Barcelona i Birmingham representaran a Europa al màxim òrgan de govern del Pacte de Milà : Servei de Premsa

Barcelona i Birmingham representaran a Europa al màxim òrgan de govern del Pacte de Milà

16/10/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’elecció de Barcelona, després d’una votació a la que han participat les 210 ciutats membres del Pacte, suposa un gran reconeixement al treball fet a nivell local i internacional des de la Barcelona per tal de dinamitzar la transició cap a nous models d’alimentació més respectuosos amb l’entorn i amb nosaltres mateixos.

La regidora de Promoció Econòmica i Treball, Raquel Gil, ha explicat que “és un orgull que Barcelona sigui una de les dues ciutats escollides per representar Europa al Pacte de Milà, ja que és un reconeixement a l’important esforç que la ciutat està fent per transformar els sistemes alimentaris” i ha afegit “treballem amb la voluntat que Barcelona sigui un dels motors que ens permeti tenir un model alimentari més saludable per a les persones i respectuós amb el planeta”.

La candidatura de la ciutat se centrava en diversos eixos com són:

Aquesta candidatura s’emmarca en el llegat que ha deixat a la ciutat el fet d’ostentar la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible l’any 2021. En aquell moment, la ciutat va promoure més de 100 projectes alimentaris urbans durant la tardor i es van reenfocar totes les activitats culturals amb la finalitat de situar l’alimentació sostenible al centre de l’agenda social i política a la que van participar més de 100.000 persones.

A més, la ciutat va acollir el 7è Fòrum Global del Pacte de Milà a l’octubre de 2021 i va participar en processos globals que destaquen la importància de les accions a nivell nacional per tal d’aconseguir canvis substancials als sistemes alimentaris, com l’UNFSS i el COP26 a Glasgow.

En la mateixa línia, l’any 2022 es va treballar en l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, full de ruta compartit que ha comptat amb la participació de més d’un centenar d’actors a través d’un procés participatiu. A més, també es compta amb l’Acord de Ciutat per l’Estratègia d’Alimentació Saludable i Sostenible Barcelona 2030, un espai de participació de ciutat, compartit entre el consistori i la societat civil, que actua en els àmbits relacionats amb l’alimentació sostenible. El seu objectiu és fer créixer i enfortir el teixit d’organitzacions que treballen per transformar el sistema alimentari, per contribuir al desenvolupament socioeconòmic de la ciutat i de la ciutadania de Barcelona. Actualment hi ha 80 organitzacions adherides, amb l’objectiu d’arribar a 200 a finals de 2024.

 

210 ciutats signants del Pacte de Milà

L’octubre de 2015, 210 ciutats de tot el món van signar el Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà, un tractat internacional per impulsar sistemes agroalimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats, per assegurar menjar saludable i accessible a totes les persones i amb l’objectiu de reduir el malbaratament alimentari, preservar la biodiversitat i, a la vegada, mitigar els efectes de la crisi climàtica i adaptar-s’hi.

I és que, en un món globalitzat i amenaçat per l’emergència climàtica i ecològica global, les desigualtats i les pandèmies, els actuals sistemes alimentaris tenen el repte de proveir de menjar segur, local, ecològic, divers, just, saludable i nutritiu a tothom. Les ciutats són els principals protagonistes d’aquest repte: territoris que acumulen la meitat de la població del planeta i que no produeixen el que mengen (https://www.alimentaciosostenible.barcelona/ca).

 

Dia Mundial de l’Alimentació

El 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació, promogut per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). Enguany, el lema és “Les nostres accions són el nostre futur”.  I és que la ciutadania ha de ser conscient que el sistema alimentari exerceix un gran impacte sobre el planeta i les persones que hi viuen. Amb petits gestos fàcils d’incorporar a la nostra alimentació habitual, es pot contribuir a crear un món més sa i just en el qual viure amb harmonia, de manera més sostenible, amb les altres persones i la resta d’éssers vius i l’entorn.

Per tal de commemorar aquest dia, a la ciutat de Barcelona es duen a terme activitats que se centren en recuperar els sabers tradicionals a la cuina. Són dues activitats que permetran reflexionar sobre la importància de recuperar els coneixements tradicionals i incorporar pràctiques quotidianes d’alimentació conscient i saludable. Les activitats són “elaborem xucrut i altres fermentats vegetals” i “fem xocolata de garrofa”. Aquestes estan coorganitzades entre l’Aula Ambiental Bosc Turull i l’Espai Consum Responsable, amb la col·laboració del Casal de Barri Can Carol.

D’altra banda, també s’estrena la segona sèrie de vídeos produïts per l’Ajuntament i el Diari de Barcelona (DdB), que porta per títol “Menú infantil”. Els capítols es divulguen a través de web i les xarxes socials del DdB i de l’Ajuntament (https://www.alimentaciosostenible.barcelona/). La primera “Créixer i péixer” es va estrenar el 29 de setembre, coincidint amb el Dia mundial contra el malbaratament alimentari.

Aquestes dues sèries versen sobre  alimentació, canvis generacionals i origen dels productes. A l’entorn de dues qüestions, “en què es diferencien els hàbits alimentaris de les persones més joves i de les més grans i com poden aprendre les unes de les altres?” i “Coneixem prou l’origen dels aliments que consumim?”.





Paraules clau

alimentació/ Alimentació Sostenible/ Dia Mundial de l’Alimentació i Barcelona/ Pacte de Milà/