La sequera, l’estalvi d’aigua i la descarbonització, eixos destacats del curs de les Escoles + Sostenibles : Servei de Premsa

La sequera, l’estalvi d’aigua i la descarbonització, eixos destacats del curs de les Escoles + Sostenibles

17/11/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El programa Escoles + Sostenibles, que enguany arriba a la 23a edició, ha iniciat avui el curs escolar 2023-2024 amb l’acte d’inici que es realitza cada any al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Un total de 381 centres educatius de la ciutat formen part del programa que té com a objectiu fomentar i acompanyar la comunitat educativa a realitzar projectes sobre canvi climàtic, alimentació sostenible, biodiversitat, mobilitat, qualitat ambiental, consum responsable i estalvi d’aigua i energia, entre altres àmbits. Durant els 23 anys de recorregut més d’un 70% dels centres educatius de Barcelona n’han format part en algun moment.

 

 

De fet, enguany un dels eixos temàtics és precisament la sequera i l’estalvi d’aigua i també ho és la descarbonització com a eina per reduir els gasos amb efecte d’hivernacle, reptes que també s’ha fixat la Xarxa Barcelona + Sostenible com a objectiu comú amb diferents agents de la ciutat, a més dels centres educatius.

En l’acte de benvinguda del curs hi han participat alumnes dels 14 centres que enguany s’incorporen al programa i els 35 centres que han iniciat el seu primer projecte triennal o l’han renovat.

Per primera vegada el programa Escoles + Sostenibles incorpora la iniciativa “Renova la teva roba, a l’escola”, que vol afavorir espais d’intercanvi als centres educatius per donar usos a la roba com a eina per disminuir residus. Enguany també es vol donar un impuls a l’estratègia “Bressols pel Clima” amb nous recursos i formació adreçats a les Escoles Bressol Municipals.

Durant el curs escolar, els centres que participen en el programa desenvolupen un projecte de transformació per millorar la sostenibilitat a l’escola i el seu entorn amb la participació directa de l’alumnat i l’equip docent, des de la diagnosi i l’exploració de problemes fins a l’elaboració de propostes de millora, execució d’accions concretes i avaluació del que s’ha fet. En aquest marc, l’any passat es van realitzar 63 sessions formatives amb més d’un miler de participants.

La benvinguda del nou curs ha anat a càrrec de la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, que ha destacat “que la lluita contra el canvi climàtic comença a casa nostra. S’ha de fer des de la ciutat i també des de les escoles”. Villanueva s’ha adreçat als infants per reconèixer-los que “no tenim cap dubte del vostre compromís i dedicació. Vosaltres sou els protagonistes, la ciutat us necessita. Sou els ciutadans del futur i sou el present. Necessitem les vostres ganes de treballar i la vostra acció”.

Les Escoles + Sostenibles formen part de la Xarxa Barcelona + Sostenible, que agrupa 2.000 organitzacions, empreses, entitats, comerços i ciutadania amb la voluntat d’estendre la cultura de sostenibilitat a la ciutat.





Paraules clau

escola/ sostenibilitat/