Entra en servei el primer tram de carril bici de la Via Laietana : Servei de Premsa

Entra en servei el primer tram de carril bici de la Via Laietana

05/10/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui entra en servei el primer tram del nou carril bici de la Via Laietana, entre la plaça d’Antoni Maura i la plaça d’Urquinaona, en sentit ascendent. Es tracta d’un nou tram d’infraestructura ciclista que s’emmarca dins de les obres de reurbanització d’aquesta via de la ciutat. La finalització de la primera fase dels treballs, a la part superior del carrer, ha permès l’entrada en servei d’aquest tram d’itinerari ciclista.

El nou carril és unidireccional i discorre en sentit muntanya. Està ubicat a la banda Besòs de la calçada i disposa de separadors per segregar-lo del trànsit. Aquesta nova via ciclista enllaça amb els tres nous trams de carrils bici que s’han habilitat a la plaça d’Urquinaona i que també s’obren avui, amb l’objectiu de facilitar les connexions ciclistes en aquest punt de la ciutat. Aquestes connexions inclouen un carril bici unidireccional en sentit Besòs, situat a la banda esquerra de la calçada mar de la plaça; un carril bici unidireccional en sentit Llobregat, situat a la banda esquerra de la calçada central de la plaça; i un carril bici  bidireccional (mar/muntanya) ubicat entre la Ronda de Sant Pere i la Via Laietana.

L’entrada en servei d’aquests nous itineraris ciclistes permeten interconnectar la Via Laietana, des de la plaça d’Antoni Maura, amb la resta de carrils bici que conflueixen a la plaça d’Urquinaona com el de Pau Claris, el de Roger de Llúria o el de la Ronda de Sant Pere. En un futur, quan finalitzi la segona fase de les obres de reurbanització de Via Laietana i s’obri el tram de baix,  el carril bici es podrà utilitzar en sentit ascendent des de la plaça d’Idrissa Diallo.

Finalment, i coincidint amb les diferents fases dels treballs de la Via Laietana, també s’ha reorganitzat la mobilitat als carrers de Jonqueres, Ortigosa i Sant Pere Més Alt. A partir de demà quedarà configurada d’acord amb el següent esquema:

 

 

La transformació de la Via Laietana busca fer d’aquest carrer un lloc còmode per passejar-hi i comprar-hi, que millori la connexió entre els barris del Gòtic i de Sant Pere i Sant Caterina i la Ribera, donant un espai predominant per al vianant, el transport públic i la bicicleta. La remodelació global a tota la via inclou l’ampliació de les voreres fins als 4,05 metres al llarg de tot el carrer i una nova secció que inclourà un sol carril de baixada, el manteniment de dos carrils de bus (un de baixada compartit amb bici, i un de pujada compartit amb el trànsit local) i la inclusió d’un carril bici segregat de pujada, el primer tram del qual entra avui en servei. Actualment, des del mes de setembre, s’està duent a terme la segona fase de les obres de reurbanització, que afecten el tram de baix d’aquesta via.





Paraules clau

carril bici/ Via Laietana/