Agents de la Guàrdia Urbana i de la Policia Nacional salven la vida a una jove que havia patit una aturada cardiorespiratòria a la via pública : Servei de Premsa

Agents de la Guàrdia Urbana i de la Policia Nacional salven la vida a una jove que havia patit una aturada cardiorespiratòria a la via pública

24/11/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La ràpida actuació d’agents de la Guàrdia Urbana i de la Policia Nacional va salvar la vida a una dona de 21 anys. Els fets van tenir lloc el passat mes de setembre a la Plaça Catalunya quan la noia va patir una aturada cardiorespiratòria caient al terra inconscient.

Un agent de la Policia Nacional de paisà que estava a la zona va sentir els crits d’una dona i es va dirigir al lloc dels fets on va trobar un grup nombrós de persones al voltant d’una noia que estava al terra inconscient. Es va identificar com a policia i després de comprovar l’estat de la víctima va iniciar la maniobra de reanimació cardiopulmonar (RCP). Fins al lloc dels fets també es va dirigir un agent dels Mossos d’Esquadra que també estava de paisà a la zona.

Paral•lelament una patrulla de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que es trobava realitzant patrullatge uniformat amb vehicle logotipat, va ser requerida per dirigir-se fins el lloc dels fets per realitzar una assistència a una ciutadana. Quan van arribar, i al veure que li estaven realitzant la RCP, van agafar el desfibril•lador extern automàtic (DEA) que el cos de policia barceloní porta en el vehicle per si calia utilitzar-lo.

Una vegada analitzat el ritme cardíac de la víctima el DEA va determinar que havia de donar una primera descàrrega i l’agent de la Guàrdia Urbana va continuar amb la reanimació cardiopulmonar fins l’ arribada del Sistema d’Emergències Mèdiques, els quals van poder estabilitzar la víctima i traslladar-la a un centre hospitalari.

El fet que la patrulla de Guàrdia Urbana tingués un DEA en el seu vehicle patrulla i l’aplicació de les tècniques  cardiorespiratòries per part dels agents dels diferents cossos de seguretat fins a l’arribada dels serveis d’emergències, va resultar determinant perquè evitar un fatal desenllaç. Actualment la noia es troba recuperant-se favorablement.

La Guàrdia Urbana de Barcelona va incorporar els primers DEA als vehicles l’any 2018 i i actualment tots els nous vehicles operatius que s’incorporen a la flota en tenen, així com les deu unitats territorials de la Guàrdia Urbana i tots els seus equipaments (dependències de la Zona Franca i de la Unitat Muntada, unitats de platges, etc.).

D’altra banda, des de l’any 2016 tots els agents de la Guàrdia Urbana reben de manera periòdica formació en primers auxilis per actuar en casos d’emergència com aquest. Adquireixen habilitats en l’ús de desfibril•ladors i aprenen maniobres de reanimació i de suport vital a adults i infants o de control d’hemorràgies.





Paraules clau

prevenció/ seguretat/