Servei de Premsa
20/01/2025
L’Ajuntament celebra l’entrada en vigor de la llei d’animals, que evidencia que Barcelona ha sigut capdavantera pel que fa a la protecció animal
29/09/2023
Temps estimat de lectura: 3 minuts
- Avui 29 de setembre ha entrat en vigor la llei 7/2023 de protecció dels drets i el benestar dels animals, una nova normativa que recull el testimoni de la regulació municipal
L’Ajuntament celebra l’entrada en vigor, avui, de la llei 7/2023 de protecció dels drets i el benestar dels animals, que evidencia que Barcelona ha sigut capdavantera pel que fa a la protecció animal. Una nova normativa que, entre d’altres, prohibeix a nivell estatal el sacrifici d’animals de companyia i la comercialització de gossos, gats i fures en botigues d’animals.
La ciutat de Barcelona ha obert el camí de l’actual llei estatal de benestar animal tal com acredita un recorregut normatiu municipal que, iniciat l’any 1996 amb la constitució del Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals de Barcelona, va tenir com a moment clau l’aprovació el 2003 de la primera ordenança municipal de l’estat en matèria de protecció, tinença i venda d’animals.
Així, la prohibició a tot l’Estat de sacrificar animals de companyia que entra avui en vigor ja va iniciar el seu camí a Barcelona l’any 2002 quan el plenari municipal va prohibir el sacrifici d’animals de companyia en l’aleshores gossera exceptuant-ne les raons clíniques. El 2008, la Generalitat va recollir el testimoni de la declaració de Barcelona com a ciutat de “sacrifici 0” i va prohibir a Catalunya sacrificar animals de companyia si no era per motius veterinaris.
Principals novetats aporta la nova llei estatal dels animals:
A banda de vetar a tot l’Estat el sacrifici d’animals de companyia, prohibició ja existent a Catalunya des de fa 15 anys, la llei 7/2023 publicada al BOE el passat 29 de març i que avui entra en vigor incorpora un seguit de novetats:
- Prohibeix la cria d’animals de companyia llevat dels supòsits explícitament regulats per la llei. Així, la cria d’animals de companyia només podrà dur-se a terme per persones degudament inscrites en el Registre de Criadors d’Animals de Companyia. Es desenvoluparan reglamentàriament les condicions per a l’autorització de l’activitat de cria, tipus de criadors autoritzats, periodicitat i condicions dels individus reproductors.
- Obliga a identificar mitjançant microxip i esterilitzar quirúrgicament tots els gats abans dels sis mesos d’edat. Cal destacar que a Catalunya ja és obligatori identificar tots els animals de companyia des del 2008 i que l’ordenança municipal del 2014 ja establia l’obligació d’esterilitzar tots els animals de companyia llevat dels estrictament vinculats als nuclis zoològics de cria.
- Preveu l’obligatorietat de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil per a la tinença de gossos, si bé aquesta mesura està supeditada a l’aprovació d’un reglament pendent de desenvolupar. Aquesta previsió no afecta el requeriment de disposar d’aquesta assegurança en la tinença de gossos potencialment perillosos, que continua vigent com fins ara.
- Preveu l’aprovació d’un llistat positiu d’animals que seran l’objecte de tinença com a “animals de companyia” i en què, a banda de gossos, gats i fures, s’establirà quins animals poden ser considerats com a “animals de companyia” i objectes, per tant, de la regulació específica atribuïda a ells. Un cop aprovat el llistat positiu d’animals de companyia, es consideraran animals silvestres en captivitat els animals no llistats i no es permetrà la seva tinença, cria o comerç llevat d’autoritzacions específiques (activitat de zoos i centres de programes de conservació).
- Reconeix, protegeix i regula el control poblacional de tots els gats comunitaris amb l’objectiu de reduir-ne progressivament la població tot mantenint-ne la protecció com a animals de companyia. Val a dir que l’Ajuntament de Barcelona ja gestiona el control de colònies felines de la ciutat des que l’any 2003 l’ordenança municipal de protecció, tinença i venda d’animals en va fer la regulació.
- Obliga els responsables d’animals de companyia a no deixar-los sense supervisió durant de més de tres dies consecutius (en el cas dels gossos el termini no pot ser superior a més de 24 hores consecutives). A Barcelona, aquesta obligatorietat ja existeix en base a la regulació territorial.
Paraules clauanimals/ benestar/ drets/