 23.07 h.

El TRAM realitzarà servei ininterromput a les línies T2, T3, T4 i T5, des de les 5.00 h de la matinada del divendres 22 fins a les 00.00 h de la nit del dilluns 25 de setembre. Entre les 2.00 h i les 5.00 h de la matinada, la freqüència de pas de la línia T4 serà de 20 minuts, i la de la línia T5, de 30 minuts al Trambesòs. Al Trambaix, la freqüència serà de 15 minuts al tronc comú. Les línies T1 i T6 realitzaran el servei en el seu horari habitual.

Durant aquest cap de setmana, els trens de Renfe Rodalies oferiran un milió de places en els trens de rodalia i Regionals amb parada en alguna de les estacions de Barcelona. El dilluns 25, festiu a Barcelona, als serveis Regionals es manté l’oferta habitual d’un dia feiner, encara que s’incrementarà la capacitat.





Paraules clau

dispositiu/ Mercè/ Mercè 2023/ Serveis Municipals/